Βουλή - LIVE: Με 222 ΝΑΙ ψηφίστηκε το μνημόνιο 3

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, το νέο, σκληρό, τρίτο μνημόνιο εγκρίθηκε από τη Βουλή. Συνολικά 222 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 64 κατά και 11 παρών.

Βουλή - LIVE: Με 222 ΝΑΙ ψηφίστηκε το μνημόνιο 3
19'

Μετά από την ολονύχτια συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τη Νέα Συμφωνία, λίγο πριν από τις 09:30 της Παρασκευής (14/08/2015) η διαδικασία κηρύχθηκε περαιωμένη και το σώμα προχώρησε σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Προηγήθηκε μεταμεσονύχτιο θρίλερ για γερά νεύρα. Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε τελικά, έπειτα από δύο ώρες, να αρχίσει η διαδικασία ψήφισης του τρίτου Μνημονίου στη 01:32 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Τελικά, ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 02:00 - Να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 14:00 το μεσημέρι πρότεινε η Ζωή, στις 07:00 ο Νίκος Φίλης. Τελικά, πέρασε η πρόταση του δεύτερου και η Πρόεδρος παρέδωσε την έδρα της με αιχμές - Εντάσεις και κόντρες με το... καλημέρα!

Με τη διαδικασία της ψηφοφορίας δια ανατάσεως της χειρός, το σώμα της Ολομέλειας αποφάσισε τελικά να απορρίψει την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για 10ωρη συζήτηση πριν την ψηφοφορία («είναι καθήκον μας να εξαντλήσουμε το χρονικό όριο του 10ώρου», τόνισε χαρακτηριστικά), αλλά και για εξαίρεση των τροπολογιών που κατατέθηκαν καθυστερημένα.

Όπως αποφάσισε έτσι το Σώμα της Ολομέλειας, η συζήτηση θα διαρκούσε 3 ώρες και 20 λεπτά, ενώ η ψηφοφορία προγραμματίστηκε για τις 07:00. Όπως ωστόσο αναμενόταν, η διαδικασία καθυστέρησε, φλερτάροντας ακόμα και με το… μεσημέρι!

Αφού δεν πέρασε η πρότασή της για 10ωρη συζήτηση, η κα Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από την έδρα της Προέδρου της Βουλής - την οποία παραχώρησε στον Αλέξη Μητρόπουλο - τονίζοντας μάλιστα με νόημα: «Συγγνώμη για την πλάνη μου πως αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει Μνημόνιο»...

Την στιγμή, δε, που κατέβαινε από την έδρα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Πριν την κα Κωνσταντοπούλου πάντως, είχε αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας, έπειτα από μεταξύ τους κόντρα, ο Νικήτας Κακλαμάνης!

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Τσακαλώτου – Μεϊμαράκη

Τα αίματα ακολούθως, όχι μόνο δεν… έσβησαν, αλλά Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ευάγγελος Μεϊμαράκης φρόντισαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία και γι' αυτό δεν τους ενδιέφερε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, έβγαλε εκτός εαυτού τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Να είστε πιο σεμνός εδώ μέσα, η πρόκληση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν θέλετε και να μας προκαλέσετε και να ψηφίσουμε το μνημόνιο, δεν γίνονται και τα δύο. Θα είστε πιο σεμνός. Αν μας προκαλέσετε θα απαντήσουμε καταλλήλως», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Μεϊμαράκης, αφού σηκώθηκε από τη θέση του. «Δεν γίνεται και να μας βρίζουν και να ψηφίζουμε», κατέληξε με νόημα, απειλώντας ουσιαστικά με καταψήφιση.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναγκάστηκε τότε να αποχωρήσει από το Βήμα για μερικά δευτερόλεπτα, επιστρέφοντας ωστόσο αμέσως μετά… δριμύτερος.

Μιλώντας σε κλίμα έντασης με τους βουλευτές της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Β. Μεϊμαράκη, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως είναι μια δύσκολη συμφωνία που έχει πολλά αγκάθια, ενώ η εφαρμογή της θα εξαρτηθεί από το ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να διαχειρισθεί το χρέος, αλλά και από το ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες που υπάρχουν.

«Πρέπει να κριθεί αυτό το μνημόνιο με τα υπέρ και τα κατά του», κατέληξε.

Τσακαλώτος: Ψήφιση της συμφωνίας ή δάνειο – γέφυρα

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι στο Eurogroup της Παρασκευής, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα», ξεκαθάρισε ο κ.Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας πως «τα ξένα κοινοβούλια, με πρώτους του Φιλανδούς, δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Φίλης, ανέφερε από την πλευρά του πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικά με το θέμα της εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Οικονομικών που τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων, ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως η συμφωνία με τους εταίρους, πρέπει να λαμβάνεται από την Βουλή.

Για τις τροπολογίες, ο κ. Φίλης ανέφερε πως πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και να γίνει ενιαία συζήτηση.

Ένταση με βουλευτές της Χρυσής Αυγής (vid)

Στην αρχή της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων.

«Είναι θέατρο αυτό που ζούμε», τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι ο χρόνος συζήτησης τώρα είναι ο ελάχιστος δυνατός και μη επαρκής, ωστόσο «πρέπει να δώσουμε τα όπλα μας στον υπουργό Οικονομικών για να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες».

«Δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιηθούν μεθοδεύσεις κανονιστικού τύπου για να καθυστερούν τη διαδικασία», συνέχισε, ενώ συμφώνησε ότι οι τροπολογίες πρέπει να συζητηθούν απόψε.

O Νίκος Καραθαναοπουλος, από το ΚΚΕ, τόνισε ότι είναι κατά αυτής της διαδικασίας και των τροπολογιών, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παραβληθεί η «ανούσια συζήτηση για το αν το μνημόνιο πρέπει να συζητηθεί τις πέντε το πρωί ή νωρίτερα. Αυτό πρέπει να το υπολογίσει ο κόσμος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ αναγνωρίζει την ανάγκη να έχει ψηφιστεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η πρόεδρος της Βουλής. «Πρώτη φορά, εδώ και 11 χρόνια που είμαι βουλευτής, που η συνεδρίαση της Βουλής ξεκινάει τέτοια ώρα», τόνισε.

Κόντρα Κωνσταντοπούλου - Βενιζέλου

Μίνι… λογομαχία είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν αυτός ζήτησε το λόγο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ταλαιπωρείται το Σώμα επί μέρες, για να του απαντήσει η Πρόεδρος της Βουλής ότι με ευθύνες του ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός επί χρόνια.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε επίσης λόγο για μια εικόνα θλιβερή της κυβέρνησης που παρακολουθεί ο ελληνικός λαός. Ζήτησε, δε, να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσακαλώτος εκ μέρους του κ. Τσίπρα για την κριτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. «Το τρίτο μνημόνιο δεν είναι μόνο το χειρότερο, είναι και αυτό που θα έχει και αυξημένη τυπική ισχύ», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός θα θυμάται και τον κ. Τσακαλώτο, όχι μόνο τον κ. Βαρουφάκη. Τότε η κα Κωνσταντοπούλου τού απάντησε πως ο ελληνικός λαός θα θυμάται πολλά, μεταξύ των οποίων και εκείνον, ενώ η Ιστορία δεν θα τον ξεχάσει.

Συμφωνία - Μιχαλολιάκος: Τέτοιες ώρες γίνονται μόνο πραξικοπήματα

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για το νέο Μνημόνιο, αλλά και για τη διαδικασία ψήφισής του από το ελληνικό κοινοβούλιο, άσκησε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Συζητάμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή ενώ υπάρχει ένα άλλο κατεπείγον θέμα στην Ελλάδα. Αυτές τις ημέρες γίνεται στα ελληνικά νησιά ένας σεισμός, με τους παράνομους μετανάστες να έχουν κάνει απόβαση. Τι έκανε η Ευρώπη γι αυτό το θέμα; Έδειξε για άλλη μια φορά την μεγάλη της υποκρισία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής στην ομιλία του στη Βουλή.

Αφού τόνισε, δε, πως τέτοιες ώρες γίνονται μόνο πραξικοπήματα, ο κ. Μιχαλολιάκος υπογράμμισε πως «τα μέτρα του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρά. Το μνημόνιο αυτό δεν θα βγει σε καμία περίπτωση και το αποτέλεσμα θα είναι το Grexit, όπως αυτό που ετοιμάζει ο Σόιμπλε».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της ΧΑ σημείωσε πως «τίποτε δεν χαρίζεται. Ο μόνος τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη είναι η επιστροφή στη εθνική παραγωγή», ενώ ξεκαθάρισε πως η παράταξή του θα καταψηφίσει το νέο μνημόνιο.

«Πυρά Λαφαζάνη κατά ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιμνημονιακοί έφεραν νέο μνημόνιο!

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατηγορώντας την ευθέως για… κωλοτούμπα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για θέατρο του παραλόγου από αντιμνημονιακούς που τελικά έφεραν μνημόνιο, αλλά και για κατάλυση της Δημοκρατίας. «Υπάρχει όμως λύση για να πέσει η δικτατορία», τόνισε ωστόσο με νόημα.

«Αλλάζουμε έναν τίτλο και κάνουμε κάτι συνταγματικό; Αλλάζουμε έναν τίτλο και πετσοκόβουμε συνταγματικά δικαιώματα όπως τις συντάξεις;», διερωτήθηκε αρχικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, βγάζοντας τα βέλη από τη φαρέτρα του για μία ακόμη φορά.

«Σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι, αλλάξατε το όνομα και το κάνατε συνταγματικό! Έτσι γίνεται κύριε Μάρδα; Πήρατε το τρικ του πανούργου κυρίου Βενιζέλου και νομίζετε ότι σας δίνει λύση; Είναι ντροπή αυτό που κάνετε, είναι συνταγματική εκτροπή. Κάνετε κουρελόχαρτο το σύνταγμα, κουρελιάζετε το πολίτευμα», συνέχισε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών - ο οποίος είχε ανέβει νωρίτερα στο βήμα της Βουλής, ανακοινώνοντας κάποιες νομοθετικές αλλαγές - για να συμπληρώσει: «Αυτή η παράσταση δείχνει το θέατρο του παραλόγου που παίζεται σε αυτήν την αίθουσα. Λυπάμαι για τη στάση σας και για τη στάση της κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν πρέπει να πω λυπάμαι ή ντρέπομαι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδινε αντιμνημονιακούς αγώνες και στο τέλος έφερε νέο μνημόνιο».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των όσων είπε ο κύριος Μάρδας ήταν και η αλλαγή του τίτλου της τροπολογίας για το ασφαλιστικό, κάτι που είχε προτείνει νωρίτερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος και που θεωρήθηκε ότι υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Ακολούθως, ο κ. Λαφαζάνης, αφού υπογράμμισε πως δεν υπάρχει Δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα, «ό,τι και να ψηφίσει ο λαός, όποιο δημοψήφισμα και να γίνει», κατέληξε με νόημα πως «Υπάρχει τρόπος για να γκρεμίσουμε τη δικτατορία της Ευρωζώνης στη νεοαποικία που λέγεται Ελλάδα. Υπάρχει εναλλακτική λύση, το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος»

Κουτσούμπας: Το τρίτο μνημόνιο βαθαίνει τη φτώχεια του ελληνικού λαού (vid)

Δριμύτατη κριτική στο μνημόνιο άσκησε και ο γ.γ. της ΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας πως «τα μέτρα του 3ου Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιούν ό,τι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ κανένα από τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα δεν καταργείται».

Διάσκεψη… θρίλερ

Νωρίτερα, η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδρίασε με αντικείμενο το πότε ακριβώς θα συγκληθεί η Ολομέλεια, αποφάσισε αρχικά (με 10 ψήφους) υπέρ της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση και να ολοκληρωθεί στις 03:00.

Η πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να αρχίσει αύριο το πρωί η συζήτηση και να είναι διάρκειας 10 ωρών, έλαβε 8 ψήφους, ενώ δύο βουλευτές (του ΚΚΕ) ψήφισαν «παρών».

Παρόλο όμως που η πρόταση να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της Ολομέλειας έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία όπως προβλέπει ο κανονισμός, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η λήψη οριστικής απόφασης για την έναρξη της συζήτησης.

Η Διάσκεψη των Προέδρων διεκόπη μάλιστα προσωρινά (ώστε να αποφανθεί επί του θέματος ο επιστημονικός σύμβουλος κύριος Μπαριάς), ωστόσο 45 λεπτά αργότερα και μετά από νέες φραστικές αντεγκλήσεις/διαφωνίες, επετεύχθη τελικά… πλειοψηφία.

Αφού οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αρνήθηκαν να αλλάξουν την ψήφο τους, ενώ ο κύριος Μπαλάφας πρότεινε να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια και να γίνει εκεί ψηφοφορία, προ του αδιεξόδου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της σύγκλησης της Ολομέλειας το πρωί της Παρασκευής, άλλαξε την ψήφο του, «αναγκάζοντας» την κα Κωνσταντοπούλου να ορίσει την έναρξη της συζήτησης στη 01:32.

«Θα ήταν σκόπιμο μετά τη μεγάλης διάρκειας συζήτηση στις Επιτροπές, να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια», είχε τονίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι η ΧΑ διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε προσχηματική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που διαφώνησε με το άνοιγμα της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις δύο τροπολογίες, ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθούν και να μην κατατεθούν στην Ολομέλεια.

Από το Ποτάμι, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Διάσκεψης των προέδρων και ζήτησε η Διάσκεψη να μην εισηγηθεί τίποτα για τις τροπολογίες.

Ο Νίκος Νικολόπουλος από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ συμφώνησε με την πρόταση του κ. Φίλη, ενώ για τις τροπολογίες δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Στην αναγκαιότητα του κατεπείγοντος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Διάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο του κατεπείγοντος δεν τίθεται θέμα εκπρόθεσμου, ενώ σημείωσε ότι αυτές μπορούν να ψηφιστούν χωριστά. Σχετικά με τη σύγκληση της Ολομέλειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι για άμεση έναρξη της συνεδρίασης και ολοκλήρωση της συζήτησης το αργότερο στις 03:00.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε να αρχίσει αύριο (σσ Παρασκευή 14 Αυγούστου)το πρωί η συζήτηση στην Βουλή και να είναι διάρκειας 10 ωρών.

Μ΄αυτά και μ΄αυτά, προβλέπεται έτσι νέα... αγρυπνία μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία - Νωρίτερα επικράτησε χαμός κατά τη διάρκεια της συζήτησης της συμφωνίας στις αρμόδιες Επιτροπές - Σφοδρές συγκρούσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Από την αρχή της διαδικασίας οι εκπρόσωποι των κομμάτων διασταύρωναν τα ξίφη τους, όχι επί της ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος.

Η αποψινή συνεδρίαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για το μέλλον της συμφωνίας και της χρηματοδότησης από τους δανειστές, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Αν η κυβερνητική στήριξη στο μνημόνιο πέσει κάτω από 120 βουλευτές είναι προφανές ότι θα δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμα και πρόωρες εκλογές.

«Πέρασε» από τις Επιτροπές το νομοσχέδιο

Δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή (μία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μία που αφορά το συνταξιοδοτικό) «αναζωπύρωσαν» την ένταση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία με τους εταίρους, κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών στη Βουλή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε το βουνό, όπως το χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή, ζητώντας να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτο να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες, που αφορούν τις συντάξεις και θέματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τελευταία ώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που προσφέρει στους δανειολήπτες ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, για τη δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νομοσχέδιο, πάντως, για τη συμφωνία με τους εταίρους έγινε τελικά δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

«Εμφύλιος» με το... καλημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των Επιτροπών

Η κατάσταση στη Βουλή «ξέφυγε» από το πρωί με πρωτοφανείς καταστάσεις και βαριές εκφράσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιτροπών για το νέο μνημόνιο.

Στην αρχή της διαδικασίας και για περίπου 50 λεπτά, ο προεδρεύων της διαδικασίας Στέφανος Σαμοΐλης και βουλευτές με προεξάρχοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη διαφωνούσαν για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά ακολούθησε ένταση για τη διάρκεια της συζήτησης των δύο επιτροπών, με τον προεδρεύοντα να προτείνει να υπάρξει ολοκλήρωση στις 3-4 μετά το μεσημέρι.

Στο Σώμα επικράτησε πανδαιμόνιο ανάμεσα στους βουλευτές που έσπευσαν να υποστηρίξουν την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και σε αυτούς που ζητούσαν να μπει ώρα λήξης στη συνεδρίαση των Επιτροπών. Και ενώ η διαφωνία ήταν αν θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που είναι στον κατάλογο των ομιλητών, ξέσπασε εσωκομματικός «πόλεμος» στο ΣΥΡΙΖΑ.

Και πάλι αφορμή ήταν η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου πως η κυβέρνησή την στοχοποιεί, αλλά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί το πρόγραμμα που είχε προεκλογικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όσοι δεν ακολουθούν τη νέα γραμμή στοχοποιούνται. Ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν με εκφράζει η εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε με την αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρόσωπό της, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της συμφωνίας. «Ζωής θέλοντος» θα πάει η συμφωνία στη Βουλή, είχε πει ο υπουργός Οικονομικών. Η κα Κωνσταντοπούλου, αφού διόρθωσε τα ελληνικά του κ. Τσακαλώτου, τον κατηγόρησε για απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και του ζήτησε να απαντήσει γιατί ξεκίνησε την στοχοποίησή της, τις τελευταίες ημέρες.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και στον υπουργό Επικρατείας, για δηλώσεις τους, όπως η αναφορά στον Φρόιντ από τον Αλέκο Φλαμπουράρη για την περίπτωσή της.

Νωρίτερα: Διαξιφισμοί για 50 λεπτά για το πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση - Κόντρα Φίλη με το προεδρείο - Τσακαλώτος: Όσοι δεν συμφωνούν με το κατεπείγον μας οδηγούν σε δάνειο-γέφυρα

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων, ξεκίνησε στις 10:45 το πρωί της Πέμπτης (13/08/2015) με κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής η επεξεργασία της νέας συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, συνεδρίασαν: η διαρκής επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η διαρκής επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η διαρκής επιτροπή Παραγωγής-Εμπορίου και η διαρκής επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του κατεπείγοντος της διαδικασίας, ώστε στην συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση και όχι μια απόφαση για δάνειο-«γέφυρα».

«Όποιος καταψηφίσει τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ψήφιση της συμφωνίας ρισκάρει δάνειο – γέφυρα» διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εντολή του λαού ήταν η διαπραγμάτευση συμφωνίας... Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς και καμία που να δουλεύει για ένα δάνειο – γέφυρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται να πάω αύριο στο Eurogroup με ψήφιση της συμφωνίας, γιατί αύριο αρχίζει η ψήφισή της και στις άλλες Βουλές όπως η Φινλανδία... Αν αύριο δεν υπάρχει συμφωνία η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα, όσοι θέλουν να το ρισκάρουν αυτό να καταψηφίσουν στο αίτημα μας για το κατεπείγον».

Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Παρωδία που προσβάλλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Κατά τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Τελικά, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε έντονη αντιπαράθεση με τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Στέφανο Σαμοΐλη, για το πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο κ. Φίλης πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένη ώρα, ενώ ο προεδρεύων επέμενε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Διαφορετική άποψη από τον κ. Φίλη είχε και ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος ζήτησε να μιλήσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι βουλευτές χωρίς να τεθεί ώρα λήξης της συνεδρίασης των Επιτροπών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή