Υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η Τρίπολη

Έντεκα προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, ανάμεσά τους και ο Μίκης Θεοδωράκης, συγκροτούν στην Επιτροπή Διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, από την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και της Αρκαδίας.

Υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η Τρίπολη
8'

Το κύρος των προσώπων και η διεθνής αναγνώρισή τους λαμπρύνουν την υποψηφιότητα TRIPOLIS ARCADIA 2021.

Επικεφαλής της Επιτροπής έχει τεθεί ο Σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Διευθύντρια Μουσείου Πόλεως των Αθηνών.
Θανάσης Βαλτινός, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών.
Κώστας Γαβράς, Σκηνοθέτης.
Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Άγγελος Δεληβορριάς, τ. Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.
Χρήστος Ζερεφός, Άκαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας
Μίκης Θεοδωράκης, Μουσικοσυνθέτης.
Νίκος Μανωλόπουλος, τ. Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής.
Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ηθοποιός
Παντελής Σκαγιάννης, Καθηγητής Πολιτικής Υποδομών.
Καίτη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Unesco.

Μεταξύ των άλλων στην Διακήρυξη της Επιτροπής Διεκδίκησης τονίζονται:

«Η Τρίπολη, ως πρωτεύουσα της Αρκαδίας, είναι η Ελληνική υποψηφιότητα που μπορεί να αναπτύξει μια πολιτιστική αφήγηση και έναν πολιτιστικό διάλογο με οικουμενικό περιεχόμενο και διεθνή απήχηση.

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο της Τρίπολης να αναδείξει στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κοινό τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου της Αρκαδίας, καθιστώντας το συμμέτοχο στην αναπτέρωση του Αρκαδικού Ιδεώδους.

Σε μια χρονιά εορταστική, 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821), αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθεί το όραμα της Ελευθερίας με το όραμα μιας ειρηνικής αναζήτησης της Ευδαιμονίας, του σύγχρονου 'ευ ζην'.

Ο Αρκαδισμός βρίσκεται στα θεμέλια της περιβαλλοντικής σκέψης και πρακτικής, που αναζητεί και προτείνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα και ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες. Το πλέον σημαντικό στοιχείο της Αρκαδικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η σχέση της τέχνης με τη φύση.

Η Τρίπολη φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη «Πράσινη Πολιτιστική Πρωτεύουσα» της Ευρώπης, στρέφοντας το βλέμμα της πανοραμικά στις επιστήμες, τη διανόηση και την τέχνη.
Με αυτό τον τρόπο, η Τρίπολη δεν αρνείται, δεν αγνοεί , δεν εξορκίζει αλλά ούτε προσπαθεί να εξωραΐσει τα προβλήματα του αστικού της χώρου και της περιοχής της. H επίγνωση των ελλειμμάτων στην πολιτιστική ζωή και της υστέρησης σε υποδομές, την ωθεί σε μια διεκδίκηση του τίτλου, ώστε να αξιοποιήσει τον θεσμό ως τον ισχυρό καταλύτη στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων μέσω της σύζευξης της περιβαλλοντικής συνείδησης με την καλλιτεχνική δημιουργία.»

Η Τρίπολη είναι η καρδιά και η Διοικητική έδρα της Πελοποννήσου, με γεωγραφική θέση που της επιτρέπει να συνδέσει και να αναπτύξει συνέργειες και εκδηλώσεις σε όλο το εύρος της Περιφέρειας της. Πρωτίστως όμως είναι η Πρωτεύουσα Πόλη της Αρκαδίας, που φημίζεται για τον μυθολογικό της πλούτο και το φυσικό της κάλος.

Είναι πόλη ορεινή που περιβάλλεται από το λυρικό τοπίο που σχηματίζουν οι οροσειρές της Αρκαδίας, της περιοχής που έδωσε το όνομά της σε μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο Αρκαδισμός της ευρωπαϊκής διανόησης θεμελιώνεται στα μηνύματα του θεού Πάνα και της Μαντίνειας Ιέρειας Διοτίμας, σε μια ριζική διαφοροποίηση της αντίληψης για τον κόσμο και την ανθρώπινη φύση, τη δικαιοσύνη, την απλότητα, την επιστροφή στην ουσία και τη χαρά της ζωής, την αναζήτηση της γνώσης και του κοινού αγαθού, μέσα από την ηθική συγκρότηση της κοινωνίας των ανθρώπων ως έλλογων πολιτών.
Το Θείο, ο Άνθρωπος, η Φύση και ο Λόγος, γίνονται μέσα από τον αυλό του Πάνα μια οργανική και αρχετυπική ολότητα, που πηγή της έχει τον έρωτα για τη ζωή σε αρμονία με τη φύση και καρπούς της την τέχνη και τη δημιουργία.

Η Τρίπολη και η Αρκαδία, στους δυο αιώνες νεότερης ιστορικής διαδρομής τους, με αφετηρία τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα που άρχισε απ' αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, βίωσαν περιόδους ανάτασης και κάμψης της οικονομικής και κοινωνικής τους ζωής. Έχοντας ως εφόδια τις βαθιές ρίζες της λαϊκής παράδοσης και την αγάπη για το κάλλος και την ουσία, συναντήθηκαν με τα πολιτιστικά ρεύματα της Ευρώπης και ανέπτυξαν δράσεις, που σμίλεψαν έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα και ταυτότητα.
Ο 'Αρκαδισμός', μια ιδέα που αναπτύχθηκε 'εν εξορία', διαγράφει μια πορεία που αρθρώνει συνεχώς νέες μορφές και εκφάνσεις στη διαδρομή του ανά την Οικουμένη, πάντοτε στο πνεύμα της αρχικής μυθολογικής μήτρας και με οδηγό την ερμηνεία της από τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους διανοητές και καλλιτέχνες.

Η Τρίπολη έχει εισέλθει στον 21ο αιώνα με αυτογνωσία και δυναμισμό. Είναι έτοιμη να αναπτύξει με σθένος ένα μακροπρόθεσμο πολιτιστικό πρόγραμμα με πνευματική και κοινωνική διάσταση, που να βασίζεται στον 'Aρκαδισμό' και να αγκαλιάζει τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, ανοίγοντας προοπτικές βιωσιμότητας και πρωτοπορίας για το μέλλον.
Σε μια χρονιά εορταστική, 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821), αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθεί το όραμα της Ελευθερίας με το όραμα μιας ειρηνικής αναζήτησης της Ευδαιμονίας, του σύγχρονου 'ευ ζην'.

Η Τρίπολη, ως πρωτεύουσα της Αρκαδίας, είναι η Ελληνική υποψηφιότητα που μπορεί να αναπτύξει μια πολιτιστική αφήγηση και έναν πολιτιστικό διάλογο με οικουμενικό περιεχόμενο και διεθνή απήχηση.

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο της Τρίπολης να αναδείξει στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κοινό τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου της Αρκαδίας καθιστώντας το συμμέτοχο στην αναπτέρωση του Αρκαδικού Ιδεώδους, ως πολιτιστικού κινήματος για μια οραματική αναστροφή της πορείας του ανθρώπινου γένους. Είναι η μοναδική ευκαιρία να αποδείξει την παγκόσμια απήχηση και τη διαχρονική αντοχή των ιδεών, που γεννήθηκαν εδώ και επηρέασαν τα ευρωπαϊκά ρεύματα των μέσων και νεωτέρων χρόνων, διαμορφώνοντας τη σύγχρονη Ευρώπη.
Η ανάδειξη της συνεισφοράς των διανοουμένων, των φιλοσόφων και των καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και του Ρομαντισμού, στη συγκρότηση και εξέλιξη του Αρκαδικού Ιδεώδους, δημιουργεί ένα πολύτιμο δεσμό αμοιβαιότητας της σύγχρονης Αρκαδίας με την σύγχρονη υπερ-εθνική ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα, όπως αποζητά να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (European citizenship), χωρίς να υποβαθμίζει, τουναντίον να αναδεικνύει και να υποστηρίζει τις διάφορες εκφάνσεις των πολλαπλών πολιτιστικών ταυτοτήτων, όπως αυτές εξελίχθηκαν ανά τους αιώνες στο γεωγραφικό της χώρο.

Ασφαλώς, αυτή είναι η μια όψη της προσέγγισης του 'Aρκαδισμού'. Η άλλη όψη του είναι η αναζήτηση και αξιοποίηση του αποστάγματος των ζυμώσεων, διαφοροποιήσεων, συγχωνεύσεων, προσθηκών, αναιρέσεων, προσαρμογών κλπ., που υπέστη η έννοια στις διάφορες γωνιές του Πλανήτη και στις διαφορετικές εκφάνσεις του (επιστήμες, διανόηση, τέχνες). Η πόλη φιλοδοξεί να καταστεί για ένα χρόνο - και πολύ πέραν τούτου - ένα παγκόσμιο εργαστήριο παρουσίασης, διαλόγου, αναζήτησης, δημιουργίας, κατανόησης αυτής της ιδέας και εξέλιξής της στο μέλλον προς όφελος των Ανθρωπότητας.
Στην κρίση αξιών της εποχής μας τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, η σημασία του ονόματος της Αρκαδίας προσφέρεται ως μια απόπειρα αναβάπτισης σε οικουμενικές αξίες και μπορεί να σταθεί αντίβαρο στις οξυμένες πολιτισμικές συγκρούσεις της εποχής προσφέροντας διαπολιτισμικό διάλογο και κατανόηση μεταξύ των λαών.

Ακόμη, ο Αρκαδισμός βρίσκεται στα θεμέλια της περιβαλλοντικής σκέψης και πρακτικής, που αναζητεί και προτείνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα και ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες. Το πλέον σημαντικό στοιχείο της Αρκαδικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η σχέση της τέχνης με τη φύση.

Η Τρίπολη φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη «Πράσινη Πολιτιστική Πρωτεύουσα» της Ευρώπης, στρέφοντας το βλέμμα της πανοραμικά στις επιστήμες, τη διανόηση και την τέχνη.
Με αυτό τον τρόπο, η Τρίπολη δεν αρνείται, δεν αγνοεί , δεν εξορκίζει αλλά ούτε προσπαθεί να εξωραΐσει τα προβλήματα του αστικού της χώρου και της περιοχής της. H επίγνωση των ελλειμμάτων στην πολιτιστική ζωή και της υστέρησης σε υποδομές, την ωθεί σε μια διεκδίκηση του τίτλου, ώστε να αξιοποιήσει τον θεσμό ως τον ισχυρό καταλύτη στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων μέσω της σύζευξης της περιβαλλοντικής συνείδησης με την καλλιτεχνική δημιουργία.

Η Τρίπολη μπορεί να γίνει παγκόσμιος κόμβος πολιτιστικών ανταλλαγών, έδρα ισχυρών και ανθεκτικών στο χρόνο θεσμών πολιτιστικής δημιουργίας και επιχειρηματικότητας, με εμπεδωμένη την ευθύνη των ανθρώπων και των επιχειρήσεών τους για την προαγωγή της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καλλιτεχνικής συνείδησης, βιωσιμότητας και αειφορίας.
Η Τρίπολη είναι η Ελληνική υποψηφιότητα, που μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά για το πώς αναπτύσσεται μια γόνιμη σχέση και συνεργασία μεταξύ πολιτισμού και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης μιας περιοχής, με τον πολιτισμό να μπαίνει στο επίκεντρο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Στη διεκδίκηση του Τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο όνομα των αξιών της Αρκαδίας, συνεγείρονται οι απανταχού Αρκάδες, έτοιμοι να εργαστούν για μια ιστορικής σημασίας αναδοχή του τίτλου και υποδοχή αυτού του θεσμού στην Τρίπολη, την Αρκαδία και την Πελοπόννησο.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή