«Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Άνοιξη 2015» στην Τεχνόπολη
Εκατοντάδες παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις μας περιμένουν στο 5ο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Άνοιξη 2015» που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο 8-9-10/5/2015 στην Τεχνόπολη.
Μετά από τέσσερις εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» αποτελεί πλέον μια καταξιωμένη θεσμική εκδήλωση.
Με περισσότερους από 300 διαφορετικούς εκθέτες για το σύνολο των διοργανώσεων, με 150 περίπου εκθέτες ανά διοργάνωση (πολλοί εκ των οποίων έχουν συμμετάσχει και στα τέσσερα φεστιβάλ που προηγήθηκαν) και με περισσότερους από 15.000 επισκέπτες ανά διοργάνωση θεωρείται από όλους ως η κορυφαία εκδήλωση στο χώρο των ποιοτικών γεύσεων.
Στο 5ο Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Άνοιξη 2015» στην Τεχνόπολις -Γκάζι του Δήμου Αθηναίων που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2015 (8, 9, 10/5) 130 Έλληνες παραγωγοί ποιοτικών προϊόντων θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό, όπως και στους επαγγελματίες εστίασης και φιλοξενίας (ξενοδόχοι, εστιάτορες).
Το «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Άνοιξη 2015» ξεφεύγει από τη λογική των τυποποιημένων εκθέσεων τροφίμων και ποτών που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα.
Περιλαμβάνει αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα, απευθύνεται σε παραγωγούς με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, και πλαισιώνεται από πολλές και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες γαστρονομικές εκδηλώσεις.
Ταυτόχρονα αναδεικνύει τον πολιτισμό σαν ένα ευρύτερο σύνολο εντός του οποίου συνυπάρχουν ο υλικός και ο πνευματικός πολιτισμός. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που αναφέρονται στο θέατρο, στη μουσική και στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Είναι επομένως όχι απλά μια γιορτή ελληνικών γεύσεων αλλά γενικότερα , ένα ευρύτερο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου η αφρόκρεμα της δημιουργικής Ελλάδας συναντάται με το μεγάλο ευαισθητοποιημένο κοινό που ενδιαφέρεται και για τις αυθεντικές τοπικές ελληνικές γεύσεις οι οποίες είναι συνυφασμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι εκθέτες πωλούν τα προϊόντα τους δίνοντας στους καταναλωτές την δυνατότητα για μια πιο ουσιαστική και με μεγαλύτερη διάρκεια επαφή.
Το Φεστιβάλ «Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις- Άνοιξη 2015» θα είναι ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας που θα δημιουργήσει αίσθηση στη σημερινή συγκυρία, στο κρίσιμο σταυροδρόμι ανάπτυξης, ανανέωσης και ανάτασης που χρειάζεται η Ελλάδα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/5
17.00 Τα πιο έξυπνα κόλπα για πρωτάρηδες της μαγειρικής
Ντ. Νικολάου (σεφ )
19.30 Παστέλια, μελεκούνια & σία
Γ. Γαλής (σεφ ζαχαροπλαστικής )
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5
12.00 Φτιάχνω το δικό μου γιαούρτι, κεφίρ & αριάνι
Γ. Γαλής (σεφ ζαχαροπλαστικής )
14.30 Ντάκος, ψωμί & πίτες: Βάλτε τα χέρια στη ζύμη!
Ν. Μακρυμίχαλος (σεφ )
17.00 Απίστευτες, απίθανες τάρτες ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό
Εβ. Παπαχαραλάμπους («Evita Loves Cakes» )
19.30 Γρανίτα - parfait - semifreddo
Γ. Γαλής (σεφ ζαχαροπλαστικής )
ΚΥΡΙΑΚΗ 10/5
12.00 Χερίσια ζυμαρικά της Ελλάδας (αφτού- δια, γκόγκες, πέτουρα, σιουφιχτά, ραβιόλες, κουσκουσάκι )
Ν. Μακρυμίχαλος (σεφ )
14.30 Πήζω το δικό μου τυρί και το αρωματίζω
Λ. Μαλτέζος (τυροκόμος ), Έκ. Μποτρίνι (σεφ )
17.00 Η δύναμη και το άρωμα του σιτέματος.
Γευσιγνωσία κρεάτων με διαφορετικό χρόνο σιτέματος Άρ. Βεζενές (σεφ )
19.30 Σπέσιαλ της κρητικής κουζίνας
Γ. Αποστολάκης («Join Us» )
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΥΣΗΣ
Χαρείτε τη γνώση και την απόλαυση στις πρωτότυπες γευσιγνωσίες με ξεναγούς ονομαστούς γευσιγνώστες.
Κόστος συμμετοχής: € 8
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/5
17.00 Μάθε τις λευκές εμβλη ματικές ποικιλίες
Κ. Λα- ζαράκης (master of wine )
19.15 Κάθετη γευσιγνωσία του θρυλικού Grande Reserve Boutari
Γ. Βογιατζής (οινολόγος )
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5
12.00 Σπάνια γευσιγνωσία καφέ με προβολή του «A Film About Coffee»
Γ. Ταλούμης (Q grader, Taf ), Στ. Δωματιώτης (World Brewers Cup champion )
14.30 Μάθε να ξεχωρίζειςτο καλό λάδι Μ. Κατσούλη (olive oil sommelier ),
Σ. Γεωργίου (δοκιμαστής ελαιόλαδου )
17.00 Κορυφαίες γραβιέρες.
«Τυφλή» γευσιγνωσία Ηλ. Μαμαλάκης (food editor )
19.30 Μπίρες μικροζυθοποιίας.
Γευσιγνωσία και κοκτέιλ Δ. Αντωνόπουλος (δημο- σιογράφος ), Ηλ. Στεργιό- πουλος (bartender )
ΚΥΡΙΑΚΗ 10/5
12.00 Απ' τον ανθότυρο και το ανεβατό στο μανούρι, το ξινοτύρι και το κατίκι
Ηλ. Μαμαλάκης (food editor )
14.30 Γιατί τα ελληνικά μέλια είναι τα καλύτερα στον κόσμο
Ν. Δαρειώτη (δημοσιογράφος )
17.00 Τα πιο περίεργα τυριά της Ελλάδας
Ηλ. Μαμα- λάκης (food editor ), Δ. Αντωνόπουλος (δημοσιογράφος )
19.30 Μάθε τις κόκκινες εμβληματικές ποικιλίες
Αρ. Τσακίρης (οινολόγος )
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μια δυνατή ομάδα δημοφιλών και βραβευμένων σεφ στήνουν τις κουζίνες τους στην Τεχνόπολη, μαγειρεύουν ανοιξιάτικες συνταγές και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.
Κόστος συμμετοχής: € 12
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/5
17.00 Κλασικοί μεζέδες για ούζο-τσίπουρο «αλλιώς»
Β. Δρίσκας («Γεύσεις στη Φύση» )
19.30 Μπαρόκ Σαντορίνη
Ν. Πουλιάσης («Κου- κούμαβλος», Σαντορίνη )
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5
12.00 «Βρόμικο» γκουρμέ!
Ν. Μακρυμίχαλος (σεφ )
14.00 Χωριάτικη σαλάτα low & high-tech
Ν. Ρούσσος («Funky Gourmet» )
17.00 Πίτσα αλά γκρεκ
Κ. Τσίγκας («Vespa Rossa» )
19.30 Μαυλιστικές μους σοκολάτας
Δ. Αλέρτας (σεφ ζαχαροπλαστικής )
ΚΥΡΙΑΚΗ 10/5
12.00 Δεν πετάμε τίποτα - oικολογική μαγειρική
Ολ. Καμπανά («F&W» )
14.30 30 χρόνια «Σελήνη» στη Σαντορίνη - εμβληματικές σπεσιαλιτέ
Θ. Παπανικο- λάου («Σελήνη» )
17.00 Aπ' το ριζότο στο κριθαρότο και στο... φαβότο!
Έκ. Μποτρίνι («Etrusco», «Botrini's» )
19.30 Απίστευτη μαγειρική με σοκολάτα
Ν. Μακρυμίχαλος (σεφ )
Οι ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ είναι: Παρασκευή 8/5 4-9 μ.μ., Σάββατο 9 και Κυριακή 10/5 10 π.μ.-9 μ.μ. Γενική είσοδος € 6. Εισιτήριο διαρκείας για όλο το τριήμερο € 10. Παιδιά κάτω των 12 ετών έχουν δωρεάν είσοδο.
Το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.