Athens Democracy Forum: Ο πολιτισμός συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας

Με την ενότητα «Αρχιτεκτονική και Δημοκρατία» ολοκληρώθηκε το φετινό «Athens Democracy Forum» των New York Times, μεταφέροντας τις εργασίες του από την Αθήνα στο ειδυλλιακό μεσσηνιακό τοπίο του «Costa Navarino».

Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη

Τον κεντρικό κορμό του φόρουμ, το οποίο διεξήχθη από τις 13 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, απασχόλησαν τα ζητήματα που εγείρουν για τους δημοκρατικούς θεσμούς, η μεταναστευτική - προσφυγική κρίση και η θρησκευτική μισαλλοδοξία, καθώς και με ποιο τρόπο το επιχειρείν μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της δημοκρατίας. Πρόκειται για την τέταρτη διοργάνωση του αμερικανικού εκδοτικού οργανισμού στη χώρα μας, η οποία έχει αποκτήσει χαρακτήρα θεσμού με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, το χώρο της πολιτικής και των media και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο στόχος των New York Times ήταν να καθιερώσει ένα φόρουμ, όπου θα συζητιούνται τα κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης δημοκρατίας, που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, δήλωσε στο Newsbomb.gr ο κ. Αχιλλέας Τσάλτας, αντιπρόεδρος «International New York Times Conferences». Η επιλογή της Αθήνας ως τόπου διεξαγωγής του φόρουμ δεν ήταν τυχαία, προσθέτει ο κ. Τσάλτας, τόσο για ιστορικούς λόγους ως γενέτειρα της δημοκρατίας, όσο και γιατί η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. «Η Costa Navarino είναι το αποκορύφωμα του φετινού συνεδρίου, καθώς συζητάμε το πολιτιστικό σκέλος» ανέφερε ο Ελληνοαυστραλός αντιπρόεδρος των «International New York Times Conferences».

Η φετινή πολιτιστική ενότητα του φόρουμ ήταν αφιερωμένη στη σχέση αρχιτεκτονικής και δημοκρατίας. Στο κεντρικό ερώτημα, αν η αρχιτεκτονική είναι ή μπορεί να είναι δημοκρατική, κλήθηκαν να απαντήσουν οι αρθρογράφοι των New York Times Πολ Κρούγκμαν και Ρότζερ Κοέν, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρος Θέμελης, ο συγγραφέας και θεωρητικός της ανάπτυξης πόλεων Τσαρλς Λάντρι και ο αρχιτέκτονας Πάτρικ Σουμάχερ. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος των New York Times, Φάρα Νεϊέρι.

Ξεκινώντας από την αρχαιοελληνική έννοια της ισομοιρίας (σ.σ. ισοκληρία, ίση συμμετοχή στη γη για όλους), ο προβληματισμός των ομιλητών επικεντρώθηκε στη δημοκρατικότητα των πόλεων του 20ου και 21ου αιώνα. Αν δηλαδή, η οικονομική γεωγραφία, πού θα παράγουμε και πού θα ζούμε, περιορίζει ή ενισχύει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά μιας πόλης και σε δεύτερο επίπεδο μιας κοινωνίας. Η άνοδος στις τιμές των σπιτιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, η δυνατότητα συνάντησης και αλληλεπίδρασης των διαφορετικών τμημάτων μιας πόλης, η κυριαρχία του οικονομικού ορθολογισμού πάνω στην αρχιτεκτονική ιδέα, η ευθύνη των πολιτών για τη διεκδίκηση δημόσιων χώρων και η επιρροή της κοινωνικής δικτύωσης στην αρχιτεκτονική του μέλλοντος, ήταν κάποιες από τις θεματικές που θίχτηκαν (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Οι παράλληλες δραστηριότητες του «Athens Democracy Forum» στο Costa Navarino διαπνέονταν επίσης από την έννοια της δημοκρατίας, την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και τον πολιτιστικό και πολιτισμικό χαρακτήρα της Μεσσηνίας, από την αρχαιότητα έως σήμερα, σε σύμπνοια με το όραμα του ιδρυτή του Costa Navarino, καπετάνιου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Όπως επισήμανε, άλλωστε, ο πρόεδρος της International New York Times Company, Στίβεν Ντάνμπαρ-Τζόνσον, απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, «όπως αναπτύξατε το όνειρο του πατέρα σας να δημιουργήσει αυτόν το μαγευτικό προορισμό, έτσι επιτρέψατε και σε εμάς να αναπτύξουμε αυτό το φόρουμ. Χωρίς την υποστήριξή σας, δεν θα μπορούσαμε να το υλοποιήσουμε».

Έτσι, οι συμμετέχοντες του φόρουμ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο στο παλάτι του Νέστορα, να κάνουν ένα φιλοσοφικό περίπατο στην κατάφυτη έκταση του Costa Navarino εμπνευσμένο από την περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη, αλλά και να ξεναγηθούν στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα του 1896. Επίσης, επισκέφθηκαν το βοτανικό κήπο του Costa Navarino, όπου καλλιεργούνται βιολογικά πάνω από 20 είδη κηπευτικών και αρωματικών φυτών και ενημερώθηκαν για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και την κορωνέικη ποικιλία ελιάς σε μάθημα γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σε ένα τυπικό σπίτι χωριού, όπου γυναίκες από τον τοπικό σύλλογο μαγείρεψαν παραδοσιακά εδέσματα της Μεσσηνίας και έβαλαν τους επισκέπτες ακόμα και να ζυμώσουν!

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις