Τσίπρας: Δεν υπογράψαμε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της χώρας

«Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Newsbomb

7'

Ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη των δηλώσεών του, που ξεκίνησαν με καθυστέρηση μισής ώρας, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στη Γαλλία.

«Επιβεβαιώνουμε σήμερα τη στρατηγική σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία. Ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης και πιστεύουμε ότι η οικονομική κρίση, που δυστυχώς παραμένει ως απειλή στην ευρωζώνη, όπως και η κρίση στην ευρύτερη περιοχή αλλά και με τους πρόσφυγες, θα αντιμετωπιστεί και η Ελλάδα θα γίνει παράγοντας επίλυσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές δένουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν από τους ανθρώπους που με έπεισαν να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό. Θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα της συνάντησής μας πρέπει να είναι ότι η ανόητη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πρέπει να φύγει από το τραπέζι και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να την επαναφέρει. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από την κρίση. Και από την επιτυχία του προγράμματος κρίνεται η Ευρώπη. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ο παράγοντας που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιούλη αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης», τόνισε, σε αυστηρό τόνο, ο πρωθυπουργός, δείχνοντας τον Σόιμπλε και τα ύπουλα σχέδιά του.

«Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία που θα τηρήσει. Δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής», ξεκαθάρισε.

«Η Γαλλία αποτελεί σημαντικό εταίρο για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους αυτούς. Παράλληλα, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας, η Γαλλία μπορεί να βοηθήσει κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους. Εμείς θέλουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σαπέν υπέγραψαν συμφωνία για παροχή τεχνογνωσίας για τη Δημόσια Διοίκηση. Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Ολάντ και για επενδύσεις, για συμφωνία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Γιούνκερ και συνεργασία εταιρειών στη Μέση Ανατολή», αποκάλυψε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αναδείξαμε τη σημασία της διαδικασίας μετεγκατάστασης και την ανάγκη να στηθούν κέντρα υποδοχής προσφύγων στα πέντε ελληνικά νησιά που σηκώνουν το βάρος. Συζητήσαμε και την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία, πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Συμφωνήσαμε στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά όχι στην α λά καρτ λογική των εκπτώσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας πως «δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί για μια λύση για όλον τον κυπριακό λαό. Αυτή η λύση περνά μέσα από τον τερματισμό της κατοχής στο βόρειο τμήμα και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, ώστε ο κυπριακός λαός να γίνει ξανά υπεύθυνος για τη μοίρα του. Κι εγώ και ο πρόεδρος Ολάντ στηρίζουμε τις προσπάθειες Αναστασιάδη».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας τον κ. Ολάντ για τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ολάντ: Πρώτα τήρηση δεσμεύσεων και μετά ελάφρυνση του χρέους

«Αγαπητέ Αλέξη, ευχαριστώ για την υποδοχή σου», ανέφερε, κατά την έναρξη των δηλώσεών του, ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Γαλλία, υποσχέθηκε στήριξη και άπλετο φως στα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα.

«Η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας στο πλευρό της Ελλάδας, ήταν στο πλευρό της και κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης. Ξέρω τι περνάει ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο κ. Ολάντ, ο οποίος χαιρέτισε «την απόφαση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να αναλάβει μια υπεύθυνη στάση (τον Ιούλιο)».

«Ο Αλέξης Τσίπρας και στη συζήτηση στο Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του. Ήταν απαραίτητη μια τέτοια στάση, αν θέλαμε οι Ευρωπαίοι να υιοθετήσουν μια στάση στήριξης. Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Αν κινητοποιήθηκα, δεν το έκανα μόνο για λόγους πολιτικής, αλλά γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και αυτό είναι θέση όλων των Γάλλων ηγετών», πρόσθεσε.

«Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά στην αξιολόγηση. Τι σημαίνει αξιολόγηση; Ο έλεγχος των μεταρρυθμίσεων, αυτών που έγιναν και αυτών που δεν έχουν ψηφιστεί. Και πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες που λένε ότι θέλουν να συνεχιστεί αυτή τη διαδικασία, που θα φέρει κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα που θα φέρει επενδύσεις», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Γαλλία θέλει, επίσης, να διασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, για τη φορολογία, για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, για τον έλεγχο της περιουσίας. Η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία, εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί και αυτό υπογράψαμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε, εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εφόσον αυτό συμβεί, θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους, όπως είπε.

Για το προσφυγικό, ο κ. Ολάντ εξήρε την προσπάθεια των Ελλήνων να φροντίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι στηρίζει τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αρκετά έχει κρατήσει αυτή η σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για το θέμα της Συρίας, τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει τον πολιτικό διάλογο, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία.

«Μήνυμα» για τη συμφωνία και το χρέος

Σε ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος, ο κ. Ολάντ είπε ότι η Ελλάδα βεβαίως και θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εφόσον τις τηρήσει, θα υπάρξει και αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Στο σημείο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα τηρεί και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά αναμένει να τηρηθούν στο ακέραιο και οι δεσμεύσεις της άλλης πλευράς.

«Άλλο πράγμα να τηρούμε τα συμφωνηθέντα και άλλο να θεωρούν ορισμένοι ότι η Ελλάδα είναι ένας κατάδικος που εκτίει ποινή. Είμαστε ισότιμοι εταίροι», τόνισε.

Τσίπρας: Η ΕΕ συνεννοείται με την Τουρκία

Σε ερώτηση για το προσφυγικό, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε - με έμφαση - ότι η Ελλάδα, μια χώρα σε κρίση, αντιμετώπισε με γενναιοδωρία και αλληλεγγύη τους πρόσφυγες, με τους νησιώτες να δίνουν ακόμα και από το υστέρημά τους. Υπενθύμισε, μάλιστα, την εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου με τις γιαγιάδες στη Λέσβο να ταΐζουν το βρέφος μιας γυναίκας από τη Συρία.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε, επίσης, το ρόλο της Γερμανίας στην υποδοχή προσφύγων, σε αντίθεση με άλλες χώρες που ύψωσαν τείχη. «Αυτή είναι η πραγματική Ευρώπη, η Ευρώπη της αλληλεγγύης», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στη λειτουργία των hotspots και ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται η συνεργασία με την Τουρκία.

«Η Ευρώπη συνεννοείται με την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή