Μιχάλης Μόσχου: Ο «Πακ Μαν» που έχει γυρίσει τον μισό πλανήτη

Ο πολυτάλαντος τραγουδιστής και σεφ, Μιχάλης Μόσχου μεταμορφώνεται σε «Pac-Man», μας μιλάει για το νέο τραγούδι του και μας συστήνεται καλύτερα μέσα από το Newsbomb.gr

Μιχάλης Μόσχου
Μιχάλη Μόσχου, νιώθεις περισσότερο τραγουδιστής ή σεφ;
8'

Ο πολυτάλαντος Μιχάλης Μόσχου μεταμορφώνεται σε Πακ Μαν για τις ανάγκες του νέου του τραγουδιού το οποίο -όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο- εμπνέεται από το αγαπημένο παιχνίδι των 80s. Το τραγούδι -σε μουσική και στίχους Μάριου Τσάγκαρη- συνοδεύεται από ένα... πολυταξιδεμένο και γεμάτο εικόνες μουσικό βίντεο.

«Επισκεφτήκαμε τον Καναδά, το Κάλγκαρι, το Μόντρεαλ, το Τορόντο και τους καταρράκτες του Νιαγάρα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πήγαμε στο Σικάγο, στο Λος Άντζελς, στη Νέα Υόρκη, στο Λας Βέγκας και στην Αριζόνα στο Grand Canyon και από την Καραϊβική πήγαμε στον Άγιο Δομίνικο και στην Κόστα Ρίκα», μου λέει ο Μιχάλης στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr και ένα ψήγμα ζήλειας το ένιωσα -το ομολογώ! Είναι από τις σπάνιες φορές που Έλληνας καλλιτέχνης επισκέπτεται τόσα διαφορετικά σημεία στον κόσμο για ένα βίντεο.

Το κομμάτι περιγράφει με τρόπο περιπαικτικό και σατιρικό όσα ζούμε καθημερινά και μας κάνουν να νιώθουμε ότι παίζουμε σε ένα video game. «Ο Πακ Μαν είναι ο Έλληνας, είναι ο Ευρωπαίος, είναι ο Αθηναίος, ο οποίος τρώει "σκουπίδια" [...] Νομίζω ότι αντικατοπτρίζει την κοινωνία του σήμερα, την ελληνική πραγματικότητα», μου εξηγεί ο Μιχάλης.

Εκτός από τραγουδιστής, ο Μιχάλης είναι επίσης ένας ακούραστος ταξιδευτής «Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχω επισκεφθεί 76 χώρες, σε 4 χώρες πιάνω το μισό πλανήτη!» μου λέει και σκέφτομαι χτύπα κι άλλο θα τ' αντέξω..., καθώς και γνωστός μάγειρας, «Η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου», εξομολογείται.

Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή, τότε που -και- ο Μιχάλης έπαιζε κυνηγητό με τον Pac-Man.

Θα ξεκινήσω αυτή την κουβέντα μας, από το το Pac-Man, το δημοφιλές video game των 80s. Ποια είναι η σχέση σου με αυτό, έπαιζες συχνά;

Εννοείται πώς τον πρόλαβα και έπαιζα Pac-Man, με ιντρίγκαρε πάντα η ιδέα του λαβυρίνθου, ότι μπορείς να μπεις από τη μία πλευρά και να βγεις από την άλλη, αλλά δεν σου κρύβω ότι ήμουν παιδί του Tetris και του Bubble Bobble.

Μίλησε μου για το νέο τραγούδι σου με τίτλο «Πακ Μαν». Ποιο είναι το στίγμα των επίκαιρων στίχων του Μάριου Τσάγκαρη; Είναι ένα εύστοχο σχόλιο μιας σημερινής πραγματικότητας, με το οποίο ταυτίζεται ο καθένας μας;

Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτή τη συνεργασία. Είναι σαν να έχω βρει το άλλο μου μισό, το soulmate μου, που λένε! Σαφώς και είναι επίκαιρο, σαφώς και αυτό που ζούμε είναι σαν ένα matrix, ένα video game. Ο Πακ Μαν είναι ο Έλληνας, είναι ο Ευρωπαίος, είναι ο Αθηναίος, ο οποίος τρώει «σκουπίδια», όπως τα λέει πολύ σοφά ο Μάριος. Αυτά τα σκουπίδια είναι ο κορονοϊός, η κρίση, οι πόλεμοι, τα fake news και πάντα από πίσω του είναι τα φαντάσματά του στο διάβα της ζωής του, που είναι τα κατάλοιπά του, τα παιδικά του τραύματα, τα απωθημένα του, οι απώλειές του. Νομίζω ότι αντικατοπτρίζει την κοινωνία του σήμερα, την ελληνική πραγματικότητα.

Πόσες χώρες επισκεφθήκατε για τα γυρίσματα του μουσικού βίντεο και πώς ήταν ως διαδικασία και εμπειρία;

Επισκεφτήκαμε τον Καναδά, το Κάλγκαρι, το Μόντρεαλ, το Τορόντο και τους καταρράκτες του Νιαγάρα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πήγαμε στο Σικάγο, στο Λος Άντζελς, στη Νέα Υόρκη, στο Λας Βέγκας και στην Αριζόνα στο Grand Canyon και από την Καραϊβική πήγαμε στον Άγιο Δομίνικο και στην Κόστα Ρίκα. Οι άνθρωποι εκεί, που με έβλεπαν να φοράω την στολή, αναγνώριζαν αμέσως τον Pac Man και ήταν όλοι χαμογελαστοί.

Πώς συνδυάζεται η μουσική με τη μαγειρική και ποια ανάγκη σου εξυπηρετεί η κάθε μία; Νιώθεις περισσότερο τραγουδιστής ή σεφ;

Συνδυάζονται, γιατί από το 2012 το τραγούδι έχει γίνει δυο μέρες την εβδομάδα, άρα μου αφήνει περιθώριο τις υπόλοιπες 5-6 μέρες να μπορώ να δημιουργήσω μαγειρικά. Το τραγούδι είναι η ψυχοσύνθεσή μου και η εσωστρέφειά μου. Όποιο πόνο έχω, στεναχώρια, έρωτα, κάτι που θέλω να εκφράσω, νεύρα, θυμό, εκφράζεται μέσω του τραγουδιού. Ανεβαίνω στη σκηνή και όλα αυτά με έναν μαγικό τρόπο φεύγουνε. Η μαγειρική, από την άλλη, είναι η ψυχοθεραπεία μου. Όταν είμαι σε μία κουζίνα και κάνω κάποια κοπή ή μαγειρεύω ή σοτάρω ή κάνω κάποια άλλη δουλειά, είναι σαν να είμαι σε ένα ροζ συννεφάκι που με ηρεμεί και με καλμάρει.

Μίλησε μας για τη Nube Eats.

Η Nube Eats είναι ένα multi brand restaurant και περιέχει 7 γαστρονομικές κουζίνες, σούσι, σούπες, healthy, ιταλικό, πίτσα στον ξυλόφουρνο, ζυμαρικά, street food, bake potatoes και rice, μία μπράντα με ρύζια και σύντομα θα έρθουνε τα vegan και τα μαγειρευτά - τα μαμαδίστικα. Το brand αυτό λειτουργεί μόνο με pick-up, δηλαδή μπορείς είτε να έρθεις να πάρεις φαγητό από το μαγαζί και είτε να παραγγείλεις μέσω των τριών γνωστών εφαρμογών φαγητού. Είναι μία ιδέα του κολλητού μου και συνεταίρου μου, του Κωνσταντίνου Σκουληδά, μαζί με τον Γιάννη είμαστε τρεις και ο στόχος είναι να φας γαστρονομικά και με ένα «κλικ» να βρεθεί στο σπίτι σου, στον καναπέ σου και να το απολαύσεις.

Έχοντας διανύσει μεγάλη και σημαντική πορεία και στους δύο χώρους –τραγουδιού και κουζίνας ποιος είναι ο δυσκολότερος ή ο πιο ανταγωνιστικός;

Σίγουρα δυσκολότερος, όσο περίεργο και να φαίνεται, είναι η κουζίνα. Φαντάσου ότι στους 100 μάγειρες που κάθε φορά τελειώνουν τη σχολή, 10 άτομα απορροφά το επάγγελμα. Υπάρχει πάρα πολλή πίεση, αδρεναλίνη και οι ρυθμοί είναι πολύ γρήγοροι. Ουσιαστικά λένε ότι αν είσαι μάγειρας είσαι και λίγο τρελός. Το τραγούδι μπορεί να έχει ξενύχτι, αλλά ουσιαστικά βάζεις τα καλά σου ρούχα, κάνεις ένα 30-40 λεπτά λίγο ζέσταμα και βγαίνεις να διασκεδάσεις και να ψυχαγωγήσεις τον κόσμο.

Εκτός από το ότι έχεις συνεργαστεί επί σκηνής με πολλούς καλλιτέχνες, έχεις μαγειρέψει επίσης με αρκετούς. Ποιος ή ποια έχει ιδιαίτερο ταλέντο και στη μαγειρική;

Συνήθως οι τραγουδιστές δεν έχουν πάρα πολύ καλή σχέση με την κουζίνα, περισσότερο την απολαμβάνουν. Στο Nube Eats έχουν έρθει πολλοί φίλοι τραγουδιστές και ηθοποιοί και τα έχουν πάει εξαιρετικά είναι η αλήθεια, όπως η Μαρία Καβογιάννη, η Μαρία Σολωμού, η Γιώτα Νέγκα, η Πέγκυ Ζήνα.

Και όσον αφορά τα ταξίδια; Πόσες χώρες θέλεις να επισκεφθείς συνολικά, υπάρχει «ταβάνι»; Έχεις νιώσει κίνδυνο σε κάποιο από τα ταξίδια σου;

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχω επισκεφθεί 76 χώρες, σε 4 χώρες πιάνω το μισό πλανήτη. Δεν υπάρχει ταβάνι, όσο ζω και όσο είμαι καλά και έχω την υγεία μου, θα ταξιδεύω και μακάρι να φτάσω όλο τον πλανήτη.

Ουσιαστικό κίνδυνο δεν έχω νιώσει πουθενά πέρα από το Mexico city, την πρωτεύουσα του Μεξικού όπου είναι λίγο επικίνδυνα το βράδυ, αν ξέρεις όμως πάνω-κάτω την επικινδυνότητα δεν κάνεις χαζομάρες, δεν πας δηλαδή εκεί που μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Πώς ήταν για εσένα η εμπειρία της Eurovision, όταν εκπροσώπησες την Κύπρο το 2000;

Ήταν το 2000 με το τραγούδι «Νόμιζα» με το συγκρότημα The Voice, το οποίο αποτελούνταν από τον Άλεξ Παναγή, τη Χριστίνα Αργύρη και άλλους τέσσερις καλλιτέχνες. Τότε δεν ήταν πολύ δημοφιλής η Eurovision, έγινε πολύ περισσότερο την επόμενη χρονιά, το 2001, με τους Antique και την Ελενα Παπαρίζου. Εμείς τότε εκπροσωπήσαμε την Κύπρο, η Ελλάδα είχε αποκλειστεί. Ίσως είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές μέχρι στιγμής στην καριέρα μου, κάτι το οποίο θα μείνει χαραγμένο για πάντα μέσα μου.

Ποια είναι τα επόμενα μουσικά, γευστικά και ταξιδιωτικά «πιάτα» που μας ετοιμάζεις;

Ετοιμάζουμε μαζί με τον Μάριο Τζάγκαρη, που έχει γράψει και τον Πακ Μαν, ένα ολόκληρο άλμπουμ και σε λίγο καιρό θα βγει το δεύτερο τραγούδι μας το οποίο λέγεται «Το σκουπιδάκι». Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για αυτή τη συνεργασία. Μαγειρικά ετοιμάζω τις νέες κουζίνες του Nube Eats, καθώς και άλλα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που θα επιμελούμαι το μενού.

Διαβάστε επίσης

Ατζέντα Newsbomb.gr: Το συναυλιακό μας καλοκαίρι ξεκινά με Rammstein - Οι πρώτες μεγάλες συναυλίες

Αρβανιτάκη και Ζουγανέλη διασκευάζουν τη «Ροκ Μπαλάντα» του Αντώνη Βαρδή

Μαρίνα Σάττι: Τι σημαίνει ο τίτλος του νέου της άλμπουμ «P.O.P.»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή