Πώς ο Μάτζικ Τζόνσον κατόρθωσε να χτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία

Η είδηση ότι ο πρώην θρύλος του ΝΒΑ αγόρασε την ομάδα μπέιζμπολ των Dodgers εξέπληξε πολλούς. Γιατί όλοι ξέρουμε τον "Μάτζικ" σαν σύμβολο στον αγώνα κατά του AIDS, αλλά ελάχιστοι γνωρίζαμε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
SEX
3'

Ο Έρβιν "Μάτζικ" Τζόνσον είναι γεννημένος νικητής. Δεν το αποδείκνυε μόνο μέσα στα γήπεδα, ως μέλος της θρυλικής εκείνης ομάδας των LA Lakers που μεσουράνησαν στο ΝΒΑ την δεκαετία του '80. Και δεν είναι μόνο το θάρρος του να αποκαλύψει -πριν 20 χρόνια- ότι έχει προσληφθεί από τον ιό του AIDS και να γίνει στη συνέχεια το σύμβολο στον αγώνα κατά του ιού. Ο "Μάτζικ"¨κατάφερε τις δύο αυτές δεκαετίες από την ημέρα που αποφάσισε να αποσυρθεί στην ενεργό δράση να πετύχει και σε δεκάδες άλλους τομείς. Κατ' αρχάς να γίνει ένας καλός προπονητής μπάσκετ. Αλλά, κυρίως, ένας ζάμπλουτος επιχειρηματίας -κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν. Η είδηση πως αγόρασε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών των LA Dodgers, της διάσημης ομάδας μπέιζμπολ της πόλης του, εξέπληξε πολύ κόσμο τον περασμένη εβδομάδα. Και έγινε η αφορμή να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω για το απίστευτο success story του.

Μαγική καριέρα

Ο "Μάτζικ" έχτισε την επιχειρηματική του καριέρα πάνω στο δημοφιλές προφίλ του. Έστησε ένα μηχανισμό διαμεσολάβησης ανάμεσα σε μεγάλους επιχειρηματίες του Real Estate και στον απλό κόσμο. Πώς; Εμφανιζόταν μπροστά από τις επενδύσεις (για το κτίσιμο, για παράδειγμα, ενός εμπορικού κέντρου, ενός πολυκινηματογράφου, ενός εστιατορίου), προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των μελλοντικών πελατών και εξασφαλίζοντας στους επενδυτές πως αυτό που κτιζόταν με τα χρήματά τους δεν θα πήγαινε χαμένο.

Το πρώτο μεγάλο βήμα ήταν τα Magic Johnson Theaters, ένας πολυκινηματογράφος στο Λος Άντζελες, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, λίγα μόλις χρόνια αφ' ότου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Η τεράστια επιτυχία του στο νότιο Λος Άντζελες με τα σινεμά, τράβηξε το ενδιαφέρον των Starbucks και του Προέδρου τους Χάουαρντ Σουλτζ, που πρότεινε στον Τζόνσον να αναλάβει το άνοιγμα υποκαταστημάτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Ο μπασκετμπολίστας σύντομα έγινε ο μόνος με συμβόλαιο franchise με την Starbucks σε ολόκληρο το Λος Άντζελες, κάτι που κράτησε μέχρι και το 2010 όταν η συμφωνία έληξε.

Εκτός από τις δύο αυτές επιχειρήσεις, ο "Μάτζικ" προχώρησε και σε μια συνεργασία με την Canyon Capital Realty Advisors, ένα investment fund που είχε έντονο ενδιαφέρον για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές των ΗΠΑ στις οποίες ζούσε κυρίως μαύρος πληθυσμός. Η αποδοχή του Τζόνσον από τον πληθυσμό αυτό και οι σωστές τοποθετήσεις ποσών που υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έφεραν τεράστια επιτυχία και σε αυτό το project, που αποδείχθηκε πιο προσοδοφόρο ακόμη κι από τους κινηματογράφους και τα Starbucks.

Όταν οι Los Angeles Dodgers βγήκαν στο σφυρί για περίπου 2 δισ. δολάρια, πολλοί επενδυτές ενδιαφέρθηκαν να μπουν στην ομάδα. Κανείς όμως δεν ήθελε να το κάνει χωρίς ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως μπροστάρη. Η λύση ήταν έτοιμη. Ο τοπικός ήρωας του Λος Άντζελες, Έρβιν (όπως τού αρέσει να τον αποκαλούν όταν κάνει μπίζνες) "Μάτζικ" Τζόνσον ήταν εκεί. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς με τι ποσό μετέχουν το κάθε νέο στέλεχος της ιδιοκτησίας των Dodgers -μόνο ότι τα πολλά λεφτά έρχονται από την οικογένεια Γκούγκενχάιμ-, αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως αυτές τις ημέρες το Λος Άντζελες ζει σε μια παραζάλη. Όλοι μιλούν για την μεγάλη επιστροφή του "Μάτζικ" και για το ραβδάκι του που σε λίγο θα χρησιμοποιήσει για να ξανακάνει την τοπική ομάδα μπέιζμπολ πρωταθλήτρια ξανά.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον "Μάτζικ" Τζόνσον.