Αμφίπολη: Η 4η πύλη «ξεκλειδώνει» το γρίφο
-Προσεχτικές κινήσεις από τους αρχαιολόγους που ελπίζουν να βρουν τα στοιχεία που θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του «ενοίκου»-Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για 5ο θάλαμο
Βήμα – βήμα οι αρχαιολόγοι προσεγγίζουν το εσωτερικό του μοναδικού ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.
Η τέταρτη κατά σειρά πύλη που ανακαλύφθηκε έχει σχεδόν το μισό ύψος απ' όλες τις προηγούμενες, λίγο κάτω από ένα μέτρο, ενώ όλες οι άλλες είναι 1,68μ.
Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς επίσης και το ότι οι κατασκευαστές του τάφου δεν έφτιαξαν μια μεγαλοπρεπή είσοδο για το επόμενο τμήμα, όπως στους προηγούμενους θαλάμους, αλλά μια μικρή είσοδο χωρίς αγάλματα.
Ποιο είναι το μυστικό της μικρής πύλης; Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος στο μνημείο της Αμφίπολης δημιουργεί προσδοκίες ότι ίσως εκεί βρίσκεται ο «νεκρικός θάλαμος» και οι απαντήσεις για τον «ένοικο» του τάφου.
Τρία στοιχεία συνθέτουν τον νέο γρίφο: Το μεγαλύτερο ύψος του τρίτου ταφικού δωματίου, η μικρή και έκκεντρη σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες είσοδος και, κυρίως, το ότι δεν υπάρχει οπή στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, αλλά απλώς μερικοί αποκολληθέντες λιθόπλινθοι, πιθανότατα από φυσικά αίτια.
Γιατί όμως αυτή η είσοδος είναι πιο στενή, σαν να οδηγεί σε κρύπτη; Γιατί είναι τοποθετημένη πιο αριστερά και όχι σε ευθεία με τις τρεις πρώτες; Ποιο είναι το ύψος της, εφόσον το πάτωμα του τρίτου θαλάμου είναι χαμηλότερο; Βέβαια, το κυριότερο ζήτημα που θέτει η θύρα που εντοπίστηκε στον τέταρτο ή «Κίτρινο» τοίχο είναι το τι κρύβει πίσω της και το πού οδηγεί. Δεν αποκλείεται καθόλου ότι, περνώντας μέσα από αυτό το στενό πέρασμα οι αρχαιολόγοι, θα βρουν το «κλειδί» για την αποκωδικοποίηση του τάφου της Αμφίπολης.
Οι ερευνητές προχωρούν πλέον με τις προσεκτικές κινήσεις, καθώς η πρακτική «βυθομέτρηση» του τρίτου θαλάμου έγινε με χειροκίνητο γεωτρύπανο. Προχωρώντας εκατοστό προς εκατοστό, το μήκος του εργαλείου εξαντλήθηκε, χωρίς να βρει στη διαδρομή κάτι άλλο εκτός από χώμα.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο νέος θάλαμος είναι υπόγειος και με ύψος τουλάχιστο 7 μέτρα.
Πάντως οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν να υπάρχει και πέμπτος θάλαμος.
Εμείς απλώς πρέπει να περιμένουμε με υπομονή μέχρι το ξεχωριστό μνημείο να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του.
Διαβάστε επίσης:
Αμφίπολη - La Stampa: Το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά και πάλι από έναν τύμβο
Αμφίπολη: Υπάρχει και πέμπτος θάλαμος; (pics)
Αμφίπολη: Bloomberg - «Οι Καρυάτιδες αναβιώνουν τις ελπίδες της Ελλάδας»
Αμφίπολη: Τι μαρτυρούν και τι κρύβουν οι Καρυάτιδες