Αθλητές ποδηλασίας χωρίς προπονητικό κέντρο - Η ελλιπής ενημέρωση και τα προβλήματα της ΕΟΠ
Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι ακατάλληλο και έτσι χρειάστηκε μέσα σε λίγες ώρες να εκκενωθεί ολόκληρο το Ποδηλατοδρόμιο. Πρόκειται για ένα στάδιο, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για προπονήσεις και διεξαγωγές αγώνων εντός πίστας. Με λίγα λόγια, οι αθλητές και πρωταθλητές ποδηλασίας βρέθηκαν ξαφνικά εκτός σταδίου με τις προπονήσεις να μένουν στις ασφάλτους χωρίς να γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν ξανά στην πίστα, με πολλούς αγώνες να αναμένονται το προσεχές διάστημα.
Ο αθλητής ποδηλασίας με διακρίσεις σε αγώνες και προπονητής, Τάκης Ξουρής, ο Παραολυμπιονίκης, Νίκος Παπαγγελής και ο Πρωταθλητής Ευρώπης, Ζήσης Σούλιος μίλησαν ανοιχτά στο Newsbomb.gr για τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα σχετικά με το Ποδηλατοδρόμιο αλλά και την ελλιπή ενημέρωση από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Πού θα γίνονται οι προπονήσεις από δω και πέρα; Ποιες είναι οι αποστολές για τους επόμενους αγώνες; Για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιείται το ποδηλατοδρόμιο στη Ρόδο και γιατί θα χρειαστεί να βγουν εκτός Ελλάδας για προπονήσεις;
Τάκης Ξουρής: «Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση εδώ και έναν μήνα όσον αφορά τα σωματεία και τους αθλητές»
Ο Τάκης Ξουρής έχει αναλάβει την προπόνηση του Νίκου Παπαγγελή για τους Παραολυμπιακούς αγώνες και έχει δώσει το παρών σε αγώνες και στο ποδηλατοδρόμιο, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα που υπάρχουν. Μας μιλάει στο Newsbomb.gr και ψάχνει απαντήσεις για το «τι μέλλει γενέσθαι» με τις προπονήσεις και τους αγώνες.
«Ήταν γνωστό στην Ομοσπονδία ότι θα γίνονταν έλεγχοι στο Ποδηλατοδρόμιο. Δεν έγινε καμία προεργασία σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν αρνητικό. Μόλις βγήκε η απόφαση καλώς έγινε να κλείσει. Προέχει η ασφάλεια, όμως έκτοτε δεν υπάρχει καμία ενημέρωση εδώ και έναν μήνα όσον αφορά τα σωματεία και τους αθλητές. Η Ομοσπονδία πιάστηκε εξ απήνης όσον αφορά αυτό το θέμα με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην έχουν κάπου να κάνουν προπονήσεις. Ξέρουμε ό, τι ακούμε και μας μεταφέρεται από τρίτους. Υπάρχουν προπονήσεις αθλητών μικρών και μεγάλων. Για όλους αυτούς πρωταθλητές και απλούς δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει κάποια μέριμνα. Το μόνο που ακούσαμε είναι τα 150.000 ευρώ που θα δώσει κονδύλι ο υπουργός για την προετοιμασία της προ-Ολυμπιακής ομάδας. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι κάπως θα πάνε Βουλγαρία για να κάνουν εκεί προετοιμασία και μέχρι εκεί. Δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο».
Σχετικά με το ποδηλατοδρόμιο που υπάρχει στη Ρόδο και είναι το μοναδικό εκτός Αττικής ο Τάκης Ξουρής ανέφερε: «Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το ποδηλατοδρόμιο στη Ρόδο που δεν πληροί ακριβώς τα μέτρα για αγώνες. Ωστόσο στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει αγώνες αλλά και προετοιμασία αθλητών και πρωταθλητών. Η ΕΟΠ θα έπρεπε ήδη να μεριμνήσει για να προπονηθούν κάποιοι αθλητές εκεί».
Νίκος Παπαγγελής: Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει τη φετινή χρονιά για την Ελληνική Ποδηλασία
Ο Παραολυμπιονίκης Νίκος Παπαγγελής είναι έτοιμος για το μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και το διεκδικεί δίνοντας το 100% στην προετοιμασία του. Ο αθλητής γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα στην Ομοσπονδία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συναθλητές του.
«Ευτυχώς για εμένα επέλεξα να μην αγωνιστώ φέτος σε πίστα. Έχω βάλει στόχο στους Παραολυμπιακούς να τρέξω δρόμο στο αγώνισμα της αντοχής χρονομέτρησης. Γνωρίζαμε όλοι τα προηγούμενα χρόνια που έκανα ποδηλασία και συμμετείχαμε, ότι υπήρχαν διάφορα προβλήματα στο ποδηλατοδρόμιο. Το περίμενα ότι θα γινόταν. Συναθλητές μου που προετοιμάζονται για πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα δεν θα έχουν πού να προετοιμαστούν τη φετινή χρονιά. Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει τη φετινή χρονιά για την Ελληνική Ποδηλασία γενικότερα.
Οι δικοί μου στόχοι τώρα είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Έχω ήδη προκριθεί για εκεί. Δουλεύω καθημερινά έτσι ώστε να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο που μπορώ τους επόμενους δέκα μήνες. Θα έχω ενδιάμεσα κάποια παγκόσμια κύπελλα στην Αυστραλία και δύο παγκόσμια κύπελλα στην Ευρώπη. Φέτος προπονούμαι και με τον Τάκη τον Ξουρή, μια νέα συνεργασία για αυτή την απαιτητική χρονιά. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φέρουμε το πρώτο Παραολυμπιακό μετάλλιο για τη χώρα μας, για εμένα.»
Ο Νίκος μας περιέγραψε και μια ημέρα από την καθημερινότητά του η οποία περιλαμβάνει 100% επαγγελματισμό και είναι γεμάτη από προπόνηση και προετοιμασία.
Ζήσης Σούλιος: «Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ερχόταν μόνο μια δυο μέρες πριν τους αγώνες και μετά δεν τον ξανάβλεπα ποτέ»
Τα λόγια του Ζήση Σούλιου, του πρωταθλητή Ευρώπης, ήταν γροθιά στο στομάχι. Είναι ένας από τους πολλούς αθλητές που έμεινε στον δρόμο γιατί το «σπίτι» του κρίθηκε ακατάλληλο. Τα προβλήματα υπήρχαν όμως δεν είχαν βγει στην επιφάνεια. Ο ίδιος άνοιξε την καρδιά του και έγινε η φωνή για όλους τους αθλητές που βρίσκονται χωρίς στάδιο για προπόνηση και χωρίς καμιά ενημέρωση.
«Αγαπάω αυτό που κάνω πάντα προσπαθώ να το κάνω, για να με κρατήσει μέσα σε αυτό τον χώρο. Είναι πολύ θλιβερό αυτό που συμβαίνει στο ποδηλατοδρόμιο και αυτό που είναι φοβερό είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τα εμάς. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί, τι θα γίνει. Είναι μπροστά μας αυτοί οι αγώνες και κάνουμε προπόνηση στους δρόμους. Πρόσφατα ήθελα να ανανεώσω τον εξοπλισμό μου αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί δεν μπορώ να τον δοκιμάσω λόγω το ότι δεν υπάρχει το ποδηλατοδρόμιο στην Αθήνα. Από το 2012 που μπαίνω στο ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας ξέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν σταματήσει αγώνες διότι έσταζε η οροφή του ποδηλατοδρομίου, δεν γινόταν να κάνουμε προπόνηση. Υπάρχει πάρα πολλή σκόνη μέσα, η οποία κατά κάποιο τρόπο είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία μου. Πάρα πολλά προβλήματα που τώρα ήρθαν στην επιφάνεια και μας σταματούν από τις προπονήσεις.
Κάνουμε προπόνηση έξω στον δρόμο. Μας έχουν καλέσει στο βαλκανικό πρωτάθλημα πρόσφατα το έμαθα δεν το γνώριζα. Πέρυσι είχα κάνει κάποιες κινήσεις ώστε να μπορέσω να προπονηθώ μέσα στην πίστα αλλά ο προπονητής της Εθνικής ομάδας απουσίαζε και δεν ήταν εδώ να κάνουμε μαζί προπόνηση, ερχόταν μόνο μια δυο μέρες πριν τους αγώνες και μετά δεν τον ξανάβλεπα ποτέ. Κάτι τέτοιο πάει να γίνει και τώρα. Θα μας πάνε μάλλον μια εβδομάδα πιο νωρίς από τον αγώνα ούτως ώστε να κάνουμε εκεί προπόνηση και να εγκλιματιστούμε λίγο στον χώρο. Λογικά κάπως έτσι θα πάει και για τους επόμενους αγώνες.
Αυτό που δεν ξέρω είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους. Έχω μια αδερφή 13 ετών που με έχει πρότυπο και δεν ξέρω τι να της απαντήσω. Ήταν να γίνει αγώνας τον Νοέμβριο και δεν θα γίνει ούτε στο ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου. Αυτό είναι ανοιχτό μεγαλύτερο από τις ολυμπιακές διαστάσεις και τσιμέντο. Έχουμε τρέξει πολλούς αγώνες σε ανοιχτές πίστες και δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Δεν ξέρω γιατί δεν βρίσκεται η λύση της Ρόδου. Μάλλον κάτι θα ξέρουν.
Τα δυο τελευταία χρόνια ένας άνθρωπος είναι συνέχεια στο ΟΑΚΑ και μας βοηθάει, ο κ. Χαλιορής, ο διευθυντής. Έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει για να μην συμβεί κάτι τραγικό και δεν μας έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι. Δεν έχει βγει κανένα χρονοδιάγραμμα εργασιών, του τι θα κάνουμε εμείς, τι γίνεται στο ΟΑΚΑ, τι θα γίνουμε εμείς. Δεν υπάρχει ενημέρωση από τη φωνή μας που είναι η Ομοσπονδία.
Ο στόχος για αγώνες είναι μεγάλος. Πάντα ονειρευόμουν μια Ολυμπιάδα. Δεν τα κατάφερα πέρυσι, μετά το Παρίσι θα βάλω τα δυνατά μου. Κύριος και βασικός στόχος το Πανευρωπαϊκό στην Ολλανδία. Αν θα πάμε δεν το γνωρίζω αλλά προσπαθώ για εκεί».
Δείτε όλη τη συνέντευξη:
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος δίνει στο Newsbomb.gr τις δικές του απαντήσεις
Το Newsbomb.gr θέλοντας να δει τις δυο όψεις του νομίσματος και να έχει απαντήσεις και από τη μεριά της Ομοσπονδίας, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΟΠ, Βασίλη Διαμαντόπουλο.
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο πρόεδρος για τα προβλήματα με το στέγαστρο:
«Η πρώτη επικοινωνία ήταν με τον υπουργό. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε το πρόβλημα με το στέγαστρο και την Κυριακή είχα συνάντηση με τον υπουργό εγώ και οι ομοσπονδίες, όχι μόνο η ποδηλασία αλλά και οι φιλοξενούμενες. Πάρθηκαν οι αποφάσεις από το υπουργείο, οι οποίες έγιναν γνωστές».
Στην Ελλάδα εκτός από το Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ δεν υπάρχει άλλο ποδηλατοδρόμιο για να γίνονται αγώνες και να είναι στις προδιαγραφές για προπονήσεις. Το μόνο που υπάρχει είναι της Ρόδου αλλά δεν ενδείκνυται για αγώνες. Ο κύριος Διαμαντόπουλος παρουσίασε τις αποφάσεις που πάρθηκαν μέχρι οι αθλητές να μπορούν να επιστρέψουν στο ΟΑΚΑ:
«Εμείς δεν έχουμε γραφεία αυτή τη στιγμή και τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν. Λειτουργούν οι υπάλληλοι διαδικτυακά από το σπίτι τους και έχουμε ενημερώσει τα σωματεία για την πίστα που θα πάμε στη Βουλγαρία. Για κάποια προπόνηση αλλά όχι κατηγορίες εφήβων και ανδρών είναι και η πίστα της Ρόδου που δεν είναι αγωνιστικών προδιαγραφών. Η Ρόδος είναι για προετοιμασία.
Προετοιμαζόμαστε για το Βαλκανικό στις 27 με 29 Οκτωβρίου. Πάμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση. Έχουμε κάνει επαφές αλλά είναι ιδιωτικό στάδιο και έχει κόστος. Θα κάνουμε μια συμφωνία λόγω των προκρίσεων στους Ολυμπιακούς που διεκδικούν κάποιοι αθλητές και θα πρέπει να προετοιμαστούν απρόσκοπτα. Έχουν βγει οι αποστολές του Βαλκανικού και στείλαμε πρόσκληση στα σωματεία. Είναι ανοιχτοί αγώνες και μπορεί όποιος θέλει να τρέξει από μόνος του. Ήδη έχουμε κάνει επαφές με την πίστα στη Βουλγαρία για να καταλήξουμε σε μια οικονομική συμφωνία. Πρέπει να βρούμε σπίτι ή ξενοδοχείο γιατί εκεί οι αθλητές θα μείνουν καιρό. Θα είναι εκεί το ορμητήριο για τα grand prix και από εκεί για το Πανευρωπαϊκό και από εκεί για άλλους αγώνες σε Αυστραλία, Καναδά και βλέπουμε, αναλόγως το πόσο εφικτή είναι η πρόκριση.
Όσον αφορά το ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου, δεν είναι ιδιωτικό, είναι του Δήμου αλλά δεν είναι κατάλληλο για τα παιδιά που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς. Είναι μόνο για την αρχή να κάνουν μια προετοιμασία. Αυτό το επιλέγουν οι αθλητές».
Σχετικά με τα οικονομικά κριτήρια ο κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε:
«Δεν μας έχει δοθεί κάποιο budget. Το είπε δημόσια και ο υπουργός, θα δοθούν 150.000 ευρώ για αυτές τις ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας της έλλειψης ποδηλατοδρομίου, μετακινήσεων, διατροφής και διαμονής των αθλητών αλλά και για την πίστα στη Βουλγαρία. Και στο ΟΑΚΑ πληρώνουμε αλλά όχι τόσα πολλά.»
Ο πρόεδρος της ΕΟΠ απάντησε στο ερώτημα για το αν υπήρχε επικοινωνία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ:
«Εμείς πάντα είχαμε επικοινωνία με τη διοίκηση. Περιμέναμε τη συντήρηση να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και να τελειώσει στο τέλος του χρόνου. Δεν ξέραμε αν θα είναι απαγορευτικό να μπούμε. Περιμέναμε μια συντήρηση που θα μας επέτρεπε να βρισκόμαστε μέσα. Ήταν να γίνει συντήρηση σε όλο το ΟΑΚΑ, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Δυστυχώς δεν πρόλαβαν, βγήκε αυτή η μελέτη ότι είναι στα όρια ασφαλείας το στέγαστρο και δυστυχώς μας έβγαλαν από τα γραφεία μας. Είπαν ότι σε δύο εβδομάδες θα καλυφθούμε από γραφεία. Υπάρχει θέμα, μπαίνουμε μέσα μόνο με άδεια και βγαίνουμε. Πιστεύω να λυθεί σύντομα».
Για τα νέα παιδιά που έχουν μείνει χωρίς κλειστό προπονητικό κέντρο ο κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε:
«Για τα νέα παιδιά επειδή τα περισσότερα πάνε και σχολείο, έχει προγραμματιστεί στην κατηγορία εφήβων και παίδων να γίνουν προπονήσεις τα Χριστούγεννα και το Πάσχα στη Βουλγαρία αν δεν έχουμε μπει έως τότε στο Ποδηλατοδρόμιο καθώς δεν υπάρχει άλλο στάδιο. Οι έφηβοι δεν μπαίνουν αυτή την περίοδο μέσα είναι νεκρή περίοδος, ανεβαίνουν στο ποδήλατο δρόμου. Αν μπουν στο ποδηλατοδρόμιο το πρώτο τετράμηνο του 2024 άντε εξάμηνο, θα είμαστε ευτυχείς. Αν ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα οι εργασίες και τελειώσουν στο διάστημα που θέλουμε θα είμαστε ευχαριστημένοι. Έστω να σώσουμε ό,τι μπορούμε και να κάνουμε τα Πανελλήνιά μας εδώ και όχι στη Βουλγαρία. Τα 150.000 ευρώ δεν φτάνουν γι’ αυτά. Έχουμε πρόβλημα. Είμαστε από τα αθλήματα που πρέπει να βρεθεί άμεση λύση επειδή δεν έχουμε εναλλακτικές».
Τέλος ο κ. Διαμαντόπουλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τις κατηγορίες που είχαν αναφέρει οι αθλητές για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει τοποθετηθεί στη γενική συνέλευση και δεν ασχολείται με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
«Όποιος αθλητής έχει παράπονο μέσω σωματείου να κάνει επιστολή στην ΕΟΠ, θα του απαντήσει και αν δεν μείνει ευχαριστημένος από την απάντηση να συνεχίσει με όποιον τρόπο θέλει. Σε αναρτήσεις στο Facebook δεν απαντάμε.
Σε έναν αγώνα που γίνεται για πρώτη φορά και κάθε τέσσερα χρόνια μικροπροβλήματα πάντα υπάρχουν, ειδικά σε εμάς που είμαστε στον δρόμο, ένα άθλημα που πάντα μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας και οι εξωτερικές συνθήκες. Το μέγεθος που δώσανε και άλλα πράγματα δεν υφίστανται. Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να λυθεί. Κάναμε το καλύτερο δυνατό και με οικονομία. Είμαστε η μόνη ομοσπονδία που ξεχρεώνουμε. Έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας να δώσουμε στους επόμενους, καθαρό ταμείο».
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Βολικάκης: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας «ξεσπά» για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ
Ο Νίκος Παπαγγελής παραδίδει μαθήματα δύναμης: «Δεν επέτρεψα καμία δυσκολία στον εαυτό μου»
Τάκης Ξουρής στο Newsbomb.gr: Ο «ηλικιακός ρατσισμός» στην ποδηλασία και η αδράνεια της Ομοσπονδίας