Βασίλης Λέκκας από το Α ως το Ω: Η γνωριμία με τον Χατζιδάκι - Τι του είπε και σταμάτησε το τραγούδι

Ο Βασίλης Λέκκας ξεδιπλώνει από το Α έως το Ω άγνωστες και λιγότερο γνωστές ιστορίες, εικόνες και μνήμες από τη ζωή και την καριέρα του.
«Είμαστε ένας λαός ποιητικός, ένας λαός που διδάσκει, που φωτίζει, που σε τελική ανάλυση είναι αναφορά», λέει ο Βασίλης Λέκκας
Αρχείο Newsbomb.gr

Κουβεντιάζοντας με τον Βασίλη Λέκκα, έχεις πολλά να μάθεις και να ακούσεις, τόσο για τον ίδιο όσο και για προσωπικότητες - μύθους της νεότερης ελληνικής Τέχνης και δη της μουσικής που συνεργάστηκε, όπως είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, «μέντορας» του γνωστού ερμηνευτή.

Με αφετηρία τον τόπο που γεννήθηκε, το Άνω Μητρούσι Σερρών, ο Βασίλης Λέκκας ξεδιπλώνει μαζί μας άγνωστες και λιγότερο γνωστές ιστορίες από τη ζωή και την καριέρα του.

Θυμάται το ξεκίνημά του και τη συνεργασία του, μόλις στα 14 του, με τον τεράστιο Γιώργο Ζαμπέτα: «Ένα "Γ" κεφαλαίο, τον γνώρισα στα παιδικά μου χρόνια».

Άλλωστε από μικρό παιδί είχε καταλάβει ότι το τραγούδι ήταν ο δρόμος του. «Από μικρό παιδί, το αισθάνθηκα από πολύ νωρίς, ότι είναι τόσο ισχυρό μέσα μου και με καθόριζε, δεν με έβαλε σε σκέψη να κάνω άλλη δουλειά», εξηγεί και διηγείται μια ιστορία του από την πρώτη δημοτικού, όταν τραγούδησε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό. «Τραγούδησα τον Χορό του Ζαλόγγου τόσο υπεύθυνα και σοβαρά. Από εκεί και πέρα δεν σκέφτηκα ποτέ μου να κάνω τίποτα άλλο».

Στη συνέχεια, μας μιλάει για τα μεγαθήρια Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλο «Περιγράφεται η ιστορία του τόπου μέσα από τα τραγούδια τους. Αν δεν διαβάσεις βιβλία για την ιστορία αυτού του τόπου, μπορείς να ακούσεις τη μουσική και να την αντιληφθείς».

Μοιράζεται εικόνες, μνήμες και άγνωστες ιστορίες με τον Μάνο Χατζιδάκι, τι του είπε ο συνθέτης όταν πήγε να τον ακούσει στο μαγαζί που τραγουδούσε με τον Γιάννη Φλωρινιώτη κάνοντάς τον να σταματήσει τις εμφανίσεις και να δουλεύει σε επιπλοποιείο, αλλά και εικόνες μέσα από το στούντιο που ηχογραφούσαν. Επίσης, μοιράζεται μαζί μας ένα παράδοξο έως και... μεταφύσικο συμβάν που συνέβη πρόσφατα.

Για ποιο πράγμα νιώθει περήφανος σήμερα; «Το ότι με δέχτηκε η οικογένεια αυτής της μουσικής, νιώθω μια υπερηφάνεια για αυτό», μας λέει και αναφέρει αυτό που του είπε ο μικρός του γιος και τον συγκίνησε.

Μεγάλο κεφάλαιο στη διαδρομή του Βασίλη Λέκκα υπήρξαν και οι Socrates, Σπάθας - Τρανταλίδης. «Σπάθας, Socrates, ανατριχίλα. Δεν έχω να πω τίποτα. Βουρκωμένος. Τι μεγαλείο είναι αυτό! Με τον Σπάθα και τον Τρανταλίδη έτυχε να κάνω και προσωπική δισκογραφία, θεωρώ ότι το κεφάλαιο Socrates δεν μας ανήκει. Τόσο μεγάλοι καλλιτέχνες... Τους τιμούμε; Θέλω να εκτεθώ σε αυτή την άποψη που έχω. δεν κάναμε τίποτα για αυτό το συγκρότημα», υπογραμμίζει φορτισμένος.

Παρά τη μακρά καλλιτεχνική διαδρομή και τις σπουδαίες συνεργασίες, κάθε φορά, νιώθει πως ζει ένα νέο ξεκίνημα. «Κάθε φορά νομίζω ότι ξεκινάω από την αρχή. Μου αρέσει αυτή η διαδικασία γιατί δεν με τελματώνει. Είναι το ταξίδι της μουσικής αυτό. Είμαι μαθητής. Όταν συνεργάζομαι πρωτίστως ακούω αυτό που έχουν να μου πουν», σημειώνει.

Αναμφισβήτητα, πρωταγωνιστές στη ζωή του γνωστού ερμηνευτή είναι τα δύο του παιδιά, ο Ηλίας και η Θεανώ. «Όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου, πήρα μια καινούρια σελίδα που λέμε, και τα έγραψα όλα από την αρχή. Έφυγα από το "εγώ" μου. Με τα παιδιά είμαστε περισσότερο στην πλευρά του "μαθαίνω" παρά του "διδάσκω", είναι ένα τεράστιο μάθημα τα παιδιά».

Όσοι ακολουθούν τον καλλιτέχνη όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζουν ότι είναι πολιτικοποιημένος, με κριτήριο, σκέψη και άποψη. «Μέσα από την τέχνη μου, τα μηνύματα που μπορώ να δώσω, ηθελημένα ή άθελά μου καμιά φορά, είναι για μια κοινωνία η οποία είναι υπεύθυνη, η οποία γίνεται χρήσιμη σε όλο της το φάσμα. Αυτό λοιπόν είναι μια πολιτική που αφορά τον καθένα μας».

Όσο για το μήνυμά του; «Μας δοκιμάζει η ζωή, πρέπει να είμαστε όρθιοι. Κρατήσου και προχώρα, το λέει ηχηρά αυτή η λέξη από μόνη της. Μια Ελλάδα που πρέπει να στέκεται όρθια. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, ο λαός αυτός που δημιουργήθηκε 2.500 χρόνια πριν, έχει συνεχώς λόγους και υποχρέωση να στέκεται όρθιος. Όσο θα δείχνει το ανάστημά του, τόσο θα παίρνει και αναπνοές ζωής. Παρ' όλα τα προβλήματα είμαστε ένας λαός ποιητικός, ένας λαός που διδάσκει, που φωτίζει, που σε τελική ανάλυση είναι αναφορά με όλα του τα στραβά και τα ανάποδα. Ο λαός. Όρθιοι!».

Φέτος τον χειμώνα, ο Βασίλης Λέκκας έχει ρόλο ερμηνευτή και ηθοποιού. Τον συναντάμε κάθε Σάββατο στο Caja de musica, όπως και στην παράσταση Ο Μάγκας στον Νέο Ακάδημο. Επίσης, όπως μας αποκαλύπτει ετοιμάζει ένα καινούριο τραγούδι σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου.

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία του Βασίλη Λέκκα έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Άνω Μητρούσι Σερρών

Βάσω Αλαγιάννη

Γιώργος Ζαμπέτας

Δάσκαλος

Εμφανίσεις

Ζόρια

Ηλίας

Θεανώ

Ιστορία για ένα τραγούδι

Καλλιτέχνης

Λυρισμός

Νεανικά χρόνια

Ξεκίνημα

Όρθιοι

Πολιτική

Ρεπερτόριο / Ρίζες

Σχέδια επόμενα /Socrates

Τραγούδι

Υπερήφανος

Φλωρινιώτης Γιάννης

Χατζιδάκις

Ψυχοθεραπεία/Ψίθυρος

Ωραίο

* Eυχαριστούμε για τη φιλοξενία το MiraMe Athens Boutique Hotel, Ερμού 118, Αθήνα. Τηλ.: 21 5215 1930



Διαβάστε επίσης

Ρίτα Αντωνοπούλου από το Α έως το Ω: «Δεν το αποκλείω να ασχοληθώ πιο ενεργά με την υποκριτική»

Δημήτρης Ζερβουδάκης στο Newsbomb.gr: Λαϊκός, ρεμπέτης, ροκ, Βαλκάνιος ή απλά Θεσσαλονικιός;

Kid Moxie: Από το Maestro και το Milky Way στο ντουέτο με τους Depeche Mode

Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Newsbomb.gr:Δεν φοβάμαι το τέλος της καριέρας μου, καλά γεράματα θέλω να έχω

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ