Φεστιβάλ Αθηνών: «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας»

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών, μια παράσταση- πραγματεία για την αδυναμία των ανθρώπων να κατανοήσουν και να συμφιλιωθούν με τη μόνη βεβαιότητα: τον θάνατο.

Φεστιβάλ Αθηνών: «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας»
2'

Βασισμένη κυρίως σε διηγήματα, αλλά και σε αποσπάσματα από θεατρικά έργα του Άντον Τσέχοφ (1860- 1904), η παράσταση, με τίτλο «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας», παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, από σήμερα έως τις 20 Ιουλίου (στις 21.00).

Η σύνθεση που προτείνει ο σκηνοθέτης, αποτελεί ένα ψηφιδωτό των προσώπων και των θεματικών του Ρώσου δραματουργού και συγγραφέα, ο οποίος άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεατρική λογοτεχνία του 20ού αιώνα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς διηγημάτων στην ιστορία. Στα έργα του, αποτυπώνεται η διαρκής φθορά της καθημερινής ζωής. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι της ανώτερης, κυρίως, τάξης, που «ξοδεύουν» τη ζωή τους μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της ρωσικής επαρχίας.

Στις «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας», ανοίγεται ένα σύμπαν ανθρώπινων ζωών, τόσο διαφορετικών, αλλά και τόσο όμοιων μεταξύ τους. Παραλλαγές του ίδιου θέματος: της κωμικοτραγικής προσπάθειάς μας να ανακαλύψουμε πώς να ζήσουμε, πώς να δικαιώσουμε την ύπαρξή μας, να βρούμε το «νόημα».
Η μοναξιά, ο πόνος, η ανία, η φθορά του ερωτικού πάθους και, εν τέλει, ο αναπόφευκτος θάνατος εμπλέκονται με το εφήμερο, αλλά και το άστατο κι ευμετάβλητο της ύπαρξης, γεγονός που καθιστά τον Τσέχοφ καίριο διερμηνευτή της ανθρώπινης κατάστασης από τον ύστερο 19ο αιώνα έως τις μέρες μας, και εξηγεί την επικαιρότητά του και τη διαρκή ανάγκη προσφυγής στο έργο του.

Τέσσερις ηθοποιοί διαφορετικών γενεών (Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου, Λυδία Φωτοπούλου), με την καθοδήγηση του Γιάννη Μόσχου, επιχειρούν να μεταφέρουν επί σκηνής αυτή την κωμικοτραγική ματιά του Τσέχοφ, υποδεικνύοντας παράλληλα, ότι παρά τις συντελούμενες αλλαγές από την εποχή του μέχρι σήμερα και εκατόν δέκα χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του, ο ψυχισμός μας εξακολουθεί να παραμένει απαράλλαχτος.

Στην παράσταση, η οποία είναι παραγωγή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Θεατροεργαστήριον», χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα του Τσέχοφ: «Βυσσινόκηπος» (μτφ. Θωμάς Μοσχόπουλος), «Θείος Βάνιας» (μτφ. Χρύσα Προκοπάκη) και «Τρεις αδελφές» (μτφ. Αλέξανδρος Ίσαρης- Γιώργος Δεπάστας).

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 20, Φοιτητικό 15, Ανέργων 5, ΑμεΑ 5 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κινηματογράφος: Αυτή τη βδομάδα στη μεγάλη οθόνη (vid)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή