Παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Κατσανέβα «Η απομυθοποίηση του Ευρώ»
Περισσότερο από 800 άτομα παραβρέθηκαν στη Στοά του Βιβλίου την Τετάρτη 19/12/2012 το απόγευμα στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα « Η απομυθοποίηση του ευρώ : 41 απαντήσεις για την επιστροφή στη δραχμή» από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Δεν υπήρχε πάνελ ομιλητών και αυτό αποτελεί μια αντισυμβατική πρωτοτυπία, όπως και το ίδιο το βιβλίο. Ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης έκανε μια σύντομη αναφορά στην περιεκτικότητα, μεταδοτικότητα και επιστημοσύνη του βιβλίου και επισήμανε ότι, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα και ειδικότερα στον κλάδο των εκδόσεων, έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ένα ντοκυμαντέρ εικοσάλεπτης διάρκειας που επιμελήθηκε ο συγγραφέας με τη συνεργασία της δημοσιογράφου Λυδίας Δελέντζα και της ερευνήτριας Εβίτας Ρέστη στα στούντιο του Contra Channel, με τίτλο «Ο παράδεισος του ευρώ και η συμμορία της δραχμής». Στο ντοκυμαντέρ, με υπόστρωμα ιστορικά ντοκουμέντα, πληθώρα στοιχείων, μίξη εικόνων και μουσικής, τεκμηριώνονται οι καταστροφικές συνέπειες του ευρώ για τη χώρα μας. Παρουσιάστηκαν βιώσιμες λύσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις επιφανών μελών της «συμμορίας της δραχμής» όπως ο Ζισκάρ ντ Εσταίν, ο Βαλερύ Πούτιν, ο Ναίτζελ Φάτρατζ, και άλλοι διεθνείς πολιτικοί, καθώς και κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως ο Πωλ Κρούγκμαν, ο Κενεθ Ρογκόφ, ο Χανχ Βέρνερ Ζινν, ο Νιουρέλ Ρουμπινί, ο Τζότζεφ Στίγλιτς, κλπ., οι οποίοι επιχειρηματολογούν για την ανάγκη επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα.
Ο συγγραφέας, αναφέρθηκε συνοπτικά σε οικονομικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την επιχειρηματολογία του, όπως η διεύρυνση των ισοζυγίων πληρωμών της Ελλάδας και των άλλων περιφερειακών χωρών με αυτό της Γερμανίας, η αλματώδης βελτίωση της οικονομίας της Αργεντινής μετά την αποδέσμευση του πέσος από το σκληρό δολάριο. Και υπενθύμισε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε εντυπωσιακά μετά το 1954, όταν ο Σπύρος Μαρκεζίνης υποτίμησε κατά 50% τη δραχμή έναντι του δολαρίου. Συνόψισε επιγραμματικά πρόσφατη δήλωση του ίδιου του Βολφαγκ Σόιμπλε, Υπουργού οικονομικών της Γερμανίας στη Bild ότι... « ναι ξοδεύουμε πολλά για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα κερδίζουμε πολλά περισσότερα !». Επεσήμανε ότι, η Γερμανία που αιματοκύλισε δύο φορές την Ευρώπη, δεν κατέβαλε το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της, ούτε και τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα, προωθεί έναν ανελέητο μονεταριστικό Μερκελισμό με σκοπό της τη γερμανοποίηση της γηραιάς Ηπείρου και επιβολή του δόγματος Deutschland umber ales. Αναφέρθηκε στη σημασία του ελέγχου έκδοσης χρήματος και διαχείρισης των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Παρουσίασε επιχειρήματα γιατί, η ελληνική οικονομία, λόγω της επικέντρωσής της στον τουρισμό και τη γεωργία, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική όταν συναλλάσσεται με ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ, σε αντίθεση με τη Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, που επικεντρώνονται στην υψηλή τεχνολογία.
«Μνημόνιο και Ευρώ είναι αδιαχώρητα σιαμαία αδέρφια», επισήμανε ο συγγραφέας. «Είναι παράλογο να απορρίπτουμε το Μνημόνιο και ταυτόχρονα να ικετεύουμε για τη δόση μας, για τα ευρωδάνεια».
Ακολούθως μίλησαν σύντομα οι Γιάννης Δημαράς, Δημήτρης Καζάκης, Σπύρος Λαβδιώτης, Αλέκος Βερναρδάκης και Πέτρος Μητρογιώργος.