Το ελληνικό ντοκιμαντέρ στον ΙΑΝΟ

To Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν βραδιές Ελληνικού ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την ένωση ελληνικού κινηματογράφου

Αφιερώματα σε πρόσωπα, τόπους καθώς και προβληματισμοί πάνω σε διάφορες θεματικές,"Οικολογία", "Προσωπικότητες", "Κοινωνία", "Ιστορία", "Πολιτική επικαιρότητα" μέσα από τον φακό των κινηματογραφιστών, θ' αποτελέσουν αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις.

Σκοπός μας, η ανάδειξη του ντοκιμαντέρ ως δυναμικού εργαλείου - αντίβαρου στις «έτοιμες αλήθειες», για την ανάδειξη προβλημάτων, σκέψεων, οπτικών. Του «άλλου βλέμματος» πάνω στον κόσμο που φεύγει και τον κόσμο που έρχεται.

Οι προβολές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, με αφορμή τις ανακατατάξεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης που παραδοσιακά μαζί με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στήριζε το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

5/06

Προβολή των μικρών μήκους ντοκιμαντέρ «Το κοινωνικό ωδείο» της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (διάρκεια: 19' , 2014) και «Ο άλλος άνθρωπος» του Στάθη Γαλαζούλα (διάρκεια: 34', 2014). Παρουσιάζει ο Άγγελος Κοβότσος.

«Το κοινωνικό ωδείο»

Η ταινία καταγράφει μια συλλογικότητα εθελοντών καθηγητών μουσικής, που έχουν θέσει ως στόχο τους να προσφέρουν εθελοντικά μαθήματα μουσικής, σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Η αγάπη για τη μουσική και η ειλικρινής διάθεση για προσφορά, αποτέλεσαν τα συνεκτικά στοιχεία για τους εθελοντές καθηγητές μουσικής, που διδάσκουν αφιλοκερδώς μαθητές, ανεξαρτήτου ηλικίας.

«Ο άλλος άνθρωπος»

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», στήνει την φορητή του κουζίνα σε διάφορα σημεία της Αθήνας και προσφέρει στους συνανθρώπους του τροφή, αλληλεγγύη, επικοινωνία και σεβασμό. Συνοδοιπόροι του σ' αυτή τη διαδρομή, οι απλοί άνθρωποι που βοηθούν με όποιες δυνάμεις έχουν, προσφέροντας από το υστέρημά τους σ' όσους το έχουν ανάγκη.

12/06

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας» του Γιώργου Αυγερόπουλου (διάρκεια: 65', 2014). Παρουσιάζει η Ντέπυ Βρεττού.

Tο βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα ΕΡΤ κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM.Το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης διεθνή κατακραυγή. Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;

19/06

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου γλυκό» του Ρόι Σερ ( διάρκεια: 89', 2011). Παρουσιάζει η Στέλα Αλισάνογλου.

Η Ρόζα Εσκενάζι τραγούδησε με τον ίδιο τρόπο που έζησε, με πάθος, φλόγα και αγάπη. Αυτή είναι η ιστορία τριών νέων μουσικών από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, θέλοντας να αφηγηθούν, για πρώτη φορά μέσα από μια ταινία, την ιστορία της πιο γνωστής και αγαπητής στην Ελλάδα τραγουδίστριας του ρεμπέτικου.

26/06

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μουσικό χωριό» του Ανδρέα Σιαδήμα (διάρκεια: 70' 2013). Παρουσιάζει η Ελένη Χανδρινού.

Μουσική, Άνθρωποι, Περιβάλλον. Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους, στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο, το Μουσικό Χωριό. Με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχημα το συλλογικό – συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσεται πρωτοποριακά.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 καλύτερα θερινά σινεμά της Ευρώπης (pics)