Νομπέλ Λογοτεχνίας στον περουβιανό Λιόσα
Στον 74χρονο περουβιανό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα απονέμεται το φετινό Βραβείο ...
Στον 74χρονο περουβιανό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα απονέμεται το φετινό Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή της Σουηδικής Ακαδημίας στη Στοκχόλμη, το βραβείο απονέμεται στον περουβιανό συγγραφέα "για τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις διεισδυτικές εικόνες της αντίστασης του ατόμου, της εξέγερσης και της ήττας του".
Ποιος είναι ο Μάριο Βάργκας Λιόσα
Γεννήθηκε στην Αρεκίπα, στο νότιο Περού, στις 28 Μαρτίου του 1936 και τον μεγάλωσε η μητέρα του και οι παππούδες του στην Κοτσαμπάμπα, στη Βολιβία και μετά στο Περού.
Μετά τις σπουδές του στην Στρατιωτική Ακαδημία Λεόνσιο Πράδο δε Λίμα, πήρε πτυχίο λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος δε Λίμα. Χάρη σε μια υποτροφία, συνέχισε τις σπουδές του και πήρε διδακτορικό στη Μαδρίτη.
Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου, παντρεμένος με την κατά 15 χρόνια μεγαλύτερη θεία του Χούλια Ουρκίδι, δούλεψε ως μεταφραστής, καθηγητής ισπανικών, δημοσιογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το 1959 δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή από νουβέλες "Οι Αρχηγοί", αυτό όμως που απογείωσε τη λογοτεχνική του σταδιοδρομία το 1963 ήταν το μυθιστόρημα "Η Πόλη και τα Σκυλιά", το οποίο εμπνεύστηκε από τα σκληρά χρόνια που πέρασε μεταξύ των "αρχηγών" και μεταφράστηκε σε περίπου 20 γλώσσες.
Το 1990 δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην πολιτική ως υποψήφιος του δεξιού Δημοκρατικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του Περού. Ηττάται από τον Φουτζιμόρι, εγκαταλείπει τη χώρα του για να ξαναρχίσει τις λογοτεχνικές του δραστηριότητες και πηγαίνει στο Λονδίνο.
Το 1993 παίρνει την ισπανική υπηκοότητα. Το επόμενο βιβλίο του "El Sueno del celta", το οποίο είναι αφιερωμένο στον βρετανό διπλωμάτη Ρότζερ Κέισμεντ και καταδικάζει τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στο Κονγκό του Λεοπόλδου του Β', θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου στην ισπανική γλώσσα.