Κροατία - Ελλάδα 69-80: «A tout a l'heure» στο Παρίσι! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από 16 χρόνια

Κροατία – Ελλάδα: Η Εθνική επικράτησε 80-69 της «Χρβάτσκα» στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά στο ΣΕΦ κι εξασφάλισε την παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά μετά το 2008.
Προολυμπιακό Τουρνουά 2024 Εθνική Ελλάδας
EUROKINISSI
3'

Τα λέμε στο Παρίσι! Αυτό «βροντοφώναξαν» οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη, οι οποίοι εξασφάλισαν την παρουσία τους στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού.

Η Εθνική ήταν η καλύτερη ομάδα του τουρνουά κι έχοντας τη συγκλονιστική στήριξη του κόσμου δεν γινόταν να μην πετύχει τον στόχο της στο Προολυμπιακό Τουρνουά του ΣΕΦ.

Ο MVP Καλάθης, ο εκπληκτικός Παπαγιάννης και φυσικά ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, Γιάννης Αντετοκούνμπο πρωτοστάτησαν για την Ελλάδα, ωστόσο το πιο σημαντικό ήταν ότι όποιος αγωνίστηκε προσέφερε… Πλέον, η Εθνική πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να πετύχει κάτι ακόμα πιο μεγάλο!

Η εξέλιξη του Κροατία - Ελλάδα

Η Εθνική από το ξεκίνημα έψαξε το «ανοικτό» γήπεδο, μετά από ριμπάουντ, ενώ οι Κροάτες επιδίωξαν να «ταΐσουν» τον Ζούμπατς. Επίσης, το ματς είχε ένταση από το ξεκίνημα του, με τους διαιτητές, όμως, να σφυρίζουν όλες τις επαφές, με αποτέλεσμα η «φθορά» να ξεκινήσει από νωρίς (βλ. Παπαγιάννης, Παπανικολάου από δύο φάουλ στο 8’). Ο Χεζόνια αποτέλεσε πρόβλημα για τη «γαλανόλευκη» άμυνα, μετρώντας 10 πόντους (2/2 δίποντα, 6/6 βολές) στην πρώτη περίοδο, στην οποία η Εθνική ήταν μέτρια, αλλά είχε 4/5 τρίποντα!

Τα «μεγάλα» σουτ που πέτυχαν Παπαγιάννης και Τολιόπουλος βοήθησαν τη «γαλανόλευκη» να ξεφύγουν με 37-29 (16’). Ο Έλληνας σέντερ έκανε τρομερή δουλειά, μετρώντας 16 πόντους με 4/5 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο! Οι διεθνείς, όμως, «χάνονταν» στην άμυνα με αποτέλεσμα οι Κροάτες να βρουν σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, πλησιάζοντας στον πόντο (39-40 στο 19’).

Το τρίποντο του Παπανικολάου επέτρεψε στην Ελλάδα να πάει στα αποδυτήρια, ούσα στο +6 (45-39), έπειτα από ένα πρώτο μέρος που είχε εφτά εναλλαγές στο σκορ κι ισάριθμες ισοπαλίες. Με την Εθνική να φτάνει τα 9/16 σουτ έξω από 6μ75, η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά στο +9 (50-41), με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου.

Ο Αντετοκούνμπο χρεώθηκε με τρίτο φάουλ, 4’51’’ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου κι αναγκάστηκε να πάει στον πάγκο, αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρήκε λύσεις από τον Καλάθη. Ο έμπειρος γκαρντ σημείωσε 5 πόντους στο 9-0 που έφερε την Ελλάδα, για πρώτη φορά στο +14 (64-50 στο 28’).

Οι Κροάτες άρχισαν να χάνουν την ψυχραιμία τους, κάτι που φάνηκε κι από την τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Γιόσιπ Σέσαρ, έπειτα από φάουλ του Ζούμπατς στον Αντετοκούνμπο. Αυτό επέτρεψε στους διεθνείς να μπουν στη τελευταίο δεκάλεπτο, με τη μεγαλύτερη διαφορά στο παιχνίδι (βλ. 66-53).

Στην τέταρτη περίοδο, οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη διαχειρίστηκαν εξαιρετικά το προβάδισμα τους και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού που βρήκε όλους τους Έλληνες να πανηγυρίζουν την επιστροφή της «επίσημης αγαπημένης» στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-22, 39-45, 53-66, 69-80.
ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Ουόκαπ 6 (5ριμπ.), Λαρεντζάκης 3 (1), Τολιόπουλος 5 (1), Καλάθης 14 (3τρ., 5ριμπ., 11ασ.), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 19 (5), Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 8 (1), Αντετοκούνμπο 23 (1τρ., 8ριμπ.), Μήτογλου 2.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Σέζαρ): Φιλίποβιτς, Σμιθ 4 (7ασ.), Κρούσλιν, Χεζόνια 15 (1), Σάριτς 14 (2τρ., 12ριμπ.), Μ. Ντρέζνιακ 15 (3), Ν. Ντρέζνιακ 2, Ζούμπατς 19 (12ριμπ.), Νάκιτς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή