Θάνος Μικρούτσικος: Ο λόγος που θύμωσε με την κόρη του και της είπε να αλλάξει το επώνυμό της
«Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ο σημαντικότερος συνθέτης της νέας γενιάς [...] είναι ένας ποταμός που κουβαλάει στην κοίτη του πολύ σπουδαία πράγματα», έχει δηλώσει ο Μάνος Χατζιδάκις για τον σπουδαίο μας συνθέτη που «έφυγε» από τη ζωή σαν σήμερα, σε ηλικία 72 ετών, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο, στις 28 Δεκεμβρίου του 2019, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό.
Εκτός από τη μουσική του, μεγάλη αγάπη και παντοτινή σταθερά στη ζωή του (όπως έλεγε ο ίδιος) υπήρξαν τα τέσσερα παιδιά του.
«Η Σεσίλ και η Κωνσταντίνα, μαζί με την Αλεξάνδρα και τον Στέργιο που γεννήθηκαν πολύ αργότερα, καθόρισαν πολλά πράγματα στη ζωή μου. Στα παιδιά σου δεν αναβιώνει μόνον η καταγωγή και το παρελθόν σου, είναι το εύθραυστο παρόν σου και το όποιο μέλλον σου».
Επιλέξαμε να μοιραστούμε μαζί σας, ένα περιστατικό που περιγράφει ο ίδιος στον Οδυσσέα Ιωάννου μέσα στην αυτοβιογραφία του που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη (Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος -Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις, από τον Οδυσσέα Ιωάνου). Το περιστατικό έχει πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη δεύτερη κόρη του, Σεσίλ Μικρούτσικου, γνωστή χορεύτρια και χορογράφο, απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Χορού.
«Η Σεσίλ έχει φοβερό πάθος, της είχα πει κάποτε πως τη θεωρώ συνέχειά μου στην τέχνη.
Κάποια μέρα είχε έρθει σπίτι κλαίγοντας, γιατί η Βακαλοπούλου τής είπε πως δεν έχει σώμα χορεύτριας [...] της λέω: "Έλα εδώ, δες τα δάχτυλά μου και πες μου αν αυτά είναι δάχτυλα πιανίστα. Είναι τόσο κοντά που ένας καθηγητής κάποτε προσπάθησε να με αποτρέψει από το να μάθω πιάνο". Εκείνη η κουβέντα μας ήταν καθοριστική και ευτυχώς που τότε δεν απογοητεύτηκε και συνέχισε».
Όπως αναφέρει στη συνέχεια του βιβλίου ο συνθέτης, η Σεσίλ έδωσε εξετάσεις στην Κρατική Σχολή Χορού, ωστόσο τα αποτελέσματα αργούσαν να ανακοινωθούν με αποτέλεσμα εκείνη να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Έτσι, ο μαέστρος πήρε τηλέφωνο τον Πολυχρόνη Πολυχρονόπουλο ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής για να τον ρωτήσει πότε θα ανακοινωθούν. Εκείνος, ακούγοντας τον συνθέτη άρχισε να του πλέκει το εγκώμιο της κοπέλας λέγοντας ότι η επιτροπή είχε ενθουσιαστεί μαζί της. Όταν τέλειωσε λοιπόν η συνομιλία, θέλησε να πάρει την κόρη του και να της μεταφέρει όσα είχε πει ο Πολυχρονόπουλος.
«Με το που λέω "Σεσιλάκι, τηλεφώνησα στον Πολυχρονόπουλο..." μου κλείνει το τηλέφωνο. Στην αρχή θεώρησα πως κόπηκε η γραμμή, αλλά όπως αποδείχτηκε μετά από τις αλλεπάλληλες προσπάθειές μου να ξαναεπικοινωνήσουμε, η Σεσίλ είχε θεωρήσει πως το τηλεφώνημά μου στον Πολυχρονόπουλο είχε γίνει με σκοπό να παρέμβω στην κρίση της επιτροπής, κάτι που δεν θα έκανα ποτέ. Έπειτα από κάποιες ώρες αποφάσισε επιτέλους να σηκώσει το τηλέφωνο και τότε ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Της φώναξα να έρθει αμέσως στο σπίτι να κουβεντιάσουμε. Ήμουν πολύ θυμωμένος. Ήρθε, και της είπα πως την επομένη το πρωί θα πάμε στο Δημαρχείο να αλλάξει το επώνυμό της!
Σχεδόν κατέρρευσε από τον τρόπο που της μίλησα. Της εξήγησα πως, ακριβώς επειδή είναι κόρη μου, θα έπρεπε να αποδείξει δύο φορές ότι αξίζει και πως το επώνυμό της θα άνοιγε κάποιες πόρτες, αλλά θα της έκλεινε άλλες τόσες. Όμως κι εκείνες που θα της άνοιγαν μία φορά, δεν θα άνοιγαν δεύτερη αν δεν άξιζε πραγματικά».
Η Σεσίλ έχει υπογράψει τις χορογραφίες σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, θεάματα και παραστάσεις χορού.
Διαβάστε επίσης
H «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» που καθιέρωσε το «Merry Christmas» - Τα ξεσπάσματα του Ντίκενς
Γιώργος Σεφέρης: 60 χρόνια από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Τζον Λένον: «Ή από αεροπορικό δυστύχημα θα πάω ή από σφαίρα τρελού θαυμαστή μου»
Μαρία Κάλλας: «Πλήρωνα τους θριάμβους μου με μια πληγή στην ψυχή ή στο σώμα»