Ρώμη: Στο φως μεσαιωνικό παλάτι που έζησαν οι Πάπες
Οι αρχαιολόγοι στη Ρώμη έφεραν στο τα απομεινάρια ενός μεσαιωνικού παλατιού όπου έζησαν οι Πάπες
Μια σύνθετη αρχιτεκτονική δομή που φαίνεται ότι αποκαλύπτει το μεσαιωνικό παλάτι, όπου ήταν εγκατεστημένοι οι Πάπες πριν μεταφερθούν στο Βατικανό, έφεραν στο φως αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Ρώμη ενόψει της ανακαίνισης που έχει προγραμματιστεί για το 2025, το Ιερό Έτος των Καθολικών ή Ιωβηλαίο, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.
Οι αρχαιολόγοι στην πλατεία έξω από την Αρχιβασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, στο κέντρο της πόλης, έφεραν στο φως μια σύνθετη αρχιτεκτονική δομή, συμπεριλαμβανομένων των τειχών που πιστεύεται ότι προστάτευαν το Πατριαρχείο, μια μνημειώδη βασιλική που είχε δημιουργηθεί από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον 4ο αιώνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα για την πόλη της Ρώμης και τη μεσαιωνική ιστορία της, καθώς δεν έχουν διεξαχθεί ποτέ εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές στην πλατεία στη σύγχρονη εποχή», ανέφερε το υπουργείο.
Καλλωπισμός ενόψει Ιωβηλαίου
Η αρχική δομή του κτιρίου, η οποία ακολουθεί τη διακήρυξη του Κωνσταντίνου για την ανοχή του χριστιανισμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 313, επεκτάθηκε σταδιακά, με την ανάπτυξη τειχών, μεταξύ του 9ου και του 13ου αιώνα μ.Χ., και στέγασε τον παπισμό μέχρι το 1305, όταν μετακόμισε προσωρινά στην Αβινιόν στη Γαλλία, πρόσθεσε το υπουργείο.
Η περιοχή γύρω από τον Άγιο Ιωάννη Λατερανό καλλωπίζεται ενόψει του Ιωβηλαίου, μιας ετήσιας εκδήλωσης που ξεκινά τον Δεκέμβριο και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 30 εκατομμύρια προσκυνητές και τουρίστες στην ιταλική πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια ενός Ιωβηλαίου, οι καθολικοί μπορούν να λάβουν ειδική συγχώρεση ή άφεση των αμαρτιών τους, εάν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και κάνουν καλά έργα ή προσκυνήματα.
Άλλες ανασκαφές κοντά στο Βατικανό για την επέκταση μιας οδικής σήραγγας ενόψει του Ιωβηλαίου αποκάλυψαν τις τελευταίες εβδομάδες ίχνη μιας αρχαίας ρωμαϊκής «fullonica», ή πλυντηρίου, και ενός κήπου με στοά που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον αυτοκράτορα Καλιγούλα.