Ο Κωνσταντίνος Δέδες στο Newsbomb.gr: Ο πρόεδρος της Τεχνόπολης κάνει την αυτοκριτική του

Ο Κωνσταντίνος Δέδες, πρόεδρος της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, μιλάει στο Newsbomb.gr

Κωνσταντίνος Δέδες
«Για εμένα ο απόλυτος ορισμός του πολιτισμού είναι η ευγένεια», λέει ο Κωνσταντίνος Δέδες στο Newsbomb.gr
15'

«Δεν υπάρχει δεν γίνεται», είναι το μότο του Κωνσταντίνου Δέδε, προέδρου της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων. Ο χειρουργός οδοντίατρος Κωνσταντίνος Δέδες, βρίσκεται στο τιμόνι της Τεχνόπολης τα τέσσερα τελευταία χρόνια και μαζί με την ομάδα του είναι υπεύθυνοι για ό,τι βλέπουμε, ακούμε και ζούμε ως θεατές ή επισκέπτες στην Τεχνόπολη.

«Για εμένα αυτό είναι η Τεχνόπολη, η ομάδα της. Και πιστεύω ότι οι ομάδες κάνουν έργο», μου λέει όταν τον ρωτάω αν έχει κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα ως πρόεδρος της Τεχνόπολης, ενώ του ζητάω να κάνει την αυτοκριτική του να μου αναφέρει κάτι που δεν έχει κάνει και τόσο καλά.

Μιλώντας μαζί του, του ζητάω να «ανηφορίσουμε» για λίγο στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς η Τεχνόπολη είναι φορέας διαχείρισης του θεάτρου, να «περπατήσουμε» στο Πάρκο Ελευθερίας όπου πρόσφατα άνοιξε η πρωτότυπη βιβλιοθήκη Athens Book Space, αλλά να και με «ξεναγήσει» στο Μουσείο Μαρία Κάλλας που θα ανοίξει τις πόρτες του μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Καθώς «κάνουμε μια βόλτα» στις αγαπημένες του αθηναϊκές διαδρομές, θέλω να μάθω τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα σε Τεχνόπολη και Λυκαβηττό, αλλά και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα.

Kάνοντας την αυτοκριτική σου, υπάρχει κάτι για το οποίο θα παραδεχόσουν ότι θα έπρεπε να το κάνεις διαφορετικά;

«Προβληματίστηκα τώρα. Ξέρεις, τον πρώτο καιρό αδίκησα την ομάδα. Πάντα για να μπω σε μια ομάδα περιμένω να δω πώς λειτουργεί. Μέχρι να γίνει αυτό και να έχω συναισθηματική συμμετοχή -την πρακτική την αποκτώ εύκολα- έχω τις αμφιβολίες μου και τα ερωτηματικά μου. Οπότε δουλεύοντας κάθε μέρα στην Τεχνόπολη, ξεκίνησα να τα σβήνω με τη συμπεριφορά τους και τον τρόπο εργασίας τους και άρχισα κι εγώ να αφήνομαι. Αλλά τον πρώτο καιρό ήμουν κλειστός, καχύποπτος, εκπροσωπώντας και τον Δήμο μέσω της Τεχνόπολης είχε μια τεράστια ευθύνη για εμένα. Μπορεί λοιπόν στην αρχή να τους κούραζα και λίγο παραπάνω».

Σε πηγαίνω πίσω στο παρελθόν για να σε ρωτήσω αν σου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα γινόσουν πρόεδρος της «Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων».

«Φυσικά! Ένας φίλος μου, το 2019 μια μέρα πριν τις εκλογές, με ρώτησε τι θέση θα ήθελα σε όλο αυτό και του απάντησα ότι θα μου άρεσε πάρα πολύ να δουλέψω στην Τεχνόπολη. Τότε δεν το θεωρούσα πιθανό, απλώς το είχα ζητήσει μέσα μου».

Κωνσταντίνος Δέδες
Ο Κωνσταντίνος Δέδες στο γραφείο του στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Θα ήθελες λοιπόν να συνεχίσεις στο τιμόνι της Τεχνόπολης σε ενδεχόμενη επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη με τον οποίο είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

«Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα συνεχίσω σίγουρα. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσει ο δήμαρχος, καθώς αξιολογούμαστε για το έργο μας. Οι προθέσεις οι δικές μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι εδώ με την ομάδα συνεχίζοντας όλα τα πρότζεκτ που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε συνεχίζουν.

Το έργο της Τεχνόπολης είναι μετρήσιμο γιατί έχει να κάνει με δράσεις, με κοινό που παρακολουθεί κλπ. Είναι λοιπόν χειροπιαστό. Έχουμε κάνει και έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα. Και στο χώρο της Τεχνόπολης. Όλα αυτά τα κάναμε με πολλή αγάπη, όπως την ανάπλαση της παιδικής χαράς ή ότι αυξήσαμε το πράσινο. Χαίρομαι που όποιος την επισκέπτεται τη βλέπει διαφορετική και αυτό είναι το μέλημά μου. Ήθελα η Τεχνόπολη να δείξει τις δυνατότητές της και ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν έρχεται μόνο να ακούσει τις συναυλίες, έρχεται και για άλλους λόγους, να δει και να ζήσει πράγματα. Αλλάξαμε πράγματα που δεν ήταν καθόλου εύκολα να γίνουν. Αυξήσαμε το πράσινο, βάλαμε παγκάκια να μπορεί ο κόσμος να κάθεται με τα παιδιά του, φτιάξαμε το υπαίθριο γυμναστήριο να έρχεται ο κόσμος και μετά τη γυμναστική του να μπαίνει να βλέπει το βιομηχανικό μουσείο ή μια έκθεση.

Επίσης, φέτος θα ξεκινήσουν και οι ανακαινίσεις των κτιρίων. Δηλαδή καινούρια παράθυρα, βαψίματα, ηλεκτρολογικά, απλά μας έφαγε ο κορονοϊός και δεν έχουν γίνει ακόμα».

Μουσική Τεχνόπολη
Μουσική Τεχνόπολη - οι συναυλίες που απολαύσαμε έως τα τέλη ΣεπτεμβρίουVaggelis Patsialos

Οπότε τι περιμένουμε από την Τεχνόπολη τον επόμενο καιρό;

«Τις δράσεις που μέσα στην τετραετία αγκαλιάστηκαν από το κοινό. Θα συνεχίσουν και θα πάρουν την πορεία τους μέσα στο χρόνο, ανακαινίσεις σε καθεμία από τις αίθουσες και πολύ προσεκτικά γιατί είναι ένα διατηρητέο μνημείο οπότε οι παρεμβάσεις θα είναι πολύ χειρουργικές αλλά καίριες (φώτα στους εσωτερικούς χώρους, καλώδια ίντερνετ, ηλεκτρολογικά, παράθυρα, κλιματιστικά, βαψίματα) να πάμε σε άλλη ενεργειακή κλάση. Επίσης, καινούριες δράσεις οι οποίες ελπίζουμε να γίνουν μέσα στο 2024-2025, όπως και ένα πολύ ωραίο φεστιβάλ το οποίο δεν μπορώ να το ανακοινώσω ακόμα, το οραματιζόμαστε εδώ και έξι μήνες και είναι και δική μου ιδέα».

Φεύγουμε από την Τεχνόπολη για να ανηφορίσουμε στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού που άνοιξε ξανά τις πόρτες του. Είναι φορέας διαχείρισης η Τεχνόπολις.

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έχω προλάβει ανοιχτό το Θέατρο Λυκαβηττού αλλά και 15 χρόνια κλειστό. Ήταν τεράστια συγκίνηση. Πιστεύω ότι ο Λυκαβηττός θα μπορούσε να είναι το έργο μιας δημοτικής αρχής τετραετίας. Φάνηκε από την ανταπόκριση του κόσμου που σχεδόν έκανε όλες τις συναυλίες sold out και επίσης ήταν ωραίο που λειτούργησε το χωρίς αυτοκίνητο στο Λυκαβηττό. Ο κόσμος πλέον είναι έτοιμος να ακολουθήσει κάποια πράγματα καινούρια».

Ωστόσο, έχει υπάρξει γκρίνια για το πρόγραμμα και κάποια αρνητικά σχόλια για την επιλογή των καλλιτεχνών.

«Πιστεύω ότι η Τέχνη είναι συνολική. Υπήρχε ο Ξαρχάκος, το αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Δήμητρα Γαλάνη, κ.ά. Ένας χώρος πολιτισμού δεν πρέπει να έχει κανέναν αποκλεισμό γιατί αν μην τι άλλο αυτό δείχνει έλλειψη πολιτισμού και δημοκρατίας. Η προσέλευση του κόσμου σε όλους τους καλλιτέχνες που φιλοξενήσαμε -και θα φιλοξενήσουμε- στον Λυκαβηττό ήταν μεγάλη. Οι ταμπέλες είναι αστείες για κάποιους που δεν τις έχουμε και δεν τις πιστεύουμε, για κάποιους είναι εξυπηρετικές».

Η Τεχνόπολη θα είναι φορέας διαχείρισης του Θεάτρου Λυκαβηττού και την επόμενη χρονιά;

«Ναι θα είναι και πρέπει να πω ότι ήδη έχουμε κλείσει κάποιες ημερομηνίες και από ξένες παραγωγές καθώς φέτος δεν προλάβαμε. Το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί και θα ξεκινάει από τον Ιούνιο του 2024 θα είναι πάλι πολυσυλλεκτικό. Ο Λυκαβηττός διατίθεται στους καλλιτέχνες χωρίς να κρίνουμε το περιεχόμενο της τέχνης τους. Θα έχει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αρχαίο δράμα».

Οι Πυξ Λαξ στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
Οι Πυξ Λαξ στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο ΛυκαβηττούGeorge Spanos Photography

Θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου;

«Θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις αλλά σε πράγματα που δεν θα τα δείτε εσείς, όπως στα καμαρίνια, στον προαύλιο χώρο των καμαρινιών, κάποιο πράσινο που θέλουμε να βάλουμε, πολύ απλά πράγματα».

Τι έχεις να μου πεις για το Athens Book Space στο Πάρκο Ελευθερίας που άνοιξε πρόσφατα και έχει κερδίσει τους φίλους του βιβλίου;

«Στο ιστορικό Πάρκο Ελευθερίας η Τεχνόπολη έβαλε μια βιβλιοθήκη από οικολογικά υλικά, απολύτως προσβάσιμη. Σε αυτή υπάρχουν και βιβλία ψηφιακής μορφής τα οποία μπορείς να διαβάσεις ακόμα και έξω στον κήπο. Μάλιστα, αν δεν έχεις ψηφιακή συσκευή θα σου δώσουμε εμείς ένα ipad για να διαβάσεις και να αράξεις.

Του χρόνου εκεί η Τεχνόπολη θα κάνει και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα όπως pop up live events, κάποιες εκθέσεις. Είναι ένας καινούριος χώρος πολιτισμού. Θέλουμε το βιβλίο να μπει στην κουλτούρα των νέων παιδιών, ο χώρος να τα προσελκύσει ώστε να δουν πώς είναι να αράξεις και να συναντηθείς με έναν συγγραφέα και έναν ήρωα. Από τότε που άνοιξε πριν από 20 μέρες περίπου, έχουμε δει ότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει.

Λείπουν αυτοί οι χώροι από την Αθήνα και μόλις ανοίγουν ο κόσμος έρχεται με πολύ κέφι, με σεβασμό και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί όσα και να κάνει μια δημοτική αρχή σε μια πόλη, αν οι δημότες δεν τα σεβαστούν και δεν τα αγκαλιάσουν με ευγένεια θα φθαρούν και θα κλείσουν. Πρέπει να πω επίσης ότι για αυτό το πράγμα οι συζητήσεις ξεκίνησαν την περίοδο της καραντίνας, δεν είναι προεκλογικά. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν και είναι χρονοβόρες. Η πρώτη κουβέντα που έκανα με τον δήμαρχο για τη βιβλιοθήκη στο Πάρκο Ελευθερίας ήταν την πρώτη περίοδο της καραντίνας».

Και περιμένουμε από την Τεχνόπολη να ανοίξει και το Μουσείο Μαρία Κάλλας. Τι μπορείς να μας πεις για αυτό και πότε θα μπορούμε να το επισκεφθούμε;

«Ακριβώς, το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα βρίσκεται στη Μητροπόλεως 44 και εγώ το αποκαλώ ως Maria Callas Experience. Ο στόχος ήταν, ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει να μάθει μέσα από τους ορόφους που θα περιηγηθεί, τι σημαίνει Μαρία Κάλλας. Να καταλάβει το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βάρος αυτής της γυναίκας. Αλλά και αυτοί που γνωρίζουν να θυμηθούν πράγματα για τη Μαρία που ενδεχομένως να έχουν ξεχάσει.

Έχει μια κυκλική συλλογή η οποία θα αλλάζει, ώστε να προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου να δει κι άλλα και μέχρι τις 20-25 Οκτωβρίου το Μουσείο Μαρία Κάλλας πρόκειται να ανοίξει. Θα μπορούσα να πω ότι «παντρεύει το μουσειακό στοιχείο με το τεχνολογικό και χρειάζονται δοκιμές και πρόβες για να λειτουργήσει σωστά. Θα το πω ευθαρσώς, δεν είναι ένα προεκλογικό έργο είναι ένα έργο το οποίο σχεδιάζεται χρόνια. Δεν μας ενδιέφερε να ανοίξει πριν τις εκλογές, δεν ήταν αυτό το ζητούμενο, το ζητούμενο είναι ο χώρος να είναι άρτιος, άψογος, και να μπορέσει ουσιαστικά να συστήσει τη Μαρία Κάλλας σε όλο τον κόσμο».

Μαρία Κάλλας
Μαρία Κάλλας

Υπάρχει κάποιο άλλο πρότζεκτ που έχουμε από Τεχνόπολη;

«Το Nevronas FESTival το οποίο γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Τεχνόπολη. Μιλάμε για 200 καλλιτέχνες με αναπηρία και μη, οι οποίοι έρχονται και παράγουν τέχνη. Η Τεχνόπολη για τέσσερις μέρες γίνεται ιδανική κοινωνία με συμπερίληψη και απόλυτη προσβασιμότητα σε όλα. Συμμετέχουν άνθρωποι που παράγουν τέχνη, άνθρωποι που συνυπάρχουν μέσα στην τέχνη ασχέτως αναπηρίας ή μη. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που το έχουμε αγκαλιάσει αυτό, είμαστε συμπαραγωγοί και θα διαρκέσει τέσσερις μέρες. Κάθε βράδυ θα κλείνει με μια συναυλία που πάνω στη σκηνή θα συνυπάρχουν άνθρωποι με αναπηρία και μη, για να δούμε πόσο απλό είναι αυτό και πόσο ωραία μπορεί να γίνει. Είναι ένα πρότζεκτ που ουσιαστικά για εμάς είναι επιτομή της συμπερίληψης. Είναι σημαντικό να γίνονται αυτά καθώς είναι ο μόνος τρόπος για αποκτήσουμε όλοι ενσυναίσθηση και επίσης να καταλάβουμε τι σημαίνει ο αποκλεισμός στον άνθρωπο. Στερεί καινούριες εικόνες, επαφή, επικοινωνία, τέχνη».

Ποιο είναι το δικό σου όραμα για την Αθήνα;

«Το όραμα το δικό μου είναι τα φεστιβάλ να είναι εορταστικά και όχι ευαισθητοποίησης, είναι να γίνει η Αθήνα μια 100% συμπεριληπτική πόλη και απόλυτα προσβάσιμη στην οποία ο δήμος θα συμπεριφέρεται στον δημότη με ευγένεια και αυτή την ευγένεια θα τη δέχεται πίσω. Για εμένα ο απόλυτος ορισμός του πολιτισμού είναι η ευγένεια. στον διπλανό μας, στον χώρο, στον δρόμο, στη ράμπα ΑμεΑ, στο αυτοκίνητο, παντού. Πιστεύω ότι δεν είμαστε πολύ κοντά αλλά τουλάχιστον δεν είμαστε και εκτός διαδρομής. Είμαστε καθοδόν. Η δημοτική αρχή φυσικά και καλείται να λύσει προβλήματα αλλά και ο δημότης έχει ευθύνη και υποχρέωση. Υπάρχουν προβλήματα λειτουργικά και κατασκευαστικά στην πόλη αλλά υπάρχουν και προβλήματα τα οποία τα δημιουργούμε και εμείς οι δημότες μεταξύ μας».

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αναλάβει μέχρι σήμερα ποια είναι;

«Το ότι η Τεχνόπολη το 2020 και το 2021 ήταν ένας συναυλιακός χώρος ανοιχτός. Αν σκεφτείς ότι είχαμε κορονοϊό και απαγόρευση συναυλιών και συναθροίσεων. Η Τεχνόπολη έβγαλε ένα πρωτόκολλο λειτουργίας και διεξαγωγής συναυλιών με απόλυτη ασφάλεια τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που είχε βγάλει το υπουργείο υγείας και έγιναν γύρω στις 110 συναυλίες επιδοτούμενες από το δήμο της Αθήνας. Η Τεχνόπολη πρόσφερε την σκηνή της, την ταξιθεσία της, τις βιδωμένες καρέκλες κάτω, το φως, τον ήχο, το live streaming της και οι καλλιτέχνες έφεραν τον κόσμο τους εδώ. Ήταν αυτή που είπε ότι οι συναυλίες σε περίοδο κορονοϊού γίνονται. Και επειδή είμαστε σχεδόν δύο χρόνια μετά, πρέπει να σου πω ότι έγιναν με απόλυτη ασφάλεια καθώς δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα. Οπότε νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση, η μεγαλύτερη δυσκολία σε έναν πρόεδρο ενός χώρου πολιτισμού είναι ότι δεν μπορείς να συναθροίσεις κόσμο. Το κάναμε όμως με απόλυτη ασφάλεια και για τους καλλιτέχνες και για τον κόσμο που μπόρεσε να βγει από τα σπίτια του. Ήταν ένας σχεδιασμός από το μηδέν και χωρίς προηγούμενο, κάναμε μελέτες για τη μέγιστη χωρητικότητα, να τηρηθούν οι αποστάσεις, βιδώσαμε τις καρέκλες. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το έργο της Τεχνόπολης και του Δήμου».

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου βόλτες στην Αθήνα;

«Επειδή είμαι κάτοικος Πετραλώνων, μου αρέσει να ξεκινάω από την Πειραιώς, να πηγαίνω στην Ερμού, στο Μοναστηράκι και να συνεχίζω προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μου αρέσει πολύ όλη αυτή η διαδρομή, είναι αγαπημένη μου. Επίσης μου αρέσει η Φωκίωνος Νέγρη και η Κυψέλη, που έχουμε και την Αγορά της Κυψέλης, ακόμα ένα έργο που ανέλαβε η Τεχνόπολη και έφερε εις πέρας. Στην Κυψέλη μου αρέσουν η πολυπολιτισμικότητά της, τα ιστορικά μαγαζιά που έχει, ο κόσμος της, τα σπίτια. Μου αρέσει και η λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου όπου κάθε Σάββατο θα πάω περπατώντας από το σπίτι μου να πάρω λουλούδια. Είναι διαδρομές που με ξεκουράζουν. Μου αρέσει να περπατάω στην Αθήνα, το βρίσκω ονειρεμένο».

Χρειάζεται βέβαια να την κάνουμε πιο φιλική προς τους πεζούς και για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, για παράδειγμα να φτιάξουμε τα πεζοδρόμια.

«Είμαστε στη φάση που έχουν αλλάξει πάρα πολλά, αλλά μιλάμε για μια πόλη 5 εκατομμυρίων. Το πεζοδρόμιο που θα φτιάξεις σήμερα σε 8 μήνες θα διαλυθεί και θα πρέπει να το ξαναφτιάξεις. Χρειάζεται όλοι να αγαπήσουμε την Αθήνα και να της φερθούμε με ευγένεια. Η πόλη ανήκει σε όλους».

Έχεις κερδίσει το προσωπικό σου στοίχημα ως πρόεδρος της Τεχνόπολης;

«Νιώθω ότι το έχω κερδίσει γιατί έχω αξιολογήσει τη σχέση μου με την ομάδα της Τεχνόπολης. Για εμένα αυτό είναι η Τεχνόπολη, η ομάδα της. Και πιστεύω ότι οι ομάδες κάνουν έργο. Καμία μονάδα δεν μπορεί να κάνει έργο. Έχω κερδίσει τη σχέση μου με την ομάδα της Τεχνόπολης την οποία θεωρώ σχεδόν οικογενειακή. Και ναι, θεωρώ ότι το στοίχημα κερδήθηκε. Αν πάμε και σε μετρήσιμα πράγματα, ναι ό,τι πολιτιστικό ανέλαβε η Τεχνόπολη το έχει τελειώσει, το έχει παραδώσει και ήδη λειτουργεί. Οπότε, ναι είναι ένα στοίχημα το οποίο έχει κερδηθεί και ευχαρίστως το ξαναβάζω».

Έχεις κάποιο μότο;

«Η αλήθεια είναι πως ναι, έχω. "Δεν υπάρχει δεν γίνεται". Το είχα και το 2019 που τότε κάποιοι με λέγανε ρομαντικό ή αφελή. Μετά από τόσα χρόνια συνεχίζω να το πιστεύω. Δεν υπάρχει δεν γίνεται. Θα τον βρούμε τον τρόπο και θα γίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεργάζομαι τόσο άψογα με τον Κώστα Μπακογιάννη και αυτός είναι ο λόγος που είμαι ξανά υποψήφιος».


Διαβάστε επίσης

Μουσική Τεχνόπολη 2023: Πάνω από 50 συναυλίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες

Athens Music Week: 30 live acts, 130 ομιλητές και συναυλίες σε 4 venues

Athens Music Week: Από τη Νικολακοπούλου μέχρι τον Trannos και την τεχνητή νοημοσύνη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή