Πανούσης: Με ρίξανε στο στόμα του λύκου - Δεν φοβάμαι
Νέες βολές κατά κυβερνητικών στελεχών εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ αύριο Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, αναμένεται να καταθέσει αίτημα στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τού δοθούν οι κασέτες της ΕΥΠ με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες.
Ο κ. Πανούσης επέμεινε στις τοποθετήσεις που είχε κάνει σχετικά με τις απειλές για τη ζωή του.
Ισχυρίστηκε δε στην Επιτροπή, ότι ο κίνδυνος κατά της ζωής του και της οικογένειάς του ήταν που τον ανάγκασαν τώρα να προχωρήσει στις καταγγελίες, ενώ επέκρινε έντονα την στάση των δύο υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Δικαιοσύνης και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ενώ υποστήριξε ότι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κατά παντός υπευθύνου, είναι στον αέρα και ψευδεπίγραφη.
Παράλληλα έκανε λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού του λέγοντας:
«Πιθανόν να νόμιζαν ότι θα φοβηθώ. Με ρίξανε στο στόμα του λύκου. Όλες οι ανακοινώσεις των «Πυρήνων της Φωτιάς», δεν αναφέρουν κανένα άλλο όνομα, μόνο το δικό μου. Η μόνη ερμηνεία που δίνω είναι ότι κάποιος μου φόρτωσε στη πλάτη κάποια πράγματα για να τα ξεφορτωθεί από τη δικιά του».
Και συνέχισε:
«Ξεκινάω από τον κίνδυνο κατά της ζωής μου. Δεν ανήκω σε κόμμα δεν παίζω παιχνίδια. Είμαι μόνος μου. Εφτά φορές μοναχικός καβαλάρης. Αν κάποιοι αδιαφορούν είναι δική τους υπόθεση. Κάποιοι λένε ότι θέλω να ρίξω τον Τσίπρα. Τα διαχειρίζονται λάθος. Προσπάθησα να δω τον κ. Τσίπρα γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν άλλο. Ξαφνικά έγινα φασίστας. Δεν άκουσα καταδίκη ή διάψευση από πλευράς κυβέρνησης. Χαίρομαι για αυτά που είπε χθες ο πρωθυπουργός. Αφορούσε εμμέσως και εμένα ίσως. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να τελειώνουμε. Δεν σκοπεύω να το παίξω "Ρομπέν των Δασών". Όποιος προσπαθεί με τρικ να φτιάξει συνωμοσίες, όποιος πάει να παίξει με αυτά τα θέματα θα χάσει. Πίσω δεν κάνω, είμαι 66 χρονών ας τα λύσει η δημοκρατία. Δεν φοβάμαι».
Ο κ. Πανούσης στάθηκε ιδιαίτερα στις απειλές των αδελφών Τσάκαλου, υποστηρίζοντας ότι ενισχύουν τους ισχυρισμούς του αφήνοντας αιχμές κατά των αρμόδιων υπουργών.
«Οι απειλές των αδελφών Τσάκαλου αποδεικνύουν, είναι πια αυταπόδεικτο ότι κινδυνεύει η ζωή μου. 'Ακουσα τον αρμόδιο υπουργό να λέει ότι ο Πανούσης δεν έχει κανένα φόβο. Και ήρθαν οι αδελφοί Τσάκαλου και τους βάλανε τους αρμόδιους υπουργούς στη θέση τους. Ίσως πρέπει να απολογηθούν για αυτά που λένε ότι φτιάχνω μυθοπλασίες. Γραβατωμένοι υπουργοί που δεν φοράνε ποτέ γραβάτα, να πήγαιναν και να κατέθεταν μηνυτήρια αναφορά…» ανέφερε ο κ. Πανούσης ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε:
«Διάβασα για Τσάκαλο. Έχετε δε κρατούμενο επαναστάτη να βγάζει διαλόγους που έχουν διαρρεύσει ως να μην υφίστανται; Να τους διαψεύδει; Τι είναι αυτά; Η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία. Κατήγγειλε κάτι ο Τσάκαλος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάτι έπρεπε να κάνει. Μια μεταγωγή τολμά να κάνει για να δείτε ποιοι διοικούνε τις φυλακές; Δεν νοείτε ο Γεωργιάδης να λέει θα τον διώξω σε 4 μήνες, και να φεύγει ο υπουργός. Να λέει πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να γίνεται».
Στις αναφορές του για τον σύμβουλο του υπουργού Δικαιοσύνης Πάνο Λάμπρου, και απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, γιατί ήθελε να είναι παρών στη συνάντηση του με τον Νίκο Παρασκευόπουλο, ο κ. Πανούσης ανέφερε:
«Ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να είναι και ο Λάμπρου στη συνάντηση γιατί ήξερα ότι μπανοβγαίνει στις φυλακές, δεν ήξερα όμως τι κάνει...»
«Δεν νομίζετε ότι στοχοποιείτε ένα στέλεχος με αυτά που λέτε συνεχώς για τον κ. Λάμπρου;» αντέδρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.
«Το ενδιαφέρον είναι ότι ασχολούνται με την στοχοποίηση του κ. Λάμπρου και όχι ότι στοχοποιούμαι εγώ», σχολίασε ο κ. Πανούσης ενώ συνέχισε λέγοντας:
«Πραγματικά φοβάμαι περισσότερο τις κυβερνητικές αντιδράσεις παρά τους τρομοκράτες. Νιώθω ότι κάποιοι βουλευτές, αντί να λένε έχουμε ένα πρόβλημα τι πρέπει να κάνουμε, είμαι μαζί σου, πρέπει να ελέγξουμε να δούμε αν υπάρχει κάτι δεν το κάνουν. Η υπεραντίδραση της κυβέρνησης δημιουργεί επέκταση μιας απλής κίνησης Δεν πιστεύω ότι η Αριστερά πρέπει να κάνει τρικ. Πιστεύω ότι οι αριστερές κυβερνήσεις καταφέρνουν να ξεδοντιάζουν την αριστερή τρομοκρατία. Ρωτήθηκα ποιος πιστεύω ότι με στοχοποιεί. Το περίεργο είναι ότι είμαι στόχος από τα Αριστερά. Περίμενα να με δέρνουν οι δεξιοί. Δεν περίμενα από Αριστερά, και αυτό πρέπει να το απαντήσουν αυτοί και όχι εγώ».
Ο πρώην υπουργός, διέψευσε ότι ενέπλεξε στην υπόθεση πολιτικά πρόσωπα υποστηρίζοντας ότι για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει.
«Δεν είπα ότι οι κατήγοροί μου κινούνται από κομματικά ή πολιτικά κίνητρα. Από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ είπα με κυνήγησαν. Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος γράφανε εναντίον μου. Εκείνη την εποχή υπήρχαν 200 κείμενα εναντίον μου. Από Διαμαντόπουλο, Ραχήλ Μακρή, Ζωή Κωνσταντοπούλου».
Διέψευσε ακόμα ότι οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προέρχονται από τον ίδιο.
«Είμαι υπεύθυνος για αυτό που λέω εγώ και όχι για αυτά που αναπαράγουν άλλοι. Έχω έγγραφα, για αυτά λέω», είπε.
Απαντώντας σε αυτούς που του καταλογίζουν σκοπιμότητες ως προς τον χρόνο που επέλεξε να δημοσιοποιήσει την υπόθεση του, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είναι σαν να γυρνάει στο σπίτι του ο σύζυγος στις 12 το βράδυ αντί στις 3 που είχε πει και βρήκε τη γυναίκα του με άλλον και του λένε γιατί γύρισες εκείνη την ώρα. Είναι δύσκολο να κάνεις τη μήνυση μετά τη σφαίρα. Εκείνη τη στιγμή φοβήθηκα και το έκανα».
«Θέλω να δω τον πρωθυπουργό. Σε κανέναν άλλον δεν έχω εμπιστοσύνη. Όταν τον δω θα του εξηγήσω από κοντά», ανέφερε σε κάποιο σημείο ο κ. Πανούσης, ενώ σε ερώτηση γιατί δεν επέλεξε να τον ενημερώσει ο ίδιος όταν ακόμα ήταν υπουργός, αλλά ζήτησε από τον επικεφαλής της ΕΥΠ να το κάνει, ο κ. Πανούσης απάντησε:
«Διαχειρίστηκα μια προσωπική υπόθεση που αφορούσε απειλές κατά της ζωής μου με τρόπο απόλυτα θεσμικό. Δεν έκανα καμία διαρροή δεν διέρρευσε κανένα έγγραφο από μένα. Ζήτησα από τον επικεφαλής της ΕΥΠ να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Ρουμπάτης έβλεπε κάθε μέρα τον πρωθυπουργό. Και αν όχι κάθε μέρα, τον έβλεπε μέρα παρά μέρα. Ύστερα από δυο μέρες, όταν ρώτησα τον κ. Ρουμπάτη τα έδωσες στον πρωθυπουργό, μου είπε ναι. Ο πρωθυπουργός είχε πει τον Ιανουάριο, ότι η ΕΥΠ είναι πολύ σκοτεινή υπόθεση. Την ΕΥΠ την ανέλαβα επιχειρησιακά, όχι πολιτικά. Εμπιστεύομαι μόνο τον πρωθυπουργό. Κάνω μια υπόθεση εργασίας, Γιατί αυτή η υπερ-αντίδραση της κυβέρνησης; Ή είναι ένας τσαμπουκάς ή κάτι άλλο. Δεν σκοπεύω να ρίξω καμία ευθύνη στον πρωθυπουργό. Δεν ξέρω πως σκέφτεται ο πρωθυπουργός. Από τη στιγμή που δόθηκαν τα χαρτιά, πέρασαν δημοψήφισμα, εκλογές. Πιθανόν να ήταν στην ατζέντα του 25ο θέμα».
Ο κ. Πανούσης ρωτήθηκε αν νόμιμα έγιναν οι ενέργειες από την ΕΥΠ.
«Αν γίνονταν νόμιμα ή όχι οι παρακολουθήσεις είναι υπόθεση της ΕΥΠ. Επειδή έχω αλλεργία στις μυστικές υπηρεσίες, ζήτησα από τον κ. Ρουμπάτη να μου δίνει στοιχεία που αφορούν εμένα και τίποτα άλλο. Αν ήταν 20 τα ζητήματα που με αφορούσαν και μου έδωσαν τα πέντε, έχω τα πέντε. Αν τα φιλτράρισαν, δικό τους πρόβλημα όχι δικό μου», απάντησε και πρόσθεσε:
«Με τον κ. Ρουμπάτη είμαστε φίλοι 30 χρόνια. Δεν έκανε καμία παρατυπία, δεν μου έδωσε παράνομες πληροφορίες, έγγραφα μου έδωσε που αφορούσαν τη ζωή μου και κανενός άλλου».
Ακόμα, ο κ. Πανούσης έδωσε έμφαση στις απειλές που δεχόταν από το 2009 όταν έβαλαν βόμβα στο γραφείο του ενώ επέκρινε έντονα τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί όπως είπε, ενώ είχε ζητήσει να διαψεύσει εμπλοκή του στις φυλακές όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν το έκανε τότε.
«Εμφανίζομαι να έχω κάνει έρευνα στα κελιά για τρομοκρατία. Έγραψε ένα σάϊτ ότι μπάτσοι μπήκαν στα κελιά. Ζήτησα διάψευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Περίμενα, να το διαψεύσει. Δεν το έκανε τότε. Το είπε τώρα. Γιατί με πετάτε στα σκυλιά έτσι;» ανέφερε.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε την περίοδο που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των συναδέλφων του.
«Είχαμε μια έντονη περίοδο καταλήψεων με συγκεκριμένα αιτήματα για κρατουμένους. Είναι η πρώτη κόντρα που γίνεται τότε από την Αριστερά, στη πρώτη κυβέρνηση Αριστεράς. Είμαι ο μόνος από την κυβέρνηση που στο υπουργικό συμβούλιο διαφώνησα. Ο πρωθυπουργός, σε μεγάλο βαθμό αποδέχτηκε τις θέσεις μου και ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε δεν ήταν έτσι. Υπήρχε μια αγωνία πως η Αριστερά χτυπά την Αριστερά», σημείωσε.
«Το γεγονός ότι δεχόμουν απειλές είναι καταγεγραμμένο και είναι γνωστό. Μετά και την ανακοίνωση των αδελφών Τσάκαλου είναι αυταπόδεικτο. 'Αρα δεν είναι δυνατό τον κίνδυνο ζωής να τον κρίνουν οι απέξω. 'Ακουσα υπουργούς να λένε ότι δεν έχει κανένα φόβο ο Πανούσης και ήρθαν οι Τσάκαλοι και τους βάλανε στη θέση τους. Ίσως πρέπει να απολογηθούν για αυτά που λένε ότι φτιάχνω μυθοπλασίες. Από το 2009 δεχόμουν απειλές κατά της ζωής μου. Η αίσθηση των απέξω ότι αυτός δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας έπεσε στο κενό όπως και αυτά τα περί θα βγάλω βιβλίο, φαντασιοπληξίες, ταινία Τζέημς Μπόντ», πρόσθεσε.
«Δεν θέλω να γίνω όμηρος κανενός. Μπορεί όμως εξ αντικειμένου να γίνω. Δεν είναι όμως δυνατόν να πεις άσε τη δημοκρατία να πάει πίσω, επειδή πήγε το κρασί 30 λεπτά παραπάνω», τόνισε ο κ. Πανούσης.
Τι είπαν οι βουλευτές
Μετά την ομιλία του κ. Πανούση, αποφασίστηκε να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Την πρόταση έκανε, η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτος να έρθει και να καταθέσει ο κ. Παρασκευόπουλος, ώστε να αποσαφηνιστούν ο ρόλος του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάνου Λάμπρου, ο οποίος φέρεται, με την ιδιότητα του συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης, να έχει συνομιλίες και συναντήσεις με κρατούμενους στις φυλακές αλλά και τα ερωτήματα που προέκυψαν μετά τα όσα ανέφερε και υποστήριξε ο κ. Πανούσης.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν διαφώνησαν με την πρόταση της κ. Χριστοδουλοπούλου, ωστόσο επέμειναν στην ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών για να την ενημερώσουν, ο Πάνος Λάμπρου, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι από την υπόθεση Πανούση έχουν ανοίξει μείζονα θέματα, και όλα συγκλίνουν σε αυτόν, καθώς δεν έχει εποπτεύσει τους υπουργούς του και την ΕΥΠ ενώ ο ίδιος έδωσε εντολή για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.
Η άποψη αυτή βρήκε αντίθετους, τόσο την πρόεδρο της Επιτροπής όσο και τους βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Στην τρίωρη κατάθεση του, ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για κινήσεις σύγχυσης και αμηχανίας της κυβέρνησης, σημείωσε ότι ο ίδιος πίστευε σε μία πολιτική λύση της υπόθεσης αυτής, ενώ αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή οποιοδήποτε έγγραφο τονίζοντας ότι έχει δώσει όλα τα στοιχεία στη δικαιοσύνη.
Πρόσθεσε δε ότι, για να διασφαλίσει τον εαυτό του, τα έχει καταθέσει και σε συμβολαιογράφο έτσι ώστε, όπως είπε, «αν τυχόν πάει κάτι στραβά να δοθούν στους αρχηγούς των κομμάτων».
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη προειδοποίησε μάλιστα ότι αύριο που θα καταθέσει στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα ζητήσει να του δοθούν οι κασέτες με το αποδεικτικό υλικό των καταγγελιών του.
«Ελπίζω ότι δεν έχουν καταστραφεί. Είτε κασέτες είναι, είτε τίποτα άλλο, δεν καταστρέφονται σε ένα μήνα. Διαφορετικά θα έχουμε ένα «Πανούση Γκέιτ» θα γίνει ότι έγινε στην Αμερική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιπαράθεση Τ. Χριστοδουλοπούλου - Γ. Πανούση-Ευ. Βενιζέλου
Το θερμόμετρο ανέβηκε αρκετές φορές στην Επιτροπή με αφορμή τις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών αλλά και τις αντιδράσεις που προκαλούσαν τα όσα υποστήριζε ο κ. Πανούσης.
Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και η αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του Γιάννη Πανούση και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου:
Γιάννης Πανούσης: «Δεν μπορώ να πω για θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης. Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Αλλά μην φτάσουμε και στο απίθανο σενάριο ότι τα έγραψα μόνος μου. Ποιος με στοχοποιεί κ. πρόεδρε. Αυτό θέλω να βρω…»
Τασία Χριστοδουλοπούλου : «Θα σας βρει το κράτος από το 2009 ποιος σας στοχοποιεί; Τι όφειλε να κάνει το κράτος και δεν το έκανε; Έχετε πει διαφορετικά πράγματα μέχρι σήμερα…»
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Καταλάβατε κ. Πανούση ποιος σας στοχοποιεί ή μείνατε με την απορία;»
Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Είστε συνήγορος του κ. Πανούση κ. Βενιζέλε…»
Γιάννης Πανούσης προς την πρόεδρο Επιτροπής: «Παίζετε λάθος να λέτε ότι είναι συνήγορός μου ο Βενιζέλος. Σταματήστε να λέτε πράγματα που σας καίνε…»
Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Γιατί; Τι εννοείτε; Θέλω να καλύψω κανένα; Τι εννοείτε δεν με συμφέρει…»
Γιάννης Πανούσης: «Εγώ δεν έδωσα εντολή σε κανένα να παρακολουθήσει. Ο Ρουμπάτης μου τα έδωσε. Θέλετε να βγάλετε είδηση; Δεν βγαίνει…»
Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Τον πρωθυπουργό δεν τον βλέπατε στα υπουργικά συμβούλια για να του το πείτε; Γιατί δεν τον ενημερώσατε;»
Γιάννης Πανούσης: «Έστειλα έναν έμπιστο φίλο μου να το κάνει. Το πρόβλημα είναι πώς ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός;…»
Ευάγγελος Βενιζέλος: «‘Έχετε χάσει το φλέγμα σας κ. πρόεδρε…»
Τασία Χριστοδουλοπούλου: «θα τα συμψηφίσουμε όλα; Εξεταστικές Επιτροπές…»
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η εξουσία ελέγχεται…»
Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Υπάρχουν και όρια…»
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Εδώ μιλάμε για παρακράτος σκληρό…»