Όμιλος ΑΛΚΟ: Το ελληνικό αλουμίνιο που κατακτά τον κόσμο
Μια από τις πιο μεγάλες βιομηχανίες της χώρας μας, γνωστή στους περισσότερους από τα συστήματα Alousystem, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολλά με τον ορυκτό της πλούτο.
Κείμενο: Παναγιώτης Χριστόπουλος
Από τότε που η κρίση έπληξε τη χώρα μας με συνέπειες καταστροφικές και όλοι αναρωτηθήκαμε ποια είναι η διέξοδος, ο «ορυκτός πλούτος της Ελλάδας» είναι μια φράση που έχει ειπωθεί πολλές φορές και έχει ακουστεί από διάφορα χείλη. Οι περισσότεροι μιλούν για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και το πόσο μεγάλα μπορεί να είναι τελικά. Άλλοι θυμούνται το χρυσό της Χαλκιδικής. Λίγα, όμως, έχουμε ακούσει για τις ήδη υπάρχουσες πρώτες ύλες, αυτές που εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν την ελληνική βιομηχανία.
Και είναι παράξενο, γιατί ειδικά όσον αφορά στο αλουμίνιο, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή. Ο βωξίτης, το μοναδικό μετάλλευμα που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου βρίσκεται σε πληθώρα στην Ελλάδα. Το αλουμίνιο έχει τεράστιο φάσμα εφαρμογών στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στις κατασκευές αλλά και στην καθημερινή ζωή. Ας μείνουμε για λίγο σ’ αυτήν, την τελευταία εκδοχή του. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε εγκαταστήσει συστήματα αλουμινίου στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας; Δεν μας είναι φοβερά οικείο το όνομα Alousystem;
Ο όμιλος ΑΛΚΟ
Τα συστήματα αλουμινίου Alousystem είναι ένα μόνο από τα δεκάδες προϊόντα που παράγει ο όμιλος ΑΛΚΟ, μέσω της ΑΛΚΟ Ελλάς και των θυγατρικών της εταιρειών. Η δομή του Ομίλου συμπεριλαμβάνει μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής προφίλ αλουμινίου και εμπορικές εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς τη γνωρίζουμε από τα Alousystem, αλλά το αλουμίνιό της μπορεί να βρίσκεται παντού γύρω μας. Στα αυτοκίνητα που οδηγούμε, στα γραφεία που δουλεύουμε, στα κουτάκια των αναψυκτικών που καταναλώνουμε. Ακόμη περισσότερο, σημαίνει ότι και στα ταξίδια μας στο εξωτερικό, το πιο πιθανό είναι ότι ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με αλουμίνιο που προέρχεται από την Ελλάδα…
Οι όγκοι παραγωγής αλουμινίου από την ΑΛΚΟ κόβουν την ανάσα. Ο κύριος βιομηχανικός εξοπλισμός στα 5 εργοστάσια του Ομίλου απαρτίζεται από αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής προφίλ, με πρέσες των οποίων η συνολική δυνατότητα φτάνει στην παραγωγή 80.000 τόνων ετησίως!
Ο βασικός μοχλός πίσω από όλη αυτήν την δραστηριότητα είναι η «μητέρα» ΑΛΚΟ Ελλάς, που ιδρύθηκε το 1990 και έχει έδρα στον Ασπρόπυργο. Ήταν η συνέχεια της ατομικής επιχείρησης του κ. Θεόδωρου Τζώρτζη, ο οποίος ακόμη και σήμερα ελέγχει πάνω από το 60% των μετοχών της εταιρείας, η οποία είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν (1989) με αντικείμενο την παραγωγή προφίλ αλουμινίου και στη συνέχεια την πώλησή του κυρίως (80-90%) σε χώρες του εξωτερικού. Από το 1997 η εταιρεία είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Groupal (θυγατρική του Ομίλου ΑΛΚΟ) ιδρύθηκε το 1993 και εδρεύει στην Ξάνθη. Παράγει προφίλ αλουμινίου. Η Αλουμίνιο Θράκης (επίσης θυγατρική) ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1996 και η έδρα της βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Κύρια δραστηριότητά της είναι η παραγωγή και εμπορία προϊόντων αλουμινίου. Η Herman Gutmann Werke (άλλη μια θυγατρική του Ομίλου) ιδρύθηκε το 1937 στο Weissenburg της Γερμανίας και δραστηριοποιείται στον τομέα σχεδίασης και παραγωγής συστημάτων και άλλων προϊόντων αλουμινίου. Εξαγοράστηκε από την ΑΛΚΟ το 2002. Στον Όμιλο ανήκουν επίσης δύο ακόμη γερμανικές και μια ρουμανική θυγατρική.
Με το αλουμίνιο να αποτελεί ένα βασικό υλικό των φωτοβολταϊκών συστημάτων και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ο Όμιλος ΑΛΚΟ ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ. Τα Alousystem Φωτοβολταϊκά για σπίτια, για επαγγελματικές στέγες ή για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις της ελληνικής αγοράς.
Από εκεί και πέρα, τα προϊόντα της ΑΛΚΟ που έχουμε γνωρίσει οι περισσότεροι συμπεριλαμβάνουν συρόμενα ή ανοιγόμενα συστήματα για πόρτες και παράθυρα, θερμομονωτικά συστήματα, ρολλά, περσίδες, χωρίσματα και σίτες.
Περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι
Όπως είναι λογικό για μια βιομηχανία με τέτοια παραγωγή και παρουσία σε κάθε γωνιά του κόσμου, ο Όμιλος ΑΛΚΟ είναι ένας από τους μεγάλους εργοδότες στη χώρα μας. Πάνω από 1.000 υπάλληλοι εργάζονται για τις εταιρείες του Ομίλου, ενώ η «μαμά» ΑΛΚΟ Ελλάς απασχολεί περίπου 150 εργαζομένους, οι περισσότεροι από τους μισούς εκ των οποίων είναι εργατοτεχνικό προσωπικό, ενώ οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παραγωγής βωξίτη, με τα βέβαια αποθέματα να ανέρχονται περίπου σε 130.000.000 τόνους και την ετήσια παραγωγή να ξεπερνά τους 2.400.000 τόνους, μια σημαντική λύση για την ελληνική οικονομία και μια διέξοδος από την κρίση θα ήταν η επέκταση των δραστηριοτήτων εταιρειών όπως η ΑΛΚΟ. Σήμερα, περίπου 30 εκατ. ευρώ έρχονται ετησίως στη χώρα μας από τις εξαγωγές βωξίτη. Μαζί με τις εξαγωγές έτοιμων προϊόντων, αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας μας.
Μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο μεγαλύτερη θα ήταν αυτή η αξία, αν μειωνόταν ο βωξίτης που έφευγε προς τα έξω και αν αυξάνονταν τα έτοιμα προϊόντα. Κατ’ αρχάς γιατί πολύ περισσότερες δουλειές θα δίνονταν σε Έλληνες, στα εργοστάσια της ΑΛΚΟ και άλλων εταιρειών του κλάδου και κατά δεύτερον γιατί η τιμή του τελικού προϊόντος και το κέρδος από την εξαγωγή του είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτήν του ακατέργαστου μεταλλεύματος.
Περιττό, βέβαια, είναι να σχολιάσουμε πως ο Έλληνας καταναλωτής οφείλει να προτιμά τα ελληνικά συστήματα αλουμινίου. Πόσο κρίμα θα ήταν να αγοράζει εισαγόμενα προϊόντα με πρώτη ύλη που έχει βγει από την Ελλάδα, χάνοντας έτσι το όποιο κέρδος από τις εξαγωγές… Tην ίδια ώρα που προϊόντα εταιρειών όπως η ΑΛΚΟ προτιμώνται στις αγορές του εξωτερικού, θα ήταν μάλλον παράλογο εμείς οι Έλληνες να αγοράζουμε εισαγόμενα.
Βέβαια, η κρίση που έπληξε πάνω απ’ όλους τον κατασκευαστικό κλάδο, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση μια επιχείρηση της οποίας τα προϊόντα αφορούν κυρίως τις νέες κατασκευές και τις ανακαινίσεις.
Ο διεθνής της, όμως, χαρακτήρας και η εξωστρέφειά της, την διατηρούν όρθια στην άσχημη αυτή συγκυρία. Πρόσφατα η ίδρυση μιας νέας θυγατρικής στη Γερμανία, με σκοπό τον ευκολότερο δανεισμό, αφού για τη «μητέρα» εταιρεία αυτός είχε καταστεί αρκετά δύσκολος στη Ελλάδα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.