Παναθηναϊκός: Μια επταετία… στο γύψο!

Παναθηναϊκός: Επτά χρόνια με μέσο όρο απόστασης απ’ την κορυφή 26,5 βαθμούς και… ταβάνι τη συμμετοχή σε όμιλο Europa League και τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας!

Το 2013-14 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τελευταίο του τίτλο. Το Κύπελλο Ελλάδας, κόντρα στον ΠΑΟΚ (4-1 ο τελικός). Οι «πράσινοι» εκείνη τη στιγμή αισθάνονταν πως έφτιαξαν την ομάδα που ήθελαν και με αυτή θα έρθουν οι καλύτερες μέρες. Αλλά το συνεχές ράβε-ξήλωνε και το αποκορύφωμα της παύσης πληρωμών, έφεραν το «τριφύλλι» ένα βήμα απ’ τον γκρεμό! Κι αν δεν είχε προκύψει η αλλαγή ποινής για μη εξασφάλιση άδειας του 2018, θα είχε… πέσει στον γκρεμό ο Παναθηναϊκός!

Φυσικά για το «τριφύλλι» αυτή η επταετία (μέχρι σήμερα) είναι δίχως άλλο η χειρότερη εποχή της ιστορίας του. Τα πιο «μαύρα» χρόνια της ύπαρξής του σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Τα… πέτρινα χρόνια αν θέλετε. Με απαξίωση, υποτίμηση, χαμήλωμα του στάτους που έχει ο σύλλογος.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλα αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός όχι απλά δεν πήρε Πρωτάθλημα, αλλά κατά μέσο όρο είχε απόσταση απ’ τον πρώτο κάθε σεζόν 26,5 βαθμούς! Στο Κύπελλο η ομάδα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ενώ εκτός συνόρων δύο συμμετοχές στον όμιλο του Europa League χωρίς να έρθει ούτε μία νίκη, ήταν το… αποκορύφωμα της «πράσινης» παρουσίας!

Η καλύτερη απ’ αυτές τις περιόδους ήταν το 2016-17, όταν η ομάδα με τον Μπεργκ, τον Βιγιαφάνιες, τον Ζέκα, τον Μολέδο, τον Κουρμπέλη, τον Βλαχοδήμο, τον Εμποκού και τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο (από το Δεκέμβρη και μετά) τερμάτισε 10 βαθμούς πίσω απ’ τον Ολυμπιακό. Στο Κύπελλο έφτασε στα ημιτελικά κόντρα στον ΠΑΟΚ, όπου ήρθε ο αποκλεισμός στο αμφιλεγόμενο ματς της Τούμπας (λόγω διαιτησίας Κύζα). Όσο για την Ευρώπη, στον όμιλο του Europa League το «τριφύλλι» αποκλείστηκε χωρίς νίκη.

Σε επίπεδο Πρωταθλήματος, πάντως, πιο κοντά έφτασαν οι «πράσινοι» το 2014-15 με τον Γιάννη Αναστασίου, όταν και πλησίασαν τον Ολυμπιακό στους 3 βαθμούς αλλά ακολούθησε αφαίρεση τριών βαθμών και κάποιες ήττες σε αγώνες χωρίς ενδιαφέρον που ανέβασαν τη διαφορά στους 12.

Από το καλοκαίρι του 2017 και μετά (πωλήσεις, Μπεργκ, Ζέκα, παύση πληρωμών κτλ) τα πάντα έγιναν ακόμη χειρότερα, καθώς ήρθαν αφαιρέσεις βαθμών και διάφορες ποινές για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με επεισόδια αποκλειστικά. Ο Παναθηναϊκός άρχισε να… κατρακυλά και εκεί που έδειχνε να φρενάρει, συνεχίστηκε ο κατήφορος στον οποίο ακόμη και τώρα είναι οι «πράσινοι». Με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν τα πέτρινα χρόνια θα συνεχιστούν, για πόσο θα συνεχιστούν και σε ποια μορφή…

Τι κάνει ο Παναθηναϊκός από τη στιγμή που πήρε τον τελευταίο του τίτλο μέχρι και σήμερα:

2014-15

Διαφορά απ’ τον Πρωταθλητή: 12 βαθμοί (είχε αφαίρεση 3ων βαθμών).

Ευρώπη: Συμμετοχή στους ομίλους του Europa League (PSV Αϊντχόφεν, Ντιναμό Μόσχας, Εστορία) τερμάτισε τελευταίος χωρίς νίκη.

Κύπελλο Ελλάδος: Αποκλείστηκε στους «16» απ’ την Ξάνθη.

2015-16

Διαφορά απ’ τον Πρωταθλητή: 30 βαθμοί (είχε -3 βαθμούς και μηδενισμό).

Ευρώπη: Αποκλεισμός στα Play Offs του Europa League απ’ την Καμπάλα.

Κύπελλο Ελλάδας: Αποκλεισμός απ’ τον Ατρόμητο στους «8».

2016-17

Διαφορά απ’ τον Πρωταθλητή: 10 βαθμοί.

Ευρώπη: Συμμετοχή στους ομίλους του Europa League (Άγιαξ, Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης) τερμάτισε τελευταίος χωρίς νίκη.

Κύπελλο Ελλάδας: Αποκλεισμός στα ημιτελικά απ’ τον ΠΑΟΚ.

2017-18

Διαφορά απ’ τον Πρωταθλητή: 38 βαθμούς (συνολικά είχε αφαίρεση 8 βαθμών, αρχίζοντας τη σεζόν με -2, ενώ προέκυψε και -6 λόγω των οφειλών στον Βέμερ).

Ευρώπη: Αποκλεισμός στα Play Offs του Europa League απ’ την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Κύπελλο Ελλάδας: Αποκλεισμός από τη Λαμία στους «16».

2018-19

Διαφορά απ’ τον Πρωταθλητή: 44 βαθμοί (άρχισε η σεζόν με -6 λόγω μη εξασφάλισης άδειας, προέκυψε μια αφαίρεση 3ων βαθμών κι ένας μηδενισμός).

Ευρώπη: Δεν υπήρχε λόγω τιμωρίας.

Κύπελλο Ελλάδας: Αποκλεισμός στους «16» απ’ τη Λαμία.

2019-20

Διαφορά απ’ τον Πρωταθλητή: 33 βαθμοί.

Ευρώπη: Δεν υπήρχε λόγω τιμωρίας.

Κύπελλο Ελλάδας: Αποκλεισμός στους «8» απ’ τον ΠΑΟΚ.

2020-21*

Διαφορά απ’ τον Πρωτοπόρο: 19 βαθμοί.

Ευρώπη: Δεν υπήρχε λόγω τιμωρίας.

Κύπελλο Ελλάδας: Αποκλεισμός στους «8» απ’ τον ΠΑΣ Γιάννινα.

*Η σεζόν είναι σε εξέλιξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πότε και πώς ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση - Η παράταση και η ημερομηνία-«κλειδί»