Αμφίπολη: Το Παγκόσμιο ενδιαφέρον και το μεγάλο «στοίχημα» των αρχαιολόγων
Την ώρα που οι αρχαιολόγοι σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Αμφίπολη και στην ανακάλυψη του ταφικού μνημείου, η ομάδα της κ. Περιστέρη η οποία είναι και η επικεφαλής του έργου προχωρά αργά και προσεκτικά στην ανασκαφή.
Βλέπετε, το ζήτημα των ανασκαφών δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα, αφού μιλάμε για ένα μνημείο που βρίσκεται θαμμένο στη Γη επί χιλιάδες χρόνια και όπως είναι φυσικό με την πάροδο του χρόνου τόσο τα μάρμαρα, όσο και τα άλλα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο το μνημείο, ίσως έχουν υποστεί μεγάλες φθορές. Μάλιστα, τώρα που εκτελούνται τα έργα ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται.
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι από τα ευρήματά τους, δείχνουν πως τόσο οι Καρυάτιδες, όσο και τα υπόλοιπα τμήματα του μνημείου, είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο Θάσου, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι όλα επεξεργασμένα στο ίδιο Μακεδονικό εργαστήρι.
Ποιος είναι τελικά ο ένοικος;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθεί. Αν λάβουμε υπ' όψιν μας τα ιστορικά γεγονότα πάντως, ο ένοικος ή ακόμα και οι ένοικοι του μνημείου, θα πρέπει σίγουρα να είναι γένους θηλυκού.
Αυτό που επικρατεί σαν θεωρία είναι πως οι Καρυάτιδες δεν θα έμπαιναν ποτέ σε αντρικό τάφο. Πιο πιθανό είναι να «φρουρούν» και να διακοσμούν μνημείο κάποιας βασίλισσας, παρά τον Μέγα Αλέξανδρο ή κάποιο μεγάλο στρατηγό του. Αναφέρουμε τους παραπάνω μόνο και μόνο επειδή τις τελευταίες μέρες έχει υπερισχύσει αυτή η θεωρία. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως οι περισσότερες πιθανότητες είναι το μνημείο να έχει σχεδιαστεί για θηλυκό πρόσωπο.
Το μέγεθος δείχνει παραπάνω από έναν
Φυσικά θα πρέπει να έχουμε και μια ιδέα για το μέγεθος του τάφου, το οποίο είναι τεράστιο. Μιλάμε για ένα ταφικό μνημείο που ίσως να είναι δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ιούλιου Καίσαρα. Οπότε, αν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα, είναι το εξής: Ο τάφος δεν έχει μόνο έναν ένοικο. Ίσως είναι παραπάνω και αν ισχύει αυτή η θεωρία, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μπροστά μας τον τάφο της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μέγα Αλέξανδρου, της Ρωξάνης (συζύγου του με καταγωγή από την Περσία και πιο συγκεκριμένα από την Βάκτρια (τωρινό βόρειο Αφγανιστάν), ενώ δεν είναι απίθανο μέσα να υπάρχει και ο γιος του Αλέξανδρου, Αλέξανδρος Δ' ο οποίος φονεύθηκε μαζί με τη Ρωξάνη σε ηλικία 13 χρονών με εντολή του Κασσάνδρου.
Παίζεται και στο στοίχημα
Αν είστε λάτρης της αρχαιολογίας και του στοιχήματος, τότε έχετε έναν ακόμη λόγο να χαρείτε. Εταιρεία στοιχηματισμού, στην ηλεκτρονική της σελίδα έχει δημιουργήσει ειδικό στοίχημα για τον «ένοικο» του μνημείου. Η Ολυμπιάδα παίζεται με απόδοση 4.55, ενώ η Ρωξάνη με τον Αλέξανδρο Δ' βρίσκονται στο 4.10.
Όπως και να έχει, κανείς προς το παρόν δε μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το τι θα βρουν οι αρχαιολόγοι. Οι ίδιοι έχουν συγκεντρωθεί πρώτα στην αναστύλωση του μνημείου και έπειτα στα νέα ευρήματα. Οι εργασίες προχωράνε με απόλυτο συντονισμό και η κοινή γνώμη θα πρέπει να κάνει λιγάκι υπομονή προκειμένου να γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής ανακάλυψης.
Γιατί το μόνο σίγουρο, είναι αυτό...
Διαβάστε επίσης:
Αμφίπολη: Ο Σ. Καργάκος στην κάμερα του Newsbomb για τον τάφο και τον Μέγα Αλέξανδρο
Αμφίπολη: Κίνδυνος κατάρρευσης του τρίτου θαλάμου!
Αμφίπολη: «Σύμβολο του θανάτου οι Καρυάτιδες»
Αμφίπολη: «Πόλεμος» αρχαιολόγων για την ταυτότητα του ένοικου