Αμφίπολη - Περιστέρη: «Η ανασκαφή δεν τελείωσε εκεί»
Η ανασκαφή που συντάραξε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τα μυστικά της, ο τύμβος της Αμφίπολης κρύβει ακόμα πολλά, αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον δυο άνθρωποι που γνωρίζουν το μνημείο όσο κανένας άλλος!
Η αρμόδια ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη και ο στενός συνεργάτης της, αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής μίλησαν στην εφημερίδα Παραπολιτικά και αποκάλυψαν τα επόμενα βήματα τους στην Αμφίπολη.
Το άγνωστο βάθρο μπροστά από τις Καρυάτιδες
«Είχαμε κινητά ευρήματα, τα οποία μελετώνται με προσοχή από τους ειδικούς. Η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης θα μας οδηγήσει σε πολλά συμπεράσματα», αναφέρει πολύ προσεκτικά η Κ. Περιστέρη. Ποια είναι αυτά τα κινητά ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί;
Τα κινητά, λοιπόν, ευρήματα ήταν κομμάτια από γλυπτά που υπήρχαν μέσα στους προθαλάμους, αλλά και στον τελευταίο νεκρικό θάλαμο, κεραμιδικά, νομίσματα, αγγεία. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι μπροστά από το χώρο των Καρυάτιδων, στο βοτσαλωτό δάπεδο, υπάρχουν ίχνη τετραγώνου που ίσως δείχνουν ότι εκεί υπήρχε κάποιο βάθρο αγάλματος, το οποίο στεφάνωναν οι Καρυάτιδες και αφορούσε τη λατρεία του νεκρού για τον οποίο προοριζόταν ο τύμβος.
Και στον τελευταίο θάλαμο μάλιστα, βρέθηκαν θραύσματα από γλυπτό, τα οποία συντηρούνται και μελετώνται αυτή την περίοδο στο μουσείο της Αμφίπολης.
Λεφαντζής: Δεν μπορούμε να πούμε για ποιο πρόσωπο οικοδομήθηκε ο τάφος
Αινιγματικός εμφανίζεται ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, ο έμπιστος συνεργάτης της κ. Περιστέρη. «Πολλοί είδαν, λίγοι κατανόησαν», αυτό δήλωσε ο κ. Λεφαντζής για το μνημείο που πρωταγωνιστεί από τον Αύγουστο στις οθόνες μας.
Ο βασικός τάφος έχει βρεθεί;
«Οι ενδείξεις που έχουμε, ιδίως στον τέταρτο χώρο, μας δίνουν μέσα στο όρυγμα του κιβωτιόσχημου τάφου δύο θέσεις: αυτές μιας νεκρικής κλίνης και μιας τεφροδόχου. Οι σκελετοί βρέθηκαν σε πιο ψηλά στρώματα και μαρτυρούν τη βίαιη κατάληξη κάποιων ανθρώπων στο σημείο όπου βρέθηκαν είτε λόγω της λατρευτικής ιδιότητας του χώρου είτε για εξιλέωση από τις λεηλασίες που είχαν προηγηθεί στο χώρο. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος «διάδρομος» δεν έχει κατεύθυνση προς το κέντρο έχει οδηγήσει πολλούς στην υποψία πως ίσως δεν είναι βασικός τάφος του τεράστιου τύμβου» , αναφέρει ο κ. Λεφαντζής ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τάφος που αποκαλύφθηκε να είναι απλά η αρχή.
«Η ανασκαφή δεν τελείωσε εκεί»
Την ίδια άποψη με τον κ. Λεφαντζή έχει και η κ. Περιστέρη, η οποία έχει στο μυαλό της ότι ίσως το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο να μην είναι το βασικό μνημείο του τύμβου Καστά. «Ποτέ δεν είπα ότι η ανασκαφή τελείωσε εκεί», λέει χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος, τονίζοντας ότι το υλικό της μέχρι τώρα ανασκαφής πρέπει να μελετηθεί.
Και οι δυο μάλιστα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα περισσότερα ευρήματα που περιμένουν να ανακαλυφθούν, με τον κ. Περιστέρη να κλείνει με την εξής φράση που γεννά ελπίδες, «ο τύμβος κρύβει ακόμα πολλούς θησαυρούς που πρέπει να ψάξουμε»