Εκλογές 2019 - Ιωάννα Στεργίου: Να δούμε την ουσία πίσω από το περιτύλιγμα
Σήμερα όμως, παρ’ ότι η δύναμη της επικοινωνίας και της εικόνας είναι πιο ισχυρή από ποτέ, τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό από τους πολίτες που πραγματικά ενδιαφέρονται να ακούσουν και να διαβάσουν τις βασικές θέσεις κάθε κόμματος.
Η πρόσβαση στην πληροφορία είναι απεριόριστη, το ίδιο και οι πηγές που καθένας μπορεί να διασταυρώσει τα γεγονότα.
Θα σταθώ σε δύο σημεία που είναι απολύτως κομβικά ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Δύο ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, τα οποία ο πολιτικός ανταγωνισμός της ατάκας, υποβαθμίζει ή χειρότερα, συσκοτίζει.
Πρώτον, η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το μέτρο το οποίο αφορά περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες και μάλιστα επέκτεινε την εφαρμογή του ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτή η ρύθμιση είναι η πρώτη τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία από την οποία προκύπτει όχι απλά ευνοϊκή ρύθμιση αλλά κούρεμα ως και 60% της βασικής οφειλής και 85% για τις προσαυξήσεις.
Η ΝΔ δια του αρμόδιου τομεάρχη κ. Βρούτση δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση υπονομεύει την ελληνική οικονομία, ενώ κύκλοι των Βρυξελλών φωτογραφίζουν τη ρύθμιση ως εν δυνάμει τροχοπέδη για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό, όμως η προσπάθεια του είναι μάταιη, διότι μιλούν τα πεπραγμένα τους. Το χρέος προς εφορία και ταμεία το 2014 ξεπέρασε τα 85 δις. Χωρίς καμία μέριμνα για την ρύθμιση τους ακριβώς διότι στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ αλλά και της τρόικα, είναι κυρίαρχη η άποψη που εξέφρασε δημόσια ο κ. Βρούτσης.
Δηλαδή, ότι οι ρυθμίσεις τέτοιου τύπου διαταράσσουν την κουλτούρα πληρωμών. Αποδεικνύουν ότι παρά τα δήθεν τεχνοκρατικά γαλόνια, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έχουν την παραμικρή γνώση του αντικειμένου. Δεν κατανοούν ότι σε μια οικονομία με τόσο εκτεταμένο πρόβλημα χρέους και με συνέπειες τόσο στην εισπραξιμότητα για το κράτους, κυρίως όμως στη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων, οι ρυθμίσεις οφειλών είναι ευεργετικές.
Επομένως, μια κυβέρνηση ΝΔ ίσως δανειζόμενη και κάποια επιχειρήματα από πρόθυμους κύκλους των δανειστών, είναι πολύ πιθανό ότι είτε θα παγώσει είτε θα αλλάξει προς το δυσμενέστερο το πλαίσιο της ρύθμισης, βυθίζοντας ξανά στην απόγνωση εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις.
Δεύτερο σημείο, το ασφαλιστικό. Αυτή τη στιγμή, μετά από δεκαετίες σπατάλης και κακοδιαχείρισης, η Ελλάδα έχει επιτέλους ένα βιώσιμο, πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα. Ένα βιώσιμο σύστημα που μπορεί να μετατραπεί σταδιακά σε δίκαιο, με αύξηση των συντάξεων πάνω από τα σημερινά επίπεδα τα οποία διαμόρφωσε η οδυνηρή κρίση.
Αυτό το πολύτιμο κεκτημένο απειλείται από την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει ένα άλλο σύστημα. Όχι φυσικά το σύστημα τριών πυλώνων – όπως το ονομάζει – καθώς αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια στη χώρα μας.
Στο σύστημα μας, ο πρώτος πυλώνας είναι η δημόσια ασφάλιση, κύρια και επικουρική, ο δεύτερος πυλώνας είναι τα επαγγελματικά ταμεία και ο τρίτος πυλώνας είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό που πρακτικά προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η μεταφορά πόρων, δηλαδή εισφορών, στον τρίτο πυλώνα, δηλαδή από τη δημόσια στην ιδιωτική ασφάλιση.
Θεωρητικά, για κάποιους αυτή η πρόταση μοιάζει λογική, ακόμα και συμφέρουσα.
Όμως το βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Άρα, εάν κάποιος αφαιρέσει αυτές τις εισφορές, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πληρωμής των σημερινών συντάξεων και η ΝΔ δεν απαντά πως θα λυθεί αυτό. Ακόμα όμως και αν κάποιος αδιαφορεί για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, πρέπει να γνωρίζει ότι το βασικό πρόβλημα της πρότασης της ΝΔ, δεν είναι θεωρητικό, ούτε συνιστά ιδεολογική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι απολύτως πραγματικό. Διότι όταν πας σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία τα χρήματά σου, αυτά επενδύονται και εκτίθενται στο αντίστοιχο ρίσκο. Δεν λειτουργεί ως κουμπαράς όπου μετά από κάποια χρόνια, νομοτελειακά σου επιστρέφονται συν τον τόκο. Και δυστυχώς υπάρχουν πολύ τραγικά παραδείγματα ανθρώπων που έχασαν τους κόπους μιας ζωής, λόγω του λεγόμενου επενδυτικού ρίσκου, όπως στην περίπτωση της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
Αυτά τα δύο σημεία είναι εξαιρετικά κομβικής σημασίας για εκατομμύρια μισθωτούς και επαγγελματίες. Η απόφαση της 7ης Ιουλίου είναι καθοριστική όχι απλά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά για σχεδόν μια δεκαετία.
Διότι είτε θα υποστούμε ένα αχρείαστο πισωγύρισμα στα χέρια ανθρώπων που χρεοκόπησαν τη χώρα όχι μόνο από ιδεοληπτικές εμμονές αλλά και από καταφανέστατη άγνοια στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, είτε θα ανοίξουμε το δρόμο για να μπορέσει ο επαγγελματίας, ο μισθωτός, ο επιχειρηματίας σε αυτή τη χώρα να οργανώσει και να σχεδιάσει το μέλλον, σε μία δίκαιη, βιώσιμη και σταθερά αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία.
Ιωάννα Στεργίου
Λογίστρια – Φοροτεχνικός
Υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής