Νέες ταινίες: Πρεμιέρα για το «The apprentice», την ταινία για τα πρώτα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ

Εντεκα ταινίες κάνουν πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη στους κινηματογράφους

Νέες ταινίες: Πρεμιέρα για το «The apprentice», την ταινία για τα πρώτα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ

"The apprentice" με τον Σεμπάστιαν Σταν και την Μαρία Μπακάλοβα

@ Pief Weyman
7'

Έντεκα πρεμιέρες έχουμε σήμερα Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες και ανάμεσα στις ταινίες που αναμένεται να προσελκύσουν το κοινό είναι το «The Apprentice» του Αλί Αμπάσι ο οποίος αφηγείται τα πρώτα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ στην αγορά ακινήτων στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80, όπως επίσης και το «Kneecap», την αληθινή ιστορία ενός χιπ χοπ τρίο που «έβαλε φωτιά» στις νύχτες του Μπέλφαστ ραπάροντας στην ιρλανδική γλώσσα. Υπάρχει ασφαλώς και το φωτογενές ζευγάρι του Αντριου Γκάρφιλντ και της Φλόρενς Πιου στο άνισο όμως «Ζούμε τη στιγμή» που μέσα από συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν παρακολουθούμε τη ζωή ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει ένα μοιραίο δεδομένο.

THE APPRENTICE ***1/2

(ΗΠΑ, 2024)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΑΛΙ ΑΜΠΑΣΙ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΣΤΑΝ, ΤΖΕΡΕΜΙ ΣΤΡΟΝΓΚ

Ο νεαρός Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον αδίστακτο δικηγόρο Ρόι Κον ο οποίος του μαθαίνει τρεις κανόνες: «Επίθεση, επίθεση, επίθεση», «Ποτέ δεν παραδέχεσαι την ήττα σου», «Ποτέ δεν παραδέχεσαι τίποτα, αρνείσαι τα πάντα». Με αυτούς τους τρεις κανόνες ο Τραμπ κάνει άλματα στην αγορά ακινήτων και χτίζει τη δική του αυτοκρατορία, διαγράφοντας και παραγκωνίζοντας στην πορεία όσους βρέθηκαν στο πλάι του σε αυτή τη διαδρομή.

Με ωραίο ρυθμό, ικανοποιητικό χτίσιμο πλοκής και χαρακτήρων και αποτελεσματικό πρωταγωνιστικό δίδυμο στα πρόσωπα των Σεμπάστιαν Σταν και Τζέρεμι Στρονγκ, ο Αλί Αμπάσι υπογράφει μια ταινία για εκείνους που ενδεχομένως δεν ξέρουν αλλά και όσους θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι η απληστία και το να μην τηρείς κανένα κανόνα (άγραφο και μη) μπορεί να σε οδηγήσει έως τον Λευκό Οίκο.

ΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ **1/2

(WE LIVE IN TIME)

ΑΓΓΛΙΑ, 2024

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΤΖΟΝ ΚΡΟΟΥΛΙ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ, ΦΛΟΡΕΝΣ ΠΙΟΥ

Ο Τομπάιας βασανίζεται σιωπηλά στην ασήμαντη δουλειά που έχει, ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα διαζυγίου. Η Αλμουτ είναι σεφ σε εστιατόριο και εργάζεται σκληρά για να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις. Μια νύχτα τον χτυπά με το αυτοκίνητό της και στη συνέχεια τον ακολουθεί στο νοσοκομείο. Είναι το ξεκίνημα μιας σχέσης ζωής.

Ο Τζον Κρόουλι κάνει διαρκή πισωγυρίσματα στο χρόνο και στη σύντομη περίοδο που ο Τομπάιας και η Αλμουτ είναι ζευγάρι χωρίς να κρύβει κανέναν άσο στο μανίκι του καθώς τα χαρτιά του είναι ανοικτά από την αρχή. Παράλληλα όμως δεν καταφέρνει να μας συστήσει καλά αυτούς τους δύο ήρωες για να μας δώσει τη δυνατότητα να συμπάσχουμε μαζί τους. Σε κανένα σημείο αυτής της διαδρομής δεν καταφέρνει να μας ξεβολέψει, να μας συγκινήσει ή να μας κινητοποιήσει αν και η ιστορία που αφηγείται έχει όλα τα συστατικά για να το πετύχει. Αν δεν πρωταγωνιστούσε το συγκεκριμένο ζευγάρι ικανών και φωτογενών ηθοποιών, θα μιλάγαμε για μια ακόμα δακρύβρεχτη ερωτική ιστορία, από αυτές που γυρίζονται καθημερινά σε όλο τον πλανήτη και δεν φτάνουν στα ραντάρ μας ποτέ.

KNEECAP ***1/2

(ΙΡΛΑΝΔΙΑ, 2024)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΡΙΣ ΠΕΠΙΑΤ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΜΟΓΚΛΕ ΜΠΑΠ, ΜΟ ΚΑΡΑ

Δυο αδέλφια στο Μπέλφαστ, με τη βοήθεια ενός δασκάλου στήνουν ένα ραπ συγκρότημα και ερμηνεύουν στην ιρλανδική γλώσσα εμπνεόμενοι από τον αγωνιστή πατέρα τους που καταζητείται εδώ και χρόνια και ζει στο σκοτάδι για να μην συλληφθεί.

Επιθετικό, αυθάδες, με το πόδι πατημένο στο γκάζι, το «Kneecap» αφηγείται την αληθινή ιστορία του ομώνυμου τρίο που ξεχειλίζει σεξ, ναρκωτικά και μουσική και βάζει στο επίκεντρο πολιτικά ζητήματα και κοινωνικές συνθήκες που αντικατοπτρίζουν εύγλωττα μια ολόκληρη εποχή και τις ανάγκες ενός λαού που διψά για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Σύντομη ιστορία μιας οικογένειας **1/2. Του Λιν Ζιανζέ με τους Ζου Φενγκ, Γκουό Κέγιου

Μετά από ένα μικροατύχημα στο σχολείο, ένα αγόρι βρίσκει τη θέση του στο σπίτι της οικογένειας του φίλου του που προκάλεσε το ατύχημα και σταδιακά μοιάζει σα να τον αντικαθιστά.

Μια διαρκής απειλή μοιάζει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των ηρώων αυτής της ταινίας σε όλη τη διάρκειά της αλλά τελικά αυτή ποτέ δεν σωματοποιείται και ποτέ δεν καταλήγει να έχει την ένταση και το μέγεθος που υπαινίσσεται. Στο ικανό ντεμπούτο του, ο Λιν Ζιανζέ κάνει προφανές το γεγονός ότι έχει δουλέψει και μελετήσει πολύ πάνω στο είδος που υπηρετεί. Μόνο μια στάλα πιο direct να ήταν το σενάριό του…

Η ηλιαχτίδα μου **. Του Χιρόσι Οκουγιάμα με τους Κεϊτάτσου Κοσιγιάμα, Κιάρα Νακανίσι

Σε ένα νησί της Ιαπωνίας, η νωχελική ζωή περιστρέφεται γύρω από την αλλαγή των εποχών. Ο ερχομός του χειμώνα σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για χόκεϊ επί πάγου στο σχολείο, αλλά ο μικρός Τακούγια δεν ενθουσιάζεται καθόλου με αυτήν την ιδέα. Το πραγματικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Σακούρα, ένα ανερχόμενο αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ από το Τόκιο, η οποία τον μαγεύει με τις ικανότητές της στον πάγο.

Εύθραυστη και ανά πάσα στιγμή έτοιμη να σκορπίσει με ένα ελαφρύ φύσημα του αέρα, «Η ηλιαχτίδα μου» απαιτεί υπομονή και καλές προθέσεις.

Το θηρίο. Του Μπερτράν Μπονελό με τους Λέα Σεϊντού, Τζορτζ ΜακΚέι

Ενα ζευγάρι ερωτεύεται ξανά και ξανά μέσα σε διαφορετικές ηλικίες και εποχές. Εμπνευσμένη από την ιστορία του Χένρι Τζέιμς «Το Θηρίο στη Ζούγκλα» από το 1903, μια ιστορία φαντασίας για τη διαχρονική ανθρώπινη κατάσταση.

Καμία άλλη γη. Ντοκιμαντέρ των Μπάζελ Αντρα, Γιουβάλ Αμπραχαμ, Χάμνταν Μπαλάλ, Ρέιτσελ Σορ

Ο Μπάζελ Αντρα, ένας νεαρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής από την Μασαφέρ Γιάτα αντιμάχεται τον εκτοπισμό από την Ισραηλινή κατοχή από παιδί και καταγράφει την σταδιακή καταστροφή του χωριού του, καθώς οι στρατιώτες γκρεμίζουν τα σπίτια των οικογενειών που μένουν εκεί στην μεγαλύτερη επιχείρηση εκτοπισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οταν συναντηθεί με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Γιουβάλ Αμπραχαμ, θα συνδεθούν φιλικά και θα πολεμήσουν τον διωγμό μαζί για περισσότερα από 5 χρόνια.

The trust fall: Julian Assange. Ντοκιμαντέρ του Κιμ Στέιτον

Με γυρίσματα που κράτησαν πάνω από δύο χρόνια, σε τρεις ηπείρους και σε δέκα πόλεις, το ντοκιμαντέρ εξετάζει το νόημα και τη σημασία των γνώσεων που μοιράστηκε το WikiLeaks με τον κόσμο, τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, τον εξαιρετικό προσωπικό ρίσκο και κίνδυνο που ανέλαβε ο Τζούλιαν Ασάνζ και τα ευρύτερα θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα του πολίτη στη γνώση που επηρεάζουν όλους εμάς.

Smile 2. Του Πάρκερ Φιν με τους Ναόμι Σκοτ, Κάιλ Γκάλνερ

Ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα παγκόσμια περιοδεία, η παγκόσμια ποπ σταρ Σκάι Ράιλι αρχίζει να βιώνει όλο και πιο τρομακτικά και ανεξήγητα γεγονότα. Συγκλονισμένη από την κλιμακούμενη φρίκη και την πίεση της φήμης, η Σκάι αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το σκοτεινό παρελθόν της για να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της ενώ όλα μοιάζουν να διαλύονται γύρω της.

Η Γιούκου και το λουλούδι των Ιμαλαΐων. Κινούμενα σχέδια των Ρεμί Ντουίν και Αρνό Ντεμούινκ

Η Γιούκου είναι ένα μικρό ποντικάκι, που ζει με την οικογένειά της στα υπόγεια ενός μεγάλου κάστρου. Η αγαπημένη της ασχολία είναι να παίζει μουσική με το γιουκαλίλι της, αλλά η συμπαθής ποντικίνα δεν θα διστάσει, όταν χρειαστεί, να αφήσει την ασφάλεια της φωλιάς της, κάνοντας ένα μεγάλο κι τολμηρό ταξίδι αναζήτησης και αυτογνωσίας μέχρι την κορυφή των Ιμαλαΐων.

200% λύκος. Κινούμενα σχέδια του Αλεξ Στέιντερμαν

O νεαρός Φρέντυ Λούπιν εύχεται να γίνει λυκάνθρωπος για να ταιριάξει με την οικογένειά του. Η ευχή του πραγματοποιείται, με την βοήθεια ενός μικρού Φεγγαροπνεύματος που φτάνει κατά λάθος στην Γη. Τώρα ο Φρέντυ και η παρέα του πρέπει να βρουν έναν τρόπο να γυρίσουν το πνεύμα σπίτι του και να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή προτού η Γη να συγκρουστεί με το Φεγγάρι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή