Ποια λύση θέλει ο Τσίπρας για την ονομασία των Σκοπίων;
Ονομασία των Σκοπίων: Μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας για να λυθεί το ονοματολογικό; Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για το αν θα υπάρξει τίμια λύση και για τις δύο πλευρές, χωρίς να είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα; Ερωτήματα που απασχολούν τους πολιτικούς αναλυτές και βεβαίως το λαό
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - Η ΤΙΜΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΠΑΤΡΙΔΟΜΕΤΡΑ»
Φωτογραφία από Eurokinissi
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, βήμα βήμα:
Θέλει ο Τσίπρας λύση;
-Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Θέλει λύση διότι πιστεύει ακράδαντα ότι η επιβίωση του συγκεκριμένου κρατιδίου συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Το αντίθετο σενάριο, η διάσπαση των Σκοπίων, θα δημιουργήσει μεγάλες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή και θα σηκώσει μεγαλύτερη σκόνη αλυτρωτικών βλέψεων από πολλές πλευρές και όχι μόνο από τα Σκόπια, όπως ανοήτος διαδίδουν ορισμένοι!
Είναι αποφασισμένος να κάνει οποιεσδήποτε υποχωρήσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και FYROM;
-Όχι.
Παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται ο κ. Τσίπρας έχει φανεί συνεπής στο Εθνικό συμφέρον και όταν το απαίτησαν οι περιστάσεις το υπηρέτησε με σθένος.
Θυμίζω για την Ιστορία και μόνον ότι το 2015 και παρά τις διάφορες παραφιλολογίες περί «δραχμής», περί «εξόδου» από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, περί «πείνας», περί εφόδου στο νομισματοκοπείο κλπ, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν παρασύρθηκε από κανέναν σύμβουλό του και από κανένα εξωγενή παράγοντα.
Έχω ξαναγράψει πολλάκις, ότι στον κ. Τσίπρα μπορείς να «χρεώσεις» αρκετά λάθη στρατηγικής, επιλογών, διαπραγματευτικών υποχωρήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση κανείς δεν μπορεί να ψελλίσει το παραμικρό για την αφοσίωσή του στο Εθνικό συμφέρον.
Επίσης, θυμίζω για την Ιστορία, ότι ο Τσίπρας δεν μάσησε τα λόγια του ούτε όταν ήρθε πριν από λίγους μήνες ο Σουλτάνος στην Ελλάδα να κάνει το «προγραμματισμένο» σόου του.
Η κριτική είναι καλή και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται...
Άλλωστε κι εγώ ο ίδιος έχω γράψει δεκάδες φορές κατά των επιλογών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Επιλογές που ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία. Αξίζει όμως να διαχωρίσουμε την κριτική από την υβρεολογία που κινείται με όχημα το δήθεν «πατριωτισμό».
Ο πατριωτισμός δεν είναι κακό πράγμα, κακό είναι να χτίζονται καριέρες πάνω σε αυτόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Τα «πατριδόμετρα» διαφόρων θερμοκέφαλων που πάσχουν από λειτουργικό αναλφαβητισμό δεν χωρούν στην περίπτωσή του.
Και για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, ο Τσίπρας δεν διαπραγματεύτηκε την τύχη της Ελλάδας στα υπόγεια ξενοδοχείων, δίπλα από τις τουαλέτες.
Ξεκάθαρα πράγματα.
Ούτε επέτρεψε σε διάφορους σαλτιμπάγκους να μιλούν εξ' ονόματος της χώρας. Πήρε πάνω του τα πάντα και την τελευταία στιγμή έκανε αυτό που έπρεπε.
Είναι γεγονός πώς τόσο η Ελλάδα, όσο και τα Σκόπια, δέχονται σφοδρές πιέσεις από τις «ισχυρές» δυνάμεις να βρεθεί μια λύση εδώ και τώρα. Το παιχνίδι της διπλωματίας δεν εξαρτάται μόνο εκ των αποτελεσμάτων, εξαρτάται πολλές φορές και από τις προθέσεις, τις διαθέσεις και τις καίριες πρωτοβουλίες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα κατηγορηθεί απο κανέναν για την πρόθεσή του να βρεθεί μια λύση, ακόμα και αν τελικά δεν γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά την ονομασία, τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια ονομασία αμετάφραστη με κάποιο γεωγραφικό προσδιορισμό.
Το αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς.
Το ζητούμενο είναι, πριν από όλα, οι Σκοπιανοί να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, για να μπορέσουν να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες.
Εδώ όντως υπάρχει πρόβλημα, αφού ο κ. Ζάεφ, παρά τις καλές προθέσεις του, δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να «περάσει» τέτοιες αλλαγές.
Κι όπως είναι ενδεχομένως γνωστό, οι Συνταγματικές αλλαγές δεν γίνονται σε ένα βράδυ. Αυτά τα ζητήματα απαιτούν πολιτικό χρόνο που ουδεμία σχέση έχει με τον πραγματικό χρόνο.
Ορισμένοι αναρρωτιούνται γιατί ο κ. Τσίπρας δεν προβάλλει σθεναρά το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της γείτονος.
Αυτό το ρώτησε και ο γράφων.
Η απάντηση που πήρα από υψηλό στέλεχος της κυβέρνησης ήταν απόλυτη:
«Η αλλαγή του Συντάγματος είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον Τσίπρα, χωρίς αυτή τη δέσμευση δεν προχωράει...».
Το γιατί δεν το φωνάζει, είναι... άλλου παπά ευαγγέλιο.
Δεν θέλει βέβαια και... πολύ μυαλό να το καταλάβεις... Ο Τσίπρας δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της FYROM και στη συνολική προσπάθεια που κάνει ο Ζάεφ για να πείσει το εκεί πολιτικό σύστημα ότι πρέπει να βρεθεί λύση.
Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θελήσει να τινάξει τα πάντα στον αέρα, αυτό είναι πολύ εύκολο, μα πάρα πολύ εύκολο.
Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο.
Αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να αρχίσει να κλείνει σιγά σιγά τα μέτωπα που την περιβάλλουν και όχι να ανοίγει περισσότερα.
Για να κλείσουν τα μέτωπα πρέπει η χώρα να εφευρίσκει το ελάχιστο συνεννόησης με τους «απέναντι»... κι αυτό βεβαίως δεν είναι καθόλου εύκολο.
Στην πολιτική, ο ίσιος δρόμος είναι αδιάβατος και αυτό το γνωρίζει πλέον πολύ καλά ο Τσίπρας. Και να μην ήθελε δηλαδή, το έμαθε...
Δεν ξέρω τι λένε οι κομματικοί παράγοντες και οι επαΐοντες επί των διεθνών σχέσεων.
Εγώ σαν απλός Έλληνας πολίτης, επιθυμώ ο πρωθυπουργός της χώρας μου να πετύχει και όσο είναι πρωθυπουργός θα σέβομαι τη θεσμική του ιδιότητα, ιδιαίτερα σε τέτοια ζητήματα Εθνικής σημασίας.
Όπως κι αν λέγεται, είτε λέγεται Τσίπρας, είτε Μητσοτάκης...
Σας φαίνεται περίεργο εεε;
Στα 43 μου, δεν μπορώ να δεχθώ ότι ορισμένα ψεκασμένα γεροντάκια (και όχι μόνο) διαβάλλουν με αήθεις χαρακτηρισμούς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Δεν θέλω αυτή την Ελλάδα της ατάκας και του χαβαλέ, την έζησα και τη βαρέθηκα.
Στο κάτω - κάτω της γραφής, αυτή την Ελλάδα δεν την αξίζουν τα παιδιά μου!