Νέες ταινίες: Ένα «Ατίθασο ρομπότ» για μικρούς και μεγάλους και οι «Ευτυχισμένοι τσιγγάνοι» του 1967

Λιγοστές οι πρεμιέρες σήμερα Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες καθώς το «Joker: Τρέλα για δύο» έχει τον πρώτο λόγο στις προτιμήσεις
Νέες ταινίες: Ένα «Ατίθασο ρομπότ» για μικρούς και μεγάλους και οι «Ευτυχισμένοι τσιγγάνοι» του 1967

"Το ατίθασο ρομπότ"

4'

Ελέω «Joker: Τρέλα για δύο», που δεν έσπασε ακριβώς τα ταμεία τελικά καθώς έκοψε 79.246 εισιτήρια στη χώρα μας όταν το «Joker» του 2019 είχε εκτοξευθεί στην πρεμιέρα με 158.243 εισιτήρια, οι διανομείς παραμένουν επιφυλακτικοί στις νέες κυκλοφορίες τους και έτσι από σήμερα οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα είναι... μόλις πέντε.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει με διαφορά το νέο animation της Dreamworks, «Το ατίθασο ρομπότ» που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και θίγει μια σειρά από πανανθρώπινα ζητήματα και θέματα που βρίσκονται διαρκώς στην ατζέντα του κοινωνικού διαλόγου.

Αν από την άλλη, θέλετε να ξέρετε περισσότερα για την κινηματογραφική παράδοση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την πρώτη εμφάνιση των Ρομά στη μεγάλη οθόνη και τις ρίζες του σινεμά του Εμίρ Κουστουρίτσα, τότε η επανέκδοση του «Συνάντησα και ευτυχισμένους τσιγγάνους» του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς από το 1967, συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Το ατίθασο ρομπότ ****. Κινούμενα σχέδια του Κρις Σάντερς

Tο ταξίδι ενός ρομπότ, της Ρόζι, που ναυαγεί σε ένα ακατοίκητο νησί και πρέπει να προσαρμοστεί στο αφιλόξενο περιβάλλον, ενώ σταδιακά χτίζει σχέσεις με τα ζώα στο νησί και γίνεται ο θετός γονιός ενός ορφανού χηνόπουλου.

Το νέο animation της Dreamworks, για μικρούς και μεγάλους, είναι μια ανάσα ευγενικών συναισθημάτων σε ένα κόσμο που τείνει να ξεχάσει πλέον πώς είναι να νιώθεις γεμάτος αγάπη και ευγνωμοσύνη. Η οικογένεια, η αίσθηση του ανήκειν, η μητρότητα, η πορεία προς την ενηλικίωση, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, η χρήση της τεχνολογίας με θετικό πρόσημο, η συνεργασία, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, οι νόμοι της φύσης, είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται σε αυτή την ταινία και που όλα μπλέκονται γλυκά, χωρίς να προκαλούν σύγχυση ή να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά ή διδακτικά. Είναι βέβαιο ότι θα φύγετε από την αίθουσα συγκινημένοι και με ανανεωμένη την πίστη σας για τον πλανήτη πάνω στον οποίο κατοικούμε που δυστυχώς κακοποιείται συστηματικά.

My hero Academia: You‘re next. Κινούμενα σχέδια του Τενσάι Οκαμούρα

Θα µπορέσουν ο Ντέκου, ο Μπάκονυγκο, ο Τοντορόκι και οι υπόλοιποι µαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου U.A. να προστατεύσουν τον κόσµο βάζοντας τέλος στον Νταρκ Μάιτ - το νέο Σύµβολο και τις επιθυµίες του; Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντιµετωπίσουν τον Νταρκ Μάιτ και τη σκοτεινή εγκληµατική οργάνωση που ελέγχει, την οικογένεια Γκολίνι.

Η τέταρτη ταινία μεγάλου μήκους της δημοφιλούς σειράς anime «My Hero Academia».

Η ώρα της σιωπής. Του Μπραντ Αντερσον με τους Τζόελ Κίναμαν, Μαρκ Στρονγκ

Ένας αστυνομικός ντετέκτιβ με προβλήματα ακοής, εργάζεται ως διερμηνέας για το τμήμα και πρέπει να αντιμετωπίσει μια ομάδα διεφθαρμένων αστυνομικών που προσπαθούν να εξοντώσουν μία κωφή μάρτυρα φόνου σε μια πολυκατοικία.

Bagman. Του Κολμ ΜακΚάρθι με τους Σαμ Κλάφιν, Αντόνια Τόμας

Mια οικογένεια βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν εφιάλτη καθώς την κυνηγάει ένα κακόβουλο, μυθικό πλάσμα. Για αιώνες και σε όλους τους πολιτισμούς, οι γονείς έχουν προειδοποιήσει τα παιδιά τους για τον θρυλικό Bagman, ο οποίος αρπάζει αθώα παιδιά και τα χώνει στην ποταπή, σαπισμένη τσάντα του για να μην τα βρει ποτέ κανείς. Ο Πάτρικ ΜακΚί διέφυγε από μια τέτοια συνάντηση ως αγόρι, αλλά του άφησε έντονα σημάδια σε όλη του την ενηλικίωση. Τώρα, ο βασανιστής της παιδικής ηλικίας του Πάτρικ επέστρεψε, απειλώντας την ασφάλεια της συζύγου του Καρίνα και του γιου του Τζέικ.

Συνάντησα και ευτυχισμένους τσιγγάνους (1967) **1/2. Του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς με τους Μπεκίμ Φεχμίου, Ολιβέρα Βούκο

Ο τσιγγάνος Μπόρα είναι παντρεμένος με μια μεγαλύτερη γυναίκα, αλλά ερωτεύεται τη νεότερη Τίσα, την οποία ο πατέρας της προορίζει για γάμο με έναν νεαρό τσιγγάνο. Το συνοικέσιο αυτό ακολουθεί την παράδοση. Η Τίσα απαρνιέται τον άντρα της με αφορμή την ανικανότητά του να ολοκληρώσει τα συζυγικά του καθήκοντα και ο Μπόρα φεύγει μαζί της. Βρίσκουν έναν μοναχό στα βουνά για να τους παντρέψει. Δίχως να μπορεί να επιστρέψει στην κοινότητα των τσιγγάνων, η Τίσα προσπαθεί να φτάσει στο Βελιγράδι μόνη της, όταν δύο οδηγοί λεωφορείου την βιάζουν και αναγκάζεται να γυρίσει στη φυλή της, σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Από εδώ ξεκίνησαν όλα για το σινεμά που έκανε αρκετά αργότερα ο Κουστουρίτσα αλλά σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, αυτή η επανέκδοση μοιάζει να απευθύνεται στους θαυμαστές του είδους που θέλουν να ξέρουν πώς προέκυψε το «Βαλκάνιο» σύμπαν του αγαπημένου σκηνοθέτη.