Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Θέατρο Πέτρας, για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη

«Αγαπητέ Μίκη, ευτύχησες για πάνω από 70 χρόνια να δεις τα έργα σου να ριζώνουν στην καρδιά και το μυαλό ενός ολόκληρου λαού, γιατί σε αυτά τα έργα είναι χαραγμένες οι αγωνίες, οι πόθοι, τα οράματά του» υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην χθεσινή εκδήλωση (Τετάρτη 3/6) της ΚΕ του κόμματος στο κατάμεστο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Θέατρο Πέτρας, για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη
4'

Στην ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της μουσικής ιδιοφυΐας του Μίκη Θεοδωράκη στην πολιτιστική αναγέννηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, τονίζοντας τον ακατάλυτο δεσμό της συμβολής αυτής, με τους αγώνες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού, ενώ παρατήρησε πως τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, "μιλούν ταυτόχρονα στις καρδιές όλων των λαών, των καταπιεσμένων και κατατρεγμένων όπου γης".

Τα μεγάλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένα σε μεγάλα ποιήματα, γράφτηκαν σε εποχές "σκληρής πάλης του λαού ενάντια στο φασισμό, τον καπιταλισμό, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τα στρατιωτικά πραξικοπήματα", σε εποχές "άφθαστου ηρωισμού των παιδιών του λαού μας, στην πάλη τους για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο" επισήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ. Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας πραγματοποίησε και αναφορές σε σύγχρονες δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις του Έλληνα συνθέτη, ενάντια "στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην ανιστόρητη εξομοίωση του ναζισμού-φασισμού με τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό και του Χίτλερ με τον Στάλιν, και την άνοδο των φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων που ακολούθησαν την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και της Σοβιετικής Ένωσης από το 1991 και μετά".

«Σε όλες αυτές τις στιγμές, ο Μίκης ήταν παρών. Με τα τραγούδια του, με δηλώσεις και επιστολές του, όπως η επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ για το Αντικομουνιστικό Μνημόνιο, όπως παρών είναι σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας κατά της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. "Παρών" δήλωσε και στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, πριν 3 μήνες, με μήνυμά του στο δίκαιο αγώνα του λαού μας, για κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντεργατικών εφαρμοστικών τους νόμων, με βάση την πρόταση του ΚΚΕ που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όχι μόνο αρνείται να φέρει στη Βουλή, αλλά προχωρά και σε νέα μνημόνια, βαφτίζοντάς τα αλλιώς, που περιέχουν νέες δεσμεύσεις ενάντια στο λαό, που ματώνουν τον ελληνικό λαό, μετά από 6 χρόνια οικονομικής κρίσης, ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

2305705

Ο χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη στην εκδήλωση

«Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου ήταν μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ» ανέφερε με έκδηλη την συγκίνησή του ο Μίκης Θεοδωράκης, στην εκδήλωση προς τιμήν του για τα ενενήντα του χρόνια, που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στο Θέατρο Πέτρας.

Ο μεγάλος δημιουργός αφιέρωσε την αποψινή εκδήλωση στον Χαρίλαο Φλωράκη. Τόνισε τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συντροφικότητας με τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ, με τον οποίο, όπως είπε, σε διάφορες μεταγωγές από φυλακή σε φυλακή, οι δέσμοφυλακές τους τους έδεναν με τις ίδιες χειροπέδες.

Ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στην πορεία του από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια του Εμφυλίου, στις φυλακές και τις εξορίες, στην Ικαρία και την Μακρόνησο, στους αγώνες με την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες, και στους αγώνες του κατά της χούντας. Συνέδεσε αυτήν την πορεία με τις μουσικές του συνθέσεις, και χαρακτήρισε ως κορυφαίες την «Ρωμιοσύνη» και τις «Γειτονιές του Κόσμου», αμφότερα σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην μεταδικτατορική του πορεία, και την πολιτική του σύμπραξη με το ΚΚΕ, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και ως εκλεγμένος βουλευτής του κόμματος. Χαρακτήρισε δε, την αποψινή εκδήλωση, ως "δικαίωση μιας ζωής".

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δώρισε στον συνθέτη αντίγραφο χειρόγραφης επιστολής που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει στο κόμμα από τις Φυλακές Ωρωπού όπου εκρατείτο το 1969 - επιστολή που φυλάσσεται στο αρχείο του ΚΚΕ.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, ακούστηκε το τραγούδι «Και συ να λείπεις» από τις «Γειτονιές του Κόσμου», εις μνήμην του Χ. Φλωράκη, του "καπετάν-Γιώτη του λαϊκού κινήματος", το οποίο ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη και ακολούθησε προβολή βίντεο με την μουσική και πολιτική πορεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή