Το Μινιόν της καρδιάς μας αναβιώνει τις πιο γλυκές αναμνήσεις μας

Οι ένδοξες εποχές του Μινιόν, οι καινοτομίες, οι γλυκές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις μας, το λουκέτο και η «αναβίωση» εντός του 2023.

Μινιόν
Πάντα θα «επιστρέφουμε» στο χριστουγεννιάτικο Μινιόν των παιδικών μας αναμνήσεων...
12'

Το εμβληματικό κτίριο που στέγαζε το ΜΙΝΙΟΝ της καρδιάς μας, ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του μέσα στο 2023.

Το κτίριο των 16.000 τ.μ. που για πάνω από 50 χρόνια έσφυζε από ζωή, έχοντας αποτελέσει σημαντικό κομμάτι των παιδικών αναμνήσεων για γενιές και γενιές, έχει καταλήξει να ρημάζει από το 1998 όταν και κατέβασε τα ρολά του εκεί στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου.

Μετά τη χρεοκοπία του το 1998, το κτίριο πέρασε στα χέρια της οικογένειας Φάις της Elmec Sports με στόχο να επαναλειτουργήσει. Στη συνέχεια η Folli Follie εξαγόρασε την εν λόγω εταιρεία με τις φήμες για επαναλειτουργία του ΜΙΝΙΟΝ να είναι πιο έντονες από ποτέ. Τελικά, η ιστορία έδειξε ότι οι ελπίδες ήταν κάτι παραπάνω από φρούδες και το κτίριο αφέθηκε στη μοίρα του να ρημάζει σαν άδειο κουφάρι προκαλώντας θλίψη στις καρδιές των σημερινών 40+ Αθηναίων, κάθε φορά που περνούν έξω από τον «παράδεισο» των χριστουγεννιάτικων αναμνήσεών τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένα από τα σχέδια -που επίσης δεν υλοποιήθηκε- ήταν η αξιοποίηση του κτιρίου για τη μετεγκατάσταση των διευθύνσεων και υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, το 2021 το κτίριο βγήκε σε διαγωνισμό με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate του Δ. Ανδριόπουλου, να πλειοδοτεί με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 54,4 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί, ότι προσφορές για την απόκτηση του ποσοστού που ανήκε στη Folli Follie κατέθεσαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Dimand σχεδιάζει να μετατρέψει το οικοδόμημα σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό συγκρότημα πέντε κτιρίων μικτής χρήσης, με γραφειακούς χώρους, διαμερίσματα, εμπορικά, καταστήματα εστίασης και roof garden με πισίνα, συνολικού μεικτού εμβαδού 18.740 τ.μ. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand έχει διαβεβαιώσει ότι όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με σεβασμό στην ιστορία και στις μνήμες που «κουβαλάει» το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, ενώ στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα της περιοχής και η Ομόνοια να αναζωογονηθεί και να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη εμπορική της αίγλη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εργασίες ανακατασκευής αναμένεται να αρχίσουν σύντομα, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να είναι έτοιμη η «πράσινη» πρόσοψη του κτιρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα Χριστούγεννα του 2023.

Το ιστορικό κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ φωταγωγήθηκε για τα Χριστούγεννα του 2021
Το ιστορικό κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ φωταγωγήθηκε για τα Χριστούγεννα του 2021Eurokinissi

ΜΙΝΙΟΝ, το περίπτερο που έγινε το πρώτο πολυκατάστημα της Ελλάδας

Το ΜΙΝΙΟΝ ήταν το μεγάλο δημιούργημα του Γιάννη Γεωργακά, ενός φτωχού παιδιού από την επαρχία, ο οποίος κατάφερε από το μηδέν να «χτίσει» μια από τις πιο κερδοφόρες και πρωτοποριακές επιχειρήσεις της εποχής.

Γεννημένος το 1913 σε ένα χωριό της Ολυμπίας, ο 13χρονος Γιάννης ήρθε μόνος του στην Αθήνα για μια καλύτερη τύχη. Εργάστηκε σε πολλές δουλειές, ενώ παράλληλα φοίτησε σε νυχτερινό σχολείο για εμποροϋπαλλήλους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γιάννης Γεωργακάς κατάφερε να αποκτήσει δύο πτυχία πανεπιστημίου, το ένα σε ηλικά 45 ετών και το δεύτερο στα 83 του χρόνια!

Αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, ο νεαρός Γιάννης εργάστηκε ως πλασιέ και με το ποδήλατό του προμήθευε τα περίπτερα με διάφορα μικροπράγματα.

Όμως, ένα μικρό περίπτερο στα Χαυτεία, το «Μινιόν», έμελλε να αλλάξει τη μοίρα και τη ζωή του νεαρού Γιάννη. Το συγκεκριμένο περίπτερο ήταν εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Εκεί μπορούσε να βρει κανείς από τσιγάρα και εφημερίδες, μέχρι γυαλιά, είδη καπνού και πολλά ακόμα μικροαντικείμενα. Ιδιοκτήτης του περιπτέρου ήταν ο Άγγελος Σεραφειμίδης (εξ Αμερικής), τον οποίο ο νεαρός Γιάννης Γεωργακάς έπεισε να συνεταιριστούν.

Το 1934 οι δυο τους άνοιξαν και δεύτερο περίπτερο, ενώ ακολούθησε το πρώτο τους κατάστημα στα Χαυτεία. Το 1944 οι δύο συνέταιροι άνοιξαν το ΜΙΝΙΟΝ στην Πατησίων, το οποίο τελικά συνέχισε μόνος του ο Γεωργακάς, καθώς ο Σεραφειμίδης αποχώρησε από την επιχείρηση και επέστρεψε στην Αμερική.

Γιατί το ΜΙΝΙΟΝ ήταν πολύ μπροστά

Το ΜΙΝΙΟΝ μεσουράνησε τη δεκαετία του '70. Το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους και διέθετε 120.000 διαφορετικά είδη. Το φτωχόπαιδο από την επαρχία κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο και μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ελλάδα και παράλληλα το 11ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη! Στο ΜΙΝΙΟΝ μπορούσε να βρει κανείς από καρφίτσες μέχρι αυτοκίνητα! Αξιοσημείωτο είναι πως τη δεκαετία του '70 οι ετήσιες πωλήσεις του καταστήματος άγγιζαν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές!

Το πολυκατάστημα θεωρήθηκε ως μία από τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις στη χώρα μας και δικαίως! Καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, έδωσε πριμ και μπόνους στους υπαλλήλους του, λάνσαρε τις λίστες για ψώνια και τις λίστες γάμου! Επίσης, το ΜΙΝΙΟΝ πρώτο κατήργησε τα παζάρια θέτοντας καθορισμένες τιμές, ξεκίνησε να διαφημίζεται σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό υπολογιστή! Ακόμα, στο κτίριο λειτούργησε κομμωτήριο, καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ, μέχρι και ταξιδιωτικό γραφείο! Εγκατέστησε κλιματιστικό αλλά και κυλιόμενες σκάλες, φαινόμενο που στα -τότε- παιδικά μας μάτια φάνταζε (τουλάχιστον) διαστημικό!
Το ΜΙΝΙΟΝ πρώτο έφερε τον Άγιο Βασίλη να μοιράζει δώρα στα παιδιά την περίοδο των γιορτών. Είμαστε σίγουροι, ότι οι άνω των 35 που διάβαζετε αυτές τις γραμμές, θα έχετε σε κάποιο άλμπουμ ή συρτάρι μια φωτογραφία με τον παιδικό εαυτό σας να κάθεται στα πόδια του Άη Βασίλη.

Η ευρωπαϊκή βιτρίνα της Ελλάδας ακτινοβολούσε και μαγνήτιζε τα βλέμματα όσων περνούσαν από τη γωνία των οδών 28ης Οκτωβρίου -τη γνωστή Πατησίων- και Δώρου αποτελώντας πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειες που έκαναν ουρά για να περάσουν το κατώφλι του.

Άλλωστε, ο «φωτισμένος» ιδρυτής του είχε οραματιστεί τα ψώνια στο Μινιόν ως μια γιορτή και το πέτυχε! Παράλληλα, ο Γεωργακάς αντιμετώπιζε τους εκατοντάδες υπαλλήλους του ως μια μεγάλη οικογένεια. Με αρκετούς από αυτούς έκανε «κουμπαριές», παντρεύοντάς τους, ενώ όλοι τον θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Γεωργακάς πρόσφερε καταφύγιο σε δεκάδες φοιτητές, δίνοντάς τους να φορέσουν ρούχα υπαλλήλων του καταστήματος για να γλιτώσουν τη σύλληψη.
Όσα βρίσκαμε στους εννέα ορόφους του ΜΙΝΙΟΝ

  • Ισόγειο: Σχολικά είδη, καλλυντικά, δημιουργία σφραγίδων, προσκλητηρίων, κλπ/ (Type Center), δισκοπωλείο
  • 1ος όροφος: Βιβλιοπωλείο, γραφείο ταξιδιών (Mini Tours), φωτοτυπίες, αναψυκτήριο, γραφείο φύλαξης, γραφείο ανακοινώσεων
  • 2ος όροφος: Ανδρικά είδη
  • 3ος όροφος: Γυναικεία είδη
  • 4ος όροφος: Αθλητικά
  • 5ος όροφος: Είδη Σπιτιού, κατάστημα με προϊόντα για κατοικίδια
  • 6ος όροφος: Είδη Σπιτιού, ηλεκτρικά είδη, Τμήμα Υπολογιστών (Altec, Apple).
  • 7ος όροφος: Παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια, εποχιακά (Καλοκαίρι: Είδη κατασκήνωσης, Φθινόπωρο: Σχολικά, Χειμώνας: χριστουγεννιάτικα, Άνοιξη: είδη αποκριάς). Υπήρχε επίσης μία μεγάλη απομίμηση ελέφαντα
  • 8ος όροφος: Όροφος εκδηλώσεων με θέατρο, γιορτές παιδιών υπαλλήλων, χώρος παιχνιδιού με πισίνα με μπαλάκια, μίνι αναψυκτήριο με μαλλί της γριάς, αναψυκτικά, τοστ, μηχανήματα που λειτουργούσαν με τη ρίψη κερμάτων
  • 9ος όροφος: Εστιατόριο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (Mini Grill) καθώς και ένα μίνι ενυδρείο

ΜΙΝΙΟΝ που Χριστούγεννα σημαίνει...

Το ΜΙΝΙΟΝ ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την περίοδο των Χριστουγέννων, αποτελώντας «τόπο προσκυνήματος» για μικρούς και μεγάλους.

Ο γιορτινός στολισμός του καταστήματος ήταν κάτι παραπάνω από μαγικός! Χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια, γιρλάντες, γυάλινες χριστουγεννιάτικες μπάλες, κάθε λογής στολίδια, πελώρια χριστουγεννιάτικα δέντρα, κούκλες με μηχανισμό κίνησης, έκαναν τα παιδικά μας μάτια να ανοίγουν διάπλατα από έκπληξη και ενθουσιασμό! Η «ολοζώντανη», χιονισμένη (με βαμβάκι) φάτνη με τις κινούμενες φιγούρες, οι βιτρίνες με θέματα από ταινίες της Disney, οι Αγιοβασίληδες και όλες εκείνες οι πρωτόγνωρες εικόνες μας «ταξίδευαν» σε κόσμους παραμυθένιους.

Καθισμένος στη μεγάλη του πολυθρόνα, μας περίμενε και ο Άγιος Βασίλης για να βγάλει μαζί μας την καθιερωμένη φωτογραφία. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατέφτανε στο κέντρο της Αθήνας με μια μεγαλειώδη πομπή μοιράζοντας σοκολάτες και δωράκια στα παιδιά, την ίδια στιγμή που ο Γιάννης Γεωργακάς, η «ψυχή» του ΜΙΝΙΟΝ, τριγυρνούσε στους διαδρόμους του καταστήματος για να συνομιλήσει με τον κόσμο και να μοιράσει γλυκά στα παιδιά.

Ωστόσο, η χαρά του παιδιού βρισκόταν στον έβδομο και τον όγδοο όροφο του καταστήματος. Εκεί μας περίμενε ένας ολόκληρος κόσμος παιχνιδιών που άνοιγε τις πόρτες του από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου. Κούκλες, τρενάκια, αυτοκίνητα, επιτραπέζια, παιχνίδα λούνα παρκ, παιδότοπος, lego, playmobil και ό,τι άλλο ποθεί η καρδιά κάθε παιδιού! Επίσης, στο μικρό θεατράκι στον όγδοο όροφο απολαμβάναμε κουκλοθέατρο, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις με γνωστούς κωμικούς της εποχής, και συναντούσαμε ήρωες της Disney και των παραμυθιών.

Η μεγάλη φωτιά λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1980

Τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου 1980, δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Αθήνας. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι γεμάτοι εύφλεκτα υλικά, τελευταίοι όροφοι του ΜΙΝΙΟΝ είχαν παραδοθεί στις φλόγες...

Από την ένταση της φωτιάς το μόνο που απέμεινε ήταν ο σκελετός του πολυκαταστήματος, ενώ το κτίριο του Κατράντζου κατέρρευσε. Η εικόνα αποκαρδιωτική. Ο εμπρησμός δεν κατέστρεψε απλά το ΜΙΝΙΟΝ, αλλά έκανε στάχτη τον «παράδεισο» της παιδικής μας ηλικίας...

Οι ζημιές από την πυρκαγιά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής η οποία επιχείρησε με 38 οχήματα και 170 άντρες, ανήλθαν στα δύο δισεκατομμύρια δραχμές. Ωστόσο, ο Γεωργακάς εξήγησε ότι οι ζημιές των δύο δισ. δραχμών αφορούσαν μόνο στο εμπόρευμα που είχε καταστραφεί, δηλώνοντας παράλληλα ότι το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο μόνο για 200 εκατ. δραχμές. Λίγες μέρες μετά, στις 22 Δεκεμβρίου, η «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80», παρακλάδι του ΕΛΑ, ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού, επιβεβαιώνοντας την τρομοκρατική ενέργεια. Μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη αναφερόταν ότι: «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται της ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

«Μην στεναχωριέστε κύριε Γιάννη, θα σπάσω τον κουμπαρά μου, να σας δώσω τα χρήματά μου για να ξαναφτιάξουμε το ΜΙΝΙΟΝ», έγραφε ένα από τα συγκινητικά γράμματα μικρού φίλου του ΜΙΝΙΟΝ, που έφτασε στο γραφείο του Γεωργακά ύστερα από την καταστροφή...

Ο Γεωργακάς αρνήθηκε να κηρύξει πτώχευση και τελικά με τη βοήθεια των υπαλλήλων του και την αμέριστη αγάπη του κόσμου (προσωρινά) κατάφερε να «αναστήσει» το ΜΙΝΙΟΝ. Όμως τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο...

Η αντίστροφη μέτρηση για το... λουκέτο του ΜΙΝΙΟΝ

Η αντίστροφη μέτρηση για το λουκέτο του -πάλαι ποτέ εμβληματικού- πολυκαταστήματος που έγινε σημείο αναφοράς για Αθηναίους και επισκέπτες, ξεκίνησε τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980 όταν το οικοδόμημα καταστράφηκε ολοσχερώς από τον εμπρησμό. Ο ιδιοκτήτης του ΜΙΝΙΟΝ, Ιωάννης Γεωργακάς κατέφυγε σε δανεισμό και σύντομα το MINION άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, ωστόσο η επιχείρηση δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει. Τρία χρόνια μετά, το 1983, το ΜΙΝΙΟΝ κρατικοποιήθηκε, αφού εντάχθηκε στις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις» και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Βλέπετε η εποχή άλλαζε με αλματώδεις ρυθμούς, τα πρώτα shop in shop καταστήματα, πολύ σύντομα θα άλλαζαν την εικόνα του λιανεμπορίου. Το κατάστημα δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990. Το 1991, ο Γεωργακάς, μαζί με μια ομάδα επιχειρηματιών, πέτυχε να αποκτήσει ξανά το ΜΙΝΙΟΝ. Αλλά όχι για πολύ... Ο ίδιος πλέον βρισκόταν στα 79 του χρόνια, χωρίς πολλές αντοχές. Σύντομα αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιό του την ίδια στιγμή που το ΜΙΝΙΟΝ αδυνατούσε να ακολουθήσει την εποχή, να προλάβει τις εξελίξεις και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ο ανταγωνισμός (με κυριότερο τον φθηνότερο Λαμπρόπουλο), οι αυξημένες τιμές του, τα προβλήματα ρευστότητας, οι κακές σχέσεις με προμηθευτές, οδήγησαν σε λουκέτο το 1998. Κάπως έτσι, το ΜΙΝΙΟΝ μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά και στην πρώτη θέση της (για πάντα παιδικής) καρδιάς μας...

Ο Γιάννης Γεωργακάς, «έφυγε» από τη ζωή το 2002 σε ηλικία 90 ετών. Το ιστορικό πολυκατάστημα θα παραμείνει αγαπημένη ανάμνηση της πιο τρυφερής μας ηλικίας...

Αναμένοντας να ζήσουμε τη νέα εποχή του, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα πελώρια πολυκαταστήματα-υπερπαραγωγή και να ανοίξουν σαν το ΜΙΝΙΟΝ της καρδιάς μας δεν έχει...


Διαβάστε επίσης

Επτά χριστουγεννιάτικα πάρκα στην Ελλάδα για μαγικές γιορτές

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή