Το άγνωστο ελληνικό γκρουπ πίσω από το Grammy της Rihanna και του Jay Z: Αυτή είναι η ιστορία του

Ένα και μοναδικό δίσκο ηχογράφησαν τέσσερις νεαροί φίλοι από το Ίλιον της Δυτικής Αττικής, με το όνομα «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης». Περίπου 35 χρόνια μετά, ένα από τα riff του δίσκου, θα «χάριζε» το βραβείο Grammy στη Rihanna, τον Jay Z και τον Kanye West.

Το άγνωστο ελληνικό γκρουπ πίσω από το Grammy της Rihanna και του Jay Z: Αυτή είναι η ιστορία του
Πώς ένα άγνωστο μέχρι σήμερα γκρουπ κατέκτησε (έστω και για λίγο) την κορυφή!
ASSOCIATED PRESS
4'

Στο μεταξύ, οι πρώτες κόπιες του δίσκου από τις προθήκες των λιγοστών δισκάδικων της Αθήνας στο τέλος της δεκαετίας του 1970, έφτασαν στα χέρια συλλεκτών από όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το άγνωστο μέχρι σήμερα ελληνικό συγκρότημα να συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας ψυχεδελικής μουσικής σκηνής.

Η απίστευτη ιστορία του γκρουπ είναι το θέμα της ταινίας «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης *Κάποια μέρα στην Αθήνα», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ηλιάνας Δανέζη, που έκανε πρεμιέρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και κέρδισε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Ο Χρήστος, ο Νίκος, ο Θανάσης και ο Μαρίνος ήταν τα (μουσικά) 4 Επίπεδα της Ύπαρξης. Το 1974, οι νεαροί φίλοι από το Ίλιον σχηματίζουν το γκρουπ τους, γράφουν μουσική, παίζουν σε αυτοσχέδια προβάδικα, το 1976 ηχογραφούν τα τραγούδια του ενός και μοναδικού τους δίσκου και κάνουν πράξη τη δική τους μουσική «επανάσταση». Αργότερα η «επανάσταση» αυτή ξεχάστηκε στα χρόνια της κανονικότητας και στο όνομα των υποχρεώσεων της ενήλικης ζωής τους.

Σήμερα, ο Νίκος Γράψας (κιθάρα – τραγούδι) είναι καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο της Ζακύνθου και ζει με την γυναίκα του και την κόρη του σε ένα μικρό ορεινό χωριό.

Ο Χρήστος Βλαχάκης (ντραμς) ζει στην Ολλανδία και εργάζεται σε ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο. Είναι παντρεμένος με τον νεανικό του έρωτα και έχει τρία παιδιά.

Ο Θανάσης Αλατάς (ρυθμική/ακουστική κιθάρα) είναι συνταξιούχος σκιτσογράφος ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να ζωγραφίζει, να παίζει κιθάρα μαζί με τον γιο του και να συμμετέχει στην διοργάνωση μουσικών φεστιβάλ στο Ίλιον, όπου αναζητά «νέα ταλέντα».

Ο Μαρίνος Γιαμαλάκης (μπάσο κιθάρα – τραγούδι), έφυγε από την ζωή πριν από δύο χρόνια, αγαπούσε την ποίηση, την ζωγραφική και τους παλιούς του φίλους, τους οποίους έβλεπε σε κάθε ευκαιρία.

Το βραβείο Grammy

Αφορμή για να ξανασμίξουν μουσικά τα τρία πλέον μέλη του γκρουπ, ο ένας και μοναδικός δίσκος τους, ο οποίος διαγράφοντας μια ανέλπιστη πορεία έφτασε στα… αυτιά των Kanye West και Jay Z.

Το 2009, άτομα από τη δισκογραφική εταιρεία του Jay Z αναζήτησαν τον Θανάση Αλατά, μέλος της μπάντας και συνθέτη πολλών από τα τραγούδια του δίσκου. Αυτό που ήθελαν ήταν η άδεια να χρησιμοποιήσουν τμήμα ενός εκ των τραγουδιών του δίσκου των 4 επιπέδων της Ύπαρξης. Έτσι, το βασικό θέμα του «Κάποια μέρα στην Αθήνα» ενσωματώθηκε στο «Run this Town», το οποίο τραγούδησαν η Rihanna, o Jay Z και ο Kanye West. Το τραγούδι πήρε Grammy το 2010, στην κατηγορία του καλύτερου χιπ-χοπ τραγουδιού!

Το 2018, 42 ολόκληρα χρόνια μετά από τη δημιουργία του συγκροτήματος, ο Νίκος Γράψας, ο Χρήστος Βλαχάκης και ο Θανάσης Αλατάς συναντήθηκαν ξανά, για να θυμηθούν τα περασμένα, να ονειρευτούν τα επόμενα και να ροκάρουν ξανά, σε ένα ταξίδι επιστροφής στις κοινές μουσικές τους ρίζες. Στο ντοκιμαντέρ ο καθένας μοιράζεται στιγμές από την καθημερινότητά του και αφηγείται στιγμιότυπα από την δημιουργία του γκρουπ, τις πρόβες, τις ζωντανές εμφανίσεις τους αλλά και την ηχογράφηση του δίσκου τους.

Το κάθε μέλος του γκρουπ μας μεταφέρει πίσω στα νεανικά του χρόνια κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι πολλά τόσο για το μουσικό κλίμα και τη νεολαία της εποχής όσο και για την πολιτική κατάσταση και την κοινωνία της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Μας ξεναγούν στα στέκια της νιότης τους και τρυπώνουν σε ένα προβάδικο όπου παίζουν ξανά, μετά από τόσα χρόνια, κάποια μέρα στην Αθήνα...

Πέρα από τις αφηγήσεις των ίδιων των «4 Επιπέδων της Ύπαρξης», στην ταινία εμφανίζονται άνθρωποι που έπαιξαν το δικό τους καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αλλά και τη μετέπειτα ιστορία της μπάντας, άνθρωποι που έχουν άμεση προσωπική ή επαγγελματική σχέση μαζί τους, αλλά και συλλέκτες, άνθρωποι από την εγχώρια και ξένη μουσική βιομηχανία, καθώς και μουσικοί. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική οπτική της ιστορίας ενός μέχρι τώρα άγνωστου μουσικού σχήματος που από την κατ’ επιλογή αφάνεια κατέκτησε (έστω και για λίγο) την κορυφή!

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, θα έρθει στις αθηναϊκές σκηνές και αίθουσες, ενώ θα ταξιδέψει και σε ξένα φεστιβάλ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή