Mάνος Κατράκης: Ο σπουδαίος ηθοποιός αγνώριστος σε ηλικία 30 ετών

Ο Μάνος Κατράκης σε ηλικία 30 ετών υποδυόμενος τον «Έντγκαρ» στον «Βασιλιά Ληρ» του Εθνικού Θεάτρου

Μάνος Κατράκης
Ο εμβληματικός ηθοποιός Μάνος Κατράκης
Finos Film
3'

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης Άρης Λουπάσης μοιράστηκε στα social media μια φωτογραφία του Μάνου Κατράκη, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο ο σπουδαίος ηθοποιός είναι σε ηλικία των 30 ετών και είναι κυριολεκτικά αγνώριστος στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ, την θρυλική παράσταση που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1938.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικούς μήνες μετά, ο Κατράκης αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την παραστάση για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον πόλεμο του '40.

O Αρης Λουπάσης εξηγεί στην ανάρτησή του «Ο 30χρονος Μάνος Κατράκης κυριολεκτικά αγνώριστος στην αριστουργηματική σαιξπηρική τραγωδία "Βασιλιάς Ληρ" που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο στις 21 Οκτωβρίου του 1938 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη και την παρουσία μεγαθηρίων της υποκριτικής στους κεντρικούς ρόλους όπως οι Αιμίλιος Βεάκης, Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Βάσω Μανωλίδου, Στέλιος Βόκοβιτς, Ελένη Παπαδάκη και Ελένη Ζαφειρίου.

Η συγκεκριμένη παράσταση-θρύλος για το ελληνικό θέατρο πραγματοποίησε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και ανέβηκε σε επανάληψη τον Φεβρουάριο του 1940 ενώ συνέχισε την θριαμβευτική πορεία της τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Ένα δραματικό ταξίδι του μυαλού και του πνεύματος με κυρίαρχο πρόσωπο τον Βασιλιά Ληρ και τις ίντριγκες οι οποίες διαδραματίζονται γύρω του χάριν της εξουσίας που αποφάσισε να παραδώσει.

Ο Μάνος Κατράκης υποδύεται συγκλονιστικά τον "Έντγκαρ", έναν από τους κεντρικότερους χαρακτήρες του έργου, του οποίου το ερμηνευτικό ταξίδι είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στην σαιξπηρική λογοτεχνία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικές τις σκηνές όπου μεταμφιεσμένος σε "Φτωχό Τομ" (φωτογραφία) συμπεριφέρεται ως ένας "τρελός" ζητιάνος.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1940, ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός ενώ εμφανίζεται στην παράσταση "Ο έμπορος της Βενετίας" του Σαίξπηρ, αποχωρεί εκτάκτως για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου όπου θα πολεμήσει γενναία βιώνοντας την σκληρότητα και τις φρικαλεότητες του πολέμου. Κατά την διάρκεια της Κατοχής ένα σοβαρό ατύχημα παραλίγο να γίνει η αιτία να χάσει την ζωή του, όταν το άλογο του παραπάτησε και τον πλάκωσε, μένοντας καταπλακωμένος μέχρι να τον εντοπίσουν περαστικοί στρατιώτες και να τον μεταφέρουν τραυματισμένο στο Μέτσοβο, ένα γεγονός που αποτελούσε όπως ο ίδιος περιέγραφε, από τα τραγικότερα της ζωής του.

Η επιβλητική παρουσία, το αγέρωχο βλέμμα, η βροντερή φωνή και η πολύτιμη πολιτιστική προσφορά του τεράστιου αυτού θεατράνθρωπου παραμένουν για πάντα ολοζώντανα στην μνήμη όλων αυτών που τον αγάπησαν ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.

Αρχείο Εθνικού θεάτρου».


Διαβάστε επίσης


Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνεϊ: Η νέα τους ταινία έχει τρέιλερ και είναι απολαυστικό

Δεν φαντάζεστε ποιο είναι είναι το πιο σπάνιο και ακριβότερο μουσικό άλμπουμ

Όταν ο Θανάσης Βέγγος ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή