Τζούλιαν Μουρ: «Υπάρχει φοβερή ζωτικότητα στις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ»

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ παρουσίασε στο Φεστιβάλ Βενετίας τη νέα του ταινία με τίτλο «The room next door» - Πρωταγωνιστούν οι Τίλντα Σουίντον και Τζούλιαν Μουρ

Τζούλιαν Μουρ: «Υπάρχει φοβερή ζωτικότητα στις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ»

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ με την Τίλντα Σουίντον (αριστερά) και την Τζούλιαν Μουρ στο 81ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

@ EPA/FABIO FRUSTACI
3'

«Αυτή η ταινία είναι υπέρ της ευθανασίας. Αν κάτι θαυμάζουμε στον χαρακτήρα που υποδύεται η Τίλντα στην ταινία είναι η απόφασή της να απεμπλακεί από τον καρκίνο παίρνοντας την απόφαση που πήρε. “Αν φτάσω πρώτη, ο καρκίνος δεν θα με νικήσει”, σκέφτεται. Και βρίσκει έναν τρόπο να φτάσει στο στόχο της με τη βοήθεια της φίλης της, όμως είναι αναγκασμένες να λειτουργούν σαν εγκληματίες», εξήγησε ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας, «The room next door». Δίπλα του οι πρωταγωνίστριες της ταινίας, Τίλντα Σουίντον και Τζούλιαν Μουρ που, ασφαλώς είπαν τα καλύτερα για τον Ισπανό σκηνοθέτη και το σπουδαίο έργο που υπογράφει εδώ και δεκαετίες στη μεγάλη οθόνη. Συνεχίζοντας να μιλάει για την ταινία του, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα της ευθανασίας σε όλο τον κόσμο. Θα έπρεπε να υπάρχουν κανόνες και οι γιατροί να έχουν το δικαίωμα να βοηθούν τους ασθενείς τους.

Από την πλευρά της, η Τζούλιαν Μουρ τόνισε ότι «υπάρχει φοβερή ζωτικότητα στις ταινίες του Πέδρο και σε αυτήν ανταποκρινόμαστε όλοι. Όταν βλέπεις τις ταινίες του νιώθεις ότι ακούς τις καρδιές των ηθοποιών να χτυπούν». Όσον αφορά στην ταινία που πρωταγωνιστεί, την πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους του Ισπανού δημιουργού, η Μουρ είπε ότι τα βασικά της ερωτήματα είναι «τι σημαίνει να είσαι ζωντανός; Να είσαι άνθρωπος, να έχεις σώμα, να έχεις έναν φίλο; Τι σημαίνει ένα έχεις έναν μάρτυρα;». Επιπλέον, η Μουρ διαπίστωσε ότι «σπανίως βλέπουμε μια ταινία περί γυναικείας φιλίας, ιδίως για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας».

«Δεν φοβάμαι το θάνατο»

Η Τίλντα Σουίντον δήλωσε ότι η ταινία είναι μια ερωτική ιστορία ανάμεσα στην Ινγκριντ (Τζούλιαν Μουρ) και την Μάρθα (Τίλντα Σουίντον). «Και όταν λέω αγάπη εννοώ αυτό το βασικό συναίσθημα της φιλίας που θέλω να ελπίζω ότι βρίσκεται στην καρδιά της ζωής». Πρόσθεσε ότι «δεν φοβάμαι το θάνατο. Πότε δεν τον φοβόμουν. Ξέρω ότι εκεί σταματάμε και ξέρω ότι για μερικούς το ταξίδι της αποδοχής του θανάτου είναι μακρύ. Για μένα όμως, για κάποιο λόγο και μετά από συγκεκριμένες εμπειρίες στη ζωή μου, αυτό το ταξίδι έγινε νωρίς». Εκθείασε τον σκηνοθέτης της αποκαλύπτοντας ότι πριν από χρόνια τον είχε πλησιάσει σε μια εκδήλωση και του είπε ότι «θα μάθω Ισπανικά για εσένα, θα κάνω τα πάντα, θα μένω μουγγή στις ταινίες σου, δεν με ενδιαφέρει».

Και οι δύο ηθοποιοί μίλησαν για την εμπειρία της συνεργασίας με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ με την Τίλντα Σουίντον να λέει ότι έβλεπε τις ταινίες του από πολύ νωρίς και είχε αναγνωρίσει σε εκείνον έναν «συγγενή δημιουργό» και την Τζούλιαν Μουρ να μοιράζεται την έκπληξή της όταν πήγε για πρώτη φορά στο σπίτι του. «Ηταν όλες οι ταινίες του εκεί, τα έπιπλα, τα ρούχα, η διακόσμηση, τα αντικείμενα. Ηταν όλα Πέδρο». Από την πλευρά του ο Ισπανός σκηνοθέτης διαβεβαίωσε ότι «και οι δύο κατάλαβαν ακριβώς τον τόνο που ήθελα σε αυτή την ταινία. Νιώθω πολύ τυχερός γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πραγματεύεται η ταινία αλλά το κυρίαρχο είναι η συνεργασία αυτών των δύο υπέροχων ηθοποιών».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή