Ο Κιαροστάμι στο φεστιβάλ Kustendorf

Στη σύλληψη του Ιρανού συναδέλφου του, Τζαφέρ Παναχί, και στην τελευταία του ταινία, «Γνήσιο Αντίγραφο»...

Στη σύλληψη του Ιρανού συναδέλφου του, Τζαφέρ Παναχί, και στην τελευταία του ταινία, «Γνήσιο Αντίγραφο», στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ζιλιέτ Μπινός και Γουίλιαμ Σίμελ αναφέρθηκε ο Άμπας Κιαροστάμι, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής Kustendorf, στο Ντρβένγκραντ της Σερβίας.

Ο 70χρονος Ιρανός σκηνοθέτης εξέφρασε την πίστη ότι η ιρανική κυβέρνηση πολύ σύντομα θα απελευθερώσει τον Τζαφέρ Παναχί, επειδή η απόφαση να φυλακιστεί «δεν ήταν δικαστική ποινή, αλλά εκτόνωση οργής», όπως υπογράμμισε, στη διάρκεια συνάντησης με νέους σκηνοθέτες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα.

«Συνεχώς μου επιτίθενται δημοσιογράφοι, επειδή, ενώ ο Τζαφάρ είναι στη φυλακή, εγώ ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω. Όλοι οι δημιουργοί τανιών στο Ιράν έχουν μεγάλα προβλήματα. Εγώ εδώ και 10 χρόνια δεν έχω άδεια για γυρίσματα και οι ταινίες μου δεν προβάλλονται εκεί», ανέφερε με πικρία ο διάσημος σκηνοθέτης, κάτοχος περισσότερων από 70 διεθνών βραβείων.

«Ζω στο Ιράν και αγαπώ τη χώρα μου, εκεί κοιμάμαι ήρεμα, αλλά έχω και ευθύνη και προς εσάς και προς τον Εμίρ Κουστουρίτσα που με κάλεσε να έρθω», πρόσθεσε.

Ο Κιαροστάμι, γνωστός για τη λεπτή ισορροπία μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που επιτυγχάνει στις δημιουργίες του και τις ιστορίες καθημερινότητας που επιλέγει, εξήγησε ότι η νέα του ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία, την οποία έζησε πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο πρόσθεσε ότι η σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας παρουσιάζεται με ένα οικουμενικό τρόπο, ανεξάρτητα από λαούς, πολιτισμούς ή θρησκείες.