Ανάσα ζωής από την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη ενοποίησης τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου που εκτείνεται σε 135 στρέμματα...

Ανάσα ζωής από την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος
3'

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τη μελέτη μουσειακών αποθηκών και ενοποίησης τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, έργο που εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, διευκρίνισε ότι με τη μελέτη ενοποιείται το σύνολο των αποθηκών της Γ’ ΕΠΚΑ, αποδίδοντας τέσσερα στρέμματα ελεύθερου χώρου, στο σύνολο των περίπου 135 στρεμμάτων, που καταλαμβάνει ο αρχαιολογικός χώρος.

Επιπλέον, ενοποιούνται τα σημαντικά αρχαία κατάλοιπα, όπως είναι το Γυμνάσιο, η παλαίστρα και το Περιστύλιο. Για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμισή του με προτάσεις απαλλοτριώσεων, τις οποίες θα αναλάβει κατά 50% το υπουργείου Πολιτισμού και κατά 50% το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Η μελέτη, αφορά τη μεταφορά τεσσάρων παλιών αποθηκών, που βρίσκονται στις οδούς Κρατύλου και Μοναστηρίου εντός του αρχαιολογικού χώρου και περιέχουν πληθώρα ευρημάτων από παλιότερες ανασκαφές των δεκαετιών ‘30 έως ‘60.

Τα αντικείμενα αυτά θα μεταφερθούν σε νέες αποθήκες προκάτ που θα κατασκευαστούν εκτός χώρου, στις οδούς Δράκοντος και Ιφιγενείας, ενώ τα λίθινα ευρήματα θα στεγαστούν στην υπάρχουσα αποθήκη, που βρίσκεται στα όρια του αρχαιολογικού χώρου και φιλοξενεί παρόμοια αντικείμενα.

Τα παλιά κτίρια θα κατεδαφιστούν και ο χώρος, που θα ελευθερωθεί, θα αναπλαστεί και θα αποδοθεί στο κοινό. Μεταξύ των σχεδίων είναι να τοποθετηθεί ένα στέγαστρο 50 τμ. με περιμετρική περίφραξη, που θα φιλοξενεί μαρμάρινες σαρκοφάγους ελληνιστικής εποχής από την Ακαδημία Πλάτωνος, καθώς και από άλλες περιοχές, όλες αρμοδιότητας της Γ΄ ΕΠΚΑ.

Ο χώρος κάτω από το στέγαστρο θα προφυλάσσεται με κάγκελο και η ενημέρωση των επισκεπτών θα γίνεται με πινακίδα. Επίσης, θα γίνουν επιχωματώσεις, φυτεύσεις, διαδρομές, πλατώματα, καθιστικά και σταθμός πληροφόρησης.

Εξάλλου, το μισό περίπου τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, θα αναβαθμιστεί με περίφραξη, φυλάκιο, wc, βελτίωση διαδρομών και ενημερωτικές πινακίδες. Ο χώρος το βράδυ θα κλείνει και δεν θα υπάρχει εισιτήριο. Το κόστος του έργου υπολογίζεται περίπου σε 1 εκατομμύριο ευρώ, χρήματα που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.

Η σημασία του έργου, που θα υλοποιηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, είναι πολύ μεγάλη, καθώς συνδέεται και με άλλα έργα που θα ακολουθήσουν, αφορούν την ευρύτερη περιοχή και βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται. Πρόκειται για τη δημιουργία του αρχαιολογικού και πολιτιστικού περιπάτου, που θα συνδέει τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος, την ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος, καθώς και την αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων εντός του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας.

Σημειώνεται ότι το έργο αποτελεί προπομπό του σχεδιαζόμενου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, ο φάκελος του οποίου προετοιμάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Το Μουσείο θα κατασκευαστεί έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ενώ η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια με εκείνη του Μουσείου Ακρόπολης. Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα με χορηγία 2 εκατομμυρίων ευρώ από τη Νομαρχία Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή