Ελληνικές ταινίες στα Φεστιβάλ όλου του κόσμου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο

Με τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, οι ελληνικές ταινίες ταξιδεύουν στα Φεστιβάλ του κόσμου

Ελληνικές ταινίες στα Φεστιβάλ όλου του κόσμου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο

Σκηνή από την ταινία "Αυτό που δεν ήξερε η Μαίρη" της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

8'

Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι θερμοί για την ελληνική ταινία, μεγάλου και μικρού μήκους, και για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες δημιουργούς. Η παρουσία τους θα γίνει αισθητή σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ ενισχύοντας τους δεσμούς της ελληνικής κινηματογραφίας με το διεθνές κοινό του κινηματογράφου αλλά και με τους επαγγελματίες του. Ο θερινός γύρος του κόσμου αρχίζει από το Λοκάρνο σε λίγες μέρες, συνεχίζεται στο Σαράγεβο και τη Βενετία για να ολοκληρωθεί στο Τορόντο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) χαιρετίζει αυτό το ταξίδι· στηρίζει τους δημιουργούς, τις ελληνικές παραγωγές, αλλά και τις διεθνείς τις οποίες έχει εντάξει στο χρηματοδοτικό του πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής αποσκοπώντας στην τόνωση της εξωστρέφειας του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής κινηματογραφίας. Είναι δε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα συνεργασία της Hellas Film με την επαγγελματική πλατφόρμα Festival Scope Pro, όπου σύντομα θα υπάρχει μία σελίδα για όλα τα είδη του ελληνικού σινεμά, διαθέσιμη σε διανομείς, sales agent και προγραμματιστές φεστιβάλ.

Λοκάρνο, Ελβετία (7-17/8)

400 Κασέτες

Θέλγια Πετράκη

Η θεματική της Θέλγιας Πετράκη, της πολυβραβευμένης «Bella», γύρω από τη γυναίκα και την ψυχολογία της είναι παρούσα και σε αυτή τη μικρού μήκους ταινία της. Η περιγραφή της ιστορίας προσδιορίζει ηλικιακά τις ηρωίδες της: «Στην τάξη ο δάσκαλος μιλά για τους κοσμικούς αρχαιολόγους. Στο προαύλιο τα παιδιά παίζουν μπουγέλο. Στο λεωφορείο η Έλλη θα κλέψει την ψυχή της Φαίης και η Φαίη στο δωμάτιο θα χαρίσει στην Έλλη μια σπάνια κασέτα. Όταν το σκοτάδι θα πέσει και ο ουρανός θα γεμίσει από αστέρια, μια μουσική από το παρελθόν θα θυμίσει στα κορίτσια ότι τίποτα δεν κρατά πραγματικά για πάντα». Παραγωγοί της ταινίας είναι ο Κώστας Ταγκαλάκης και ο Πάνος Παπαδόπουλος. Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας και Γερμανίας. Το ΕΚΚ είναι συμπαραγωγός.

Αυτό που δεν ήξερε η Μαίρη

Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

Tο μεσαίου μήκους έργο της Kωνσταντίνας Κοτζαμάνη διαδραματίζεται στο γαλλικό κρουαζερόπλοιο Neoromantica, μια πλωτή Ντίσνεϊλαντ με ηλικιωμένους τουρίστες που διασχίζει τη Μεσόγειο. Εκεί, ανάμεσα σε κοκτέιλ και μπουφέδες, η 16χρονη Μαίρη από τη Σουηδία θα γνωρίσει τον Αμπντέλ, έναν Αλγερινό σερβιτόρο. Μεσοπέλαγα κάτω από το φεγγάρι αποκαλύπτεται μια ερωτική βαβέλ στην οποία κυριαρχεί η γλώσσα των αρχαίων μύθων και αινιγμάτων. Παραγωγοί της ταινίας είναι οι Στέλιος Κοτιώνης, Αντιγόνη Ρώτα, Κυβέλη Short. Πρόκειται για συμπαραγωγή Γαλλίας, Ελλάδας και Σουηδίας. Το ΕΚΚ είναι συμπαραγωγός.

Σαράγεβο (16-23/8)

Arcadia

Γιώργος Ζώης

Λώξη

Δημήτρης Ζάχος, Θανάσης Καφετζής

Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται

Δάφνη Χαιρετάκη

Οι τρεις αυτές ταινίες συνεχίζουν τη διεθνή φεστιβαλική πορεία τους συμμετέχοντας στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο.

Η μεγάλου μήκους μυθοπλασία «Arcadia» έχει παραγωγούς τους Αντιγόνη Ρώτα, Στέλιο Κοτιώνη και Μαρία Δρανδάκη. Το ΕΚΚ είναι συμπαραγωγός. Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδος και Βουλγαρίας.

Στο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Λώξη» η παραγωγή είναι από τους δύο σκηνοθέτες της ταινίας. Το ΕΚΚ είναι συμπαραγωγός.

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται» έχει επίσης συμπαραγωγό το ΕΚΚ.

Η ελληνική ταινία μικρού μήκους θα κάνει αισθητή την παρουσία της στο σπουδαστικό τμήμα του φεστιβάλ στο οποίο έχουν επιλεχθεί τα έργα: «Assist» της Μαρίας Τσιώλη, «Pitylos» της Γαλάτειας Λαγουτάρη και «Το χάος που άφησε πίσω της» του Νίκου Κολιούκου (η ταινία αυτή ενισχύθηκε οικονομικά από το ΕΚΚ και βραβεύτηκε προσφάτως στις Κάννες στο σπουδαστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ).

Βενετία (28/8-7/9)

Harvest

Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

Η νέα ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη αναμένει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 81ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Πρόκειται για συμπαραγωγή Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας με Έλληνες παραγωγούς τον Ηλία Κατσούφη και τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο. Έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής του ΕΚΚ.

Tο «Harvest», με θεματική από το ομότιτλο και πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Τζιμ Κρέις, εκτυλίσσεται σε ένα αγροτικό χωριό κατά τον Μεσαίωνα. Είναι ένα νέο-γουέστερν για μια κοινωνία και ένα άτομο σε καιρούς οικονομικής αναστάτωσης και στέρησης.

Quiet Life

Αλέξανδρος Αβρανάς

Δώδεκα χρόνια μετά τη βράβευσή του με τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «Miss Violence», ο Αλέξανδρος Αβρανάς επιστρέφει στη βενετσιάνικη Μόστρα, στο πρόγραμμα Orizzonti. Το «Quiet Life» είναι συμπαραγωγή Γερμανίας, Σουηδίας, Ελλάδας, Εσθονίας και Φινλανδίας στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι παραγωγοί Βίκυ Μίχα και Κώστας Σφακιανάκης. Έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής του ΕΚΚ.

Σουηδία, 2018. Ένα μυστηριώδες σύνδρομο που πλήττει τα παιδιά προσφύγων, προκαλεί ανησυχίες σε γιατρούς και πολιτικούς. Ο Σεργκέι και η Ναταλία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μετά από μια επίθεση παραλίγο μοιραία για τη ζωή του Σεργκέι. Το ζευγάρι έχει εγκατασταθεί με τις δύο μικρές κόρες του στη Σουηδία, περιμένοντας την απόφαση της επιτροπής μετανάστευσης για την αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Εργάζονται σκληρά, στέλνουν τα παιδιά τους σε σουηδικό σχολείο, μαθαίνουν τη γλώσσα, υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους από τις αρχές και ελπίζουν ότι μια μέρα θα γίνουν Σουηδοί πολίτες. Όταν όμως η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται, η Κάτια, η μικρότερη κόρη τους, καταρρέει και πέφτει σε ένα μυστηριώδες κώμα.

Τορόντο (5-15/9)

Harvest

Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στη βενετσιάνικη Μόστρα, η ταινία της Ελληνίδας δημιουργού ταξιδεύει με προορισμό το Τορόντο.

Κρέας

Δημήτρης Νάκος

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Δημήτρη Νάκου θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα Discovery του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Παραγωγός της είναι ο Θάνος Αναστόπουλος. Το ΕΚΚ είναι συμπαραγωγός.

Σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, ο Τάκης ετοιμάζει τα εγκαίνια του νέου του κρεοπωλείου. Παραμονή των εγκαινίων, ο γιος του Παύλος σκοτώνει τον γείτονα που διεκδικεί μέρος της γης τους. Μοναδικός μάρτυρας ο Χρήστος, ένας νεαρός από την Αλβανία, τον οποίο ο Τάκης έχει μαζί του από μικρό. Οι δύο νεαροί κρύβουν τον φόνο από τον Τάκη. Όταν όμως σφίξει o κλοιός γύρω τους, ο Τάκης θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Ένα οικογενειακό δράμα με ρίζες στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Σε βασικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Ακύλλας Καραζήσης, Κώστας Νικούλι, Παύλος Ιορδανόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη.

Ink Wash

Σάρα Τσορακίδη

Συμπαραγωγή Ρουμανίας και Ελλάδας ενταγμένη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής του ΕΚΚ. Ενισχύθηκε επίσης από το πρόγραμμα Location Scouting Support του Hellenic Film Commission. Παραγωγός είναι ο Νίκος Μουστάκας.

Η Λένα, καλλιτέχνης η οποία επιμελείται τις τοιχογραφίες σε ένα παλιό ξενοδοχείο στα Καρπάθια όρη, μαθαίνει ότι ο πρώην σύντροφός της θα γίνει πατέρας από κάποια πολύ νεότερη από αυτή γυναίκα. Η σχέση της με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου θα τη φέρει μπροστά σε διλήμματα.

Θρίαμβος

Κριστίνα Γκρόσεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ

Συμπαραγωγή Βουλγαρίας και Ελλάδας, ενταγμένη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής του ΕΚΚ, με παραγωγούς την Κωνσταντίνα Σταυριανού και την Ειρήνη Βουγιούκαλου. Το μοντάζ είναι του Γιώργου Μαυροψαρίδη, η πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου ενώ στον σχεδιασμό του ήχου συμμετέχει ο Κώστας Βαρυμπομπιώτης.

Αυγή της δεκαετίας του '90, λίγο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η Βουλγαρία βρίσκεται σε σύγχυση και σε πολιτικό χάος. Τα ράφια στα καταστήματα είναι άδεια και τα βενζινάδικα χωρίς καύσιμα. Οι κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη ενώ οι δρόμοι της Σόφιας κατακλύζονται από διαδηλωτές. Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, μια μυστική ομάδα καιροσκόπων στρατιωτικών και τσαρλατάνων, αναζητά στο υπέδαφος μια εξωγήινη δύναμη για να ξανακάνει ένδοξη τη χώρα.

The Return

Ουμπέρτο Παζολίνι

Συμπαραγωγή Ιταλίας, Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας ενταγμένη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής του ΕΚΚ. Παραγωγοί: Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης. Το «The Return», το οποίο αντλεί τη θεματική του από την ομηρική Οδύσσεια, γυρίστηκε και στην Ελλάδα.

Μετά από 20 χρόνια απουσίας, ο Οδυσσέας ξεβράζεται στις ακτές της Ιθάκης, καταβεβλημένος και αγνώριστος. Ο βασιλιάς επέστρεψε επιτέλους στην πατρίδα του, αλλά πολλά έχουν αλλάξει στο βασίλειό του από τότε που έφυγε για να πολεμήσει στον Τρωικό πόλεμο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή