Βίντεο: «Κλείδωσαν» οι εκλογές: Δείτε τις ημερομηνίες
Με ιδιαίτερη προσοχή, ο Αλέξης Τσίπρας μελετά τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική «σκακιέρα», με φόντο τις κρίσιμες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δρομολογεί το τέλος των Μνημονίων.
Στις 20 Αυγούστου 2018 το ελληνικό πρόγραμμα πιθανότατα ολοκληρώνεται και η χώρα καλείται να κινηθεί με τις δικές της δυνάμεις. Αυτομάτως, ανοίγει και η πολιτική ατζέντα, με βασικό θέμα τις εκλογές.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχτεί διάφορες εισηγήσεις για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, με τα σενάρια να φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες.
Ορισμένοι είχαν προτείνει να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2018. Με το χαρτί της εξόδου στα χέρια του, ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγούσε τη χώρα στις κάλπες και να προλάβαινε τυχόν «ατυχήματα» στην οικονομία τους πρώτους μήνες της μεταμνημονιακής εποχής. Κάνεις άλλωστε δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι όλα θα πάνε καλά μετά τον Αύγουστο ή ότι οι δανειστές δεν θα βάλουν κάποια τρικλοποδιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ
Το δεύτερο σενάριο ήταν για κάλπες τον Μάιο του 2019, λίγο μετά τις ευρωεκλογές και το τρίτο σενάριο για τον Οκτώβριο του 2019, στο τέλος της τετραετίας.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις ημερομηνίες που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας
Πάμε για Οκτώβρη του 2019
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν διαψεύδουν το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο, πρότεινε οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019, μαζί με τις αυτοδιοικητικές.
Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας «απέκρουσε και τα δύο σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο του 2018, και το Μάιο του 2019», ενώ στη συνέχεια με αφορμή την πολιτική των συμμαχιών στις αυτοδιοκητικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 13 Οκτωβρίου του 2019.
Με την απόφαση αυτή φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας περνά σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές που θα έχουν προηγηθεί ως συνήθως θα χαρακτηριστούν από τη λεγόμενη "χαλαρή ψήφο", κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει εικόνα παγιωμένης αρνητικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη βέβαια, κανείς στην Ηρώδου Αττικού δεν παραγνωρίζει πως αντίστοιχη "χαλαρή ψήφο" θα έχουν να διαχειριστούν και στη ΝΔ, με πιθανό το ενδεχόμενο η συντηρητική παράταξη να βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερό της αποτέλεσμα σε ευρωεκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απογοητευτική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αποσυσπείρωση σε επίπεδο βάσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα έπονται.
Ωστόσο, την ώρα που όσο πλησιάζει η έξοδος από το μνημόνιο η δημοσκοπική ψαλίδα διαρκώς κλείνει, όπως προκύπτει από όλες τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, πίσω από το στήσιμο καλπών στο τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με την απλή αναλογική, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως διαβλέπει μία σειρά από προτερήματα που μπορούν να "σκοτώσουν" τις όποιες ελπίδες του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογή και να ξαναδώσουν στον ίδιο ακόμη μία εντολή διακυβέρνησης.
Δείτε εδώ το βίντεο του Newsbomb.gr
Πάμε για Οκτώβρη του 2019
Η Φώφη... μπαλαντέρ!
Ως πρόσθετο επιχείρημα υπέρ της ταυτόχρονης διεξαγωγής βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε την πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής και τους ψηφοφόρους του.
Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει μηχανισμό που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις σε δύο ταυτόχρονες κάλπες (3 αν υπολογιστούν οι δύο των τοπικών, μία για δημοτικές και μία για περιφερειακές) και ότι αυτό δημιουργεί πρόσφορο πεδίο για αδρανοποίηση και ουδετεροποίηση των Δημάρχων της Κεντροαριστεράς, καθώς οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΚΙΝΑΛ θα χρειάζονται τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή τους.
Βασικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις να στηριχτεί ένας δήμαρχος προερχόμενος από την κεντροαριστερά ή κοινά σχήματα με την κεντροαριστερά, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες όπου η ΝΔ θα εμφανίζεται διχασμένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στελέχη συμφωνούν ότι στόχος πρέπει να είναι η εξάντληση της τετραετίας, καθώς πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να μπει με θετική ατζέντα νίκης στις εκλογές και όχι να προσφύγει σε αυτές για να αποφύγει την κατάρρευση όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι του.