Οι 5 μεγαλύτεροι θρύλοι της ιστορίας της Μάντσεστερ Σίτι
Μπίλι Μέρεντιθ (1894-1906 και 1921-1924)
Εμφανίσεις με τη Σίτι: 501
Γκολ: 148
Τίτλοι: 1 Κύπελλο (1904) - Κέρδισε κύπελλο και με την Γιουνάιτεντ, όπως και 2 πρωταθλήματα!
Ιστορική μορφή ολόκληρου του βρετανικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο του Μάντσεστερ, ο Μέρεντιθ ήταν Ουαλός, γιός ανθρακωρύχου και δούλευε κι ο ίδιος στα ορυχεία από 12 ετών κιόλας, παίζοντας ταυτόχρονα μπάλα σε ομάδες της Βόρειας Ουαλίας, Το 1894 τράβηξε την προσοχή της Μπόλτον και της Σίτι, αλλά ο πρόεδρος της πρώτης απέρριψε τον 20χρονο Ουαλό ως εντελώς άπειρο και η ομάδα του Μάντσεστερ προσπάθησε να τον πείσει να μετακινηθεί εκεί. Ωστόσο το νεαρό χωριατόπαιδο -και ιδιαίτερα οι γονείς του- αντιδρούσαν έντονα στην ιδέα της μετακόμισης σε μια μεγαλούπολη. Τελικά συμφώνησε να παίζει για την Σίτι, αλλά να μένει στο χωριό του, το Κιρκ, και να συνεχίσει να δουλεύει στα ορυχεία. Ταξίδευε μόνο για τους αγώνες!
Στο δεύτερό του κιόλας ματς σκόραρε δύο γκολ, συνέχισε να σκοράρει και στους επόμενους αγώνες (έπαιζε δεξί εξτρέμ) και μέσα σε έναν κιόλας χρόνο υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα είχε γίνει ο πιο λατρεμένος παίκτης των οπαδών της Σίτι και σε κάθε του δημόσια εμφάνιση γινόταν πανζουρλισμός. Όταν το 1904 -ως αρχηγός μάλιστα- οδήγησε την Σίτι στον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, το Κύπελλο Αγγλίας, σε ηλικία 30 ετών έγινε το σύμβολο της ομάδας. Αλλά η χαρά του δεν κράτησε πολύ. Λίγες εβδομάδες μετά κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε έναν παίκτη της Άστον Βίλα για να χάσει ένα κρίσιμο ματς και η ποινή του ήταν να μην μπορεί να παίξει για την Σίτι τον επόμενο ενάμισι χρόνο. Έμεινε για λίγο εκτός δράσης, αλλά δεν άντεξε, και ως λύση βρήκε το να πάει στην αιώνια αντίπαλο, την Γιουνάιτεντ.
Σύντομα έγινε θρύλος κι εκεί, όχι τόσο για τα γκολ του, όσο γιατί οργάνωσε το πρώτο σωματείο παικτών, για να διεκδικεί δικαιώματα και καλύτερους μισθούς. Κέρδισε 3 τίτλους, με την σαφώς ανώτερη ομάδα της Γιουνάιτεντ εκείνα τα χρόνια, παίζοντας από το 1906 ως το 1921 και σε ηλικία 47 ετών επέστρεψε ως παίκτης - προπονητής στη μεγάλη του αγάπη, την Σίτι, για 4 ακόμη σεζόν.
Πίτερ Ντόχερτι (1936-1945)
Εμφανίσεις με τη Σίτι: 223
Γκολ: 142
Τίτλοι: 1 Πρωτάθλημα (1937)
Ο Βορειοϊρλανδός επιθετικός (έπαιζε ως 10άρι στο 2-3-5 της εποχής, αριστερά και λίγο πίσω από τον σέντερ φορ) οδήγησε την Μάντσεστερ Σίτι στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, την σεζόν 1936-1937. Είχε αγοραστεί ένα χρόνο νωρίτερα για το μυθικό για εκείνη την εποχή ποσό των 10.000 λιρών από την Μπλάκπουλ. Ο Ντόχερτι δεν ήθελε ν' αφήσει το Μπλάκπουλ γιατί μόλις είχε αγοράσει ένα σπίτι εκεί και σκόπευε να παντρευτεί μια ντόπια που είχε αγαπήσει, αλλά η ομάδα του αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η προσφορά της Σίτι ήταν απλά αδύνατον να απορριφθεί. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που στην πρώτη του σεζόν δεν έδειξε και σπουδαία πράγματα. Στην δεύτερή του, όμως, χρονιά στο Μάντσεστερ σκόραρε 30 γκολ (11 στα τελευταία 7 ματς που έκριναν και τον τίτλο) και ήταν ο σημαντικότερος συντελεστής στην κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος που κέρδισε η Σίτι. Όταν το 2002 φτιάχτηκε τo English Hall of Fame ήταν ένας από τους 22 παίκτες που εντάχθηκαν εκεί!
Φρανκ Σουίφτ (1933-1949)
Εμφανίσεις με την Σίτι: 510
Γκολ: 0
Τίτλοι: 1 Πρωτάθλημα (1937)
Ο θρυλικός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι και της θρυλικής Αγγλίας έπαιξε σε όλη την καριέρα του για μία και μόνο ομάδα και θα είχε πολύ περισσότερες συμμετοχές αν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν την είχε κόψει στη μέση. Κατά την διάρκεια του πολέμου, ο Σουίφτ ήταν μια από τις πιο συμβολικές μορφές της Αγγλίας, αφού συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες για την τόνωση του ηθικού των στρατιωτών, με την εθνική ομάδα της χώρας του. Το ρεκόρ που πέτυχε το 1945 για την Σίτι, να κρατήσει ανέπαφη την εστία του για 17 συνεχείς αγώνες, έσπασε σαράντα χρόνια αργότερα, από τον Άλεξ Γουίλιαμς που άντεξε 20 αγώνες. Μέχρι και σήμερα, ο Σουίφτ θεωρείται ο κορυφαίος Άγγλος γκολκίπερ που έκατσε ποτέ κάτω από τα δοκάρια του θρυλικού Maine Road.
Mπερτ Τράουτμαν (1949-1964)
Εμφανίσεις με τη Σίτι: 545
Γκολ: 0
Τίτλοι: 1 Κύπελλο (1956)
Αν ο Σουίφτ ήταν ο καλύτερος Άγγλος τερματοφύλακας που έπαιξε ποτέ για την Σίτι, ο διάδοχός του, ο Γερμανός Μπερτ Τράουτμαν ήταν ο καλύτερος ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η ιστορία του και τα επιτεύγματά του είναι ένα σκέτο έπος. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τράουτμαν ήταν αλεξιπτωτιστής της Λουφτβάφε και, υπηρετώντας στο Ανατολικό Μέτωπο, κέρδισε 5 μετάλλια ανδρείας, μεταξύ τους και τον Σιδηρούν Σταυρό. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου και ενώ ήταν ακόμη μόλις 22 ετών μεταφέρθηκε στο Δυτικό Μέτωπο. Σε μια πτώση τον συνέλαβαν οι Άγγλοι και τον μετέφεραν σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στο Λάνκασάιρ. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, ο Γερμανός αποφάσισε να ζήσει στην Αγγλία κι άρχισε να αγωνίζεται ως γκολκίπερ σε μια μικρή ομάδα, την Σεν Έλενς.
Όταν το 1949 η Σίτι, ενθουσιασμένη από τις επιδόσεις του στην Γ' Κατηγορία της Αγγλίας, αποφάσισε να τού κάνει συμβόλαιο, η πόλη του Μάντσεστερ γνώρισε πρωτόγνωρες αντιδράσεις για ένα αθλητικό γεγονός. 20.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν έξω από το Maine Road για να διαμαρτυρηθούν για την χρήση ενός "εχθρού" κάτω από τα δοκάρια της αγαπημένης τους ομάδας. Ο Τράουτμαν κατάφερε να τούς κερδίσει με τον καιρό (και λόγω του ήθους του, όχι μόνο επειδή δεχόταν γκολ πολύ σπάνια), αλλά ήταν το 1956 που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της Σίτι. Στο 17ο λεπτό του τελικού Κυπέλλου κόντρα στην Μπέρμιγχαμ έσωσε ένα γκολ, αλλά στην προσπάθειά του συγκρούστηκε με τον αντίπαλο επιθετικό, σπάζοντας τον λαιμό του! Όχι μόνο συνέχισε να παίζει, αλλά έκανε και μερικές ακόμη σωτήριες επεμβάσεις, που οδήγησαν την Σίτι στην κατάκτηση του τρίτου FA Cup της ιστορίας της... Ο Τράουτμαν ζει ακόμη σήμερα και είναι 88 ετών.
Κόλιν Μπελ (1966-1979)
Εμφανίσεις με την Σίτι: 394
Γκολ: 117
Τίτλοι: 1 Πρωτάθλημα (1968), 1 Κύπελλο (1969), 2 Λιγκ Καπ (1970, 1976), 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1970)
Ο μεγαλύτερος θρύλος που φόρεσε ποτέ την γαλάζια φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι είναι ο Κόλιν Μπελ. Το όνομα του Άγγλου μέσου έχει συνδεθεί με τα "χρυσά" χρόνια της Σίτι και το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησε, πριν 44 χρόνια. Η εξαετία '68-'74 ήταν η κορυφαία περίοδος στην ιστορία του συλλόγου, με την κατάκτηση του μοναδικού της ευρωπαϊκού τίτλου, του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1970, να δεσπόζει. Δυστυχώς για τον Μπελ, το 1975, σε ηλικία 29 ετών μόλις, υπέστη έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο από τον οποίον δεν επανήλθε ποτέ. Έπαιξε μεν για την Σίτι μέχρι το 1979, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν η σκιά του θρυλικού του εαυτού, συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη ομάδα που φαινόταν τα προηγούμενα χρόνια ότι είχε σκοπό να γράψει μεγάλη ποδοσφαιρική ιστορία.
Σήμερα, 44 χρόνια μετά το τελευταίο της Πρωτάθλημα, η Σίτι δείχνει έτοιμη να συνεχίσει από εκεί που το άφησε ο Μπελ και η παρέα του. Αλλά πια, χωρίς το Maine Road για έδρα και με μια λεγεώνα παικτών από όλον τον κόσμο να ανταποκρίνεται στα πετροδολάρια των Σεΐχηδων που την έχουν αγοράσει, είναι μια εντελώς διαφορετική ομάδα... - Παναγιώτης Χριστόπουλος