Ομόνοια 29ης Μαΐου: Η απάντηση στο «μοντέρνο ποδόσφαιρο» - Τι λένε στο Newsbomb.gr οι εμπνευστές της
Ο ρομαντισμός σε αντίθεση με το «μοντέρνο» ποδόσφαιρο. Το Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο Ομόνοια 29ης Μαΐου ή Ομόνοια 1948 και η ιστορία του μέσα από αφηγήσεις των πρωταγωνιστών στο Newsbomb.gr.
Η απόφαση δώδεκα εκ των πλουσιότερων ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ευρώπη να αποχωρήσουν από τις διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA) και να ιδρύσουν μία δική τους κλειστή λίγκα, τη Super League, με στόχο να αυξήσουν τα έσοδα τους, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Σε ολόκληρα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης, ξέσπασε ένα κίνημα ενάντια σε αυτή την πρωτοβουλία. Από τους οπαδούς των ίδιων των ομάδων που πρωταγωνίστησαν στην ίδρυση της κλειστής λίγκας, αλλά και όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο (ομοσπονδίες, αθλητές, παράγοντες, φιλάθλους), μέχρι και αρχηγούς κρατών.
Όσο ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας η Ευρωπαϊκή Super League, τόσο γρήγορα εξαφανίστηκε, καθώς οι κολοσσιαίες αντιδράσεις ανάγκασαν τις ομάδες να τραπούν σε άτακτη υποχώρηση – αφού πρώτα κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα έσοδα από την UEFA- και να βάλουν στον «πάγο» το εγχείρημα τους.
Παρά τα λίγα εικοσιτετράωρα που η κίνηση των «12» έμεινε ζωντανή, κατάφερε να ανοίξει μία τεράστια συζήτηση ως προς το ίδιο το άθλημα και έφερε στο προσκήνιο μία σειρά από ερωτήματα. Τελικά τι είναι το ποδόσφαιρο; Είναι απλά και μόνο ένα παιχνίδι που συγκινεί τις μάζες; Είναι μόνο ένα προϊόν και οι ομάδες μόνο εταιρίες; Το μοντέρνο ποδόσφαιρο, εναντίον του οποίου στράφηκαν εκατομμύρια άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες, αφήνει περιθώριο για συναισθηματισμούς; Μπορούν οι οπαδοί να έχουν λόγο στις εταιρίες των ιδιοκτητών; Πρέπει να έχουν;
Με αφορμή τα παραπάνω ερωτήματα, το Newsbomb.gr παρουσιάζει το «πείραμα» του Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου Ομόνοια 29ης Μαΐου, που τάραξε με την ίδρυση του τα λιμνάζοντα νερά του κυπριακού αθλητισμού.
«Από το λαό, για τον λαό»
Πριν από τρία χρόνια, το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ομόνοιας Λευκωσίας, του λαοφιλέστερου και πιο πετυχημένου σωματείου στη Κύπρο, μετατράπηκε σε εταιρία και παραχωρήθηκε σε έναν επιχειρηματία. Η απόφαση αυτή, προκάλεσε την οργή των οργανωμένων οπαδών της ομάδας, της «Θύρας 9», αλλά και απλών φιλάθλων, που αντιτάχθηκαν στην ιδιωτικοποίηση της Ομόνοιας.
Χαρακτήρισαν «ξεπούλημα» της κληρονομιάς και της ιστορίας της Ομόνοιας την μετατροπή της σε εταιρία και ιδιοκτησία ενός και μόνο ανθρώπου και βρέθηκαν ξαφνικά, ποδοσφαιρικά άστεγοι. Στις 29 Μαΐου 2018 η ομάδα τους δεν υπήρχε πια για αυτούς. Την ημέρα εκείνη, η Γενική Συνέλευση της Ομόνοιας αποφάσιζε την μετατροπή της σε εταιρία. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, στον κεντρικό σύνδεσμο της «Θύρας 9», σε ανοιχτή συνέλευση αποφασίστηκε η ίδρυση ενός νέου ποδοσφαιρικού σωματείου που θα δημιουργούνταν από το λαό και θα είχε ιδιοκτήτη το λαό.
Μερικές μέρες αργότερα, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Στο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο της Παγκύπριας Συντεχνίας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων γεννήθηκε και επίσημα το «τέκνο της ανάγκης». Το Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο Ομόνοια 29ης Μαΐου ή Ομόνοια 1948, όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι.
«Η βασική αντίθεση όσων αντιτάχθηκαν στη “μετοχοποίηση” της Ομόνοιας, ήταν οι νέες σχέσεις ιδιοκτησίας που δημιουργήθηκαν», μας είπε ο Γιάννος Κατσουρίδης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ιδρυτικό στέλεχος του νέου σωματείου. «Από το σωματείο που άνηκε στα μέλη του, περάσαμε στην ιδιοκτησία ενός και μόνο ανθρώπου, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας το κοινωνικό πλαίσιο της ρήξης.
Γερμανικό μοντέλο
Η «Θύρα 9», δεν έπεσε αμαχητί στη σύγκρουση. Έφτιαξε το δικό της πλάνο για τη σωτηρία της ομάδας, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία εταιρείας µε βάση το γερμανικό μοντέλο. Το 51% των μετοχών θα παρέμενε στο σωματείο και µέσω αυτού τον έλεγχο θα τον είχαν οι φίλαθλοι. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο σήμαινε ότι η ομάδα θα έμενε µακριά από τους τίτλους.
Για εκείνους σημασία είχε να διατηρηθεί ο λαϊκός χαρακτήρας του συλλόγου. Πίστευαν ότι η δυναμική του κόσμου της Οµόνοιας ήταν τόσο µεγάλη που σύντομα η ομάδα θα ήταν ξανά πρωταγωνίστρια, µε ιδιοκτήτη τον λαό της. Το σχέδιο απορρίφθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Οµόνοιας, σε µια διαδικασία που οι οργανωμένοι οπαδοί χαρακτήρισαν «παρωδία». Στο πλευρό τους βρέθηκαν οργανωμένοι οπαδοί από μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, όπως εκείνοι της Μπάγερν Μονάχου.
«Δεν μετανιώνουμε στιγμή»
Τρία χρόνια, σχεδόν, μετά από εκείνες τις ημέρες, παρά τις αδιανόητες δυσκολίες που συνάντησε από τη πρώτη μέρα της ίδρυσης της, η Ομόνοια 29ης Μαΐου στέκεται όρθια, περήφανη και αγέρωχη στη κορυφή της Γ´ κατηγορίας, έχοντας πετύχει δύο συνεχόμενες ανόδους και ευελπιστώντας πως φέτος θα πετύχει και τη τρίτη, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία.
Η επιτυχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι και εκείνο που διαφοροποιεί την Ομόνοια 29ης Μαΐου από τις υπόλοιπες αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν σε ολόκληρη την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια όμως στιγμή, η Ομόνοια Ποδόσφαιρο Limited, βρίσκεται στη κορυφή του κυπριακού πρωταθλήματος και είναι πολύ κοντά στο να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 11 χρόνια. Επίσης, τη φετινή σεζόν αγωνίστηκε και για πρώτη φορά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του Europa League, καθώς αποκλείστηκε στα play offs των προκριματικών του Champions League από τον Ολυμπιακό.
Επομένως, ο πειρασμός ήταν μεγάλος και το ερώτημα προς τους πρωταγωνιστές της ίδρυσης του καινούργιου σωματείου ήταν σαφές. Μετάνιωσαν για την επιλογή τους; «Ποτέ!», απάντησε χωρίς κανέναν δισταγμό ο Αδάμος Ευσταθίου, Εκτελεστικός Γραμματέας της Ομόνοιας 1948. «Τι σχέση μπορούν να έχουν οι επιτυχίες της εταιρίας με το δικό μας εγχείρημα;», αναρωτήθηκε. Όπως μας είπε, η ρήξη ήταν αναπόφευκτη. Και αυτό, γιατί έπρεπε με κάθε κόστος να επιζήσει η κληρονομιά και η ιστορική παρακαταθήκη της Ομόνοιας Λευκωσίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που γύρισαν τη πλάτη τους στη προοπτική των ευρωπαϊκών συμμετοχών και των εγχώριων τίτλων.
«Το ένδοξο ‘48»
Αν σε κάποιους η απόφαση της «Θύρας 9» μοιάζει ακατανόητη, ιδιαίτερα σε µια εποχή που ο αθλητισμός έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, θα πρέπει να μελετήσουν τη μοναδική στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά ιστορία της Ομόνοιας Λευκωσίας.
Ιδρύθηκε το 1948, όταν στην Ελλάδα βρισκόταν σε εξέλιξη ο εμφύλιος πόλεμος. Τότε η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ ζήτησε από τους αθλητές του συλλόγου να αποκηρύξουν τον αγώνα του ∆ηµοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Πέντε προοδευτικοί ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ, οι Κώστας Λυµπουρής, Αγησίλαος Τσιαλής, Γωγάκης Καραγιάννης, Τάκης Σκαλιώτης και Ανδρέας Καριόλου αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση «νομιμοφροσύνης». Τιμωρήθηκαν για τη στάση τους και έτσι, μαζί µε αρκετούς άλλους, ίδρυσαν στις 4 Ιουνίου 1948 νέο σωματείο, τον Αθλητικό Σύλλογο Οµόνοια Λευκωσίας, που ταυτίστηκε µε την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα της Κύπρου.
Το 1948, θεωρείται έτος ορόσημο στην ιστορία του εργατικού κινήματος της Κύπρου (και η χρήση του από το νέο σωματείο, δημιούργησε ένα νέο πεδίο έντασης, το οποίο θα δούμε στη συνέχεια). Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν και άλλες ομάδες. Ο Ορφέας στη Λευκωσία, η Νέα Σαλαµίνα στην Αµµόχωστο, η Αλκή στη Λάρνακα. Η ομάδα όμως που κέρδισε μαζικά τον κόσμο ήταν η Οµόνοια. Αυτή τη κληρονομιά θέλησαν να προστατεύσουν τα µέλη της «Θύρας 9». Να παραδώσουν στις επόμενες γενιές ό,τι παρέλαβαν από τις προηγούμενες. «Φίλε, η ομάδα µας ιδρύθηκε γιατί κάποιοι δεν έσκυψαν το κεφάλι. ∆εν υπέγραψαν δήλωση µετανοίας στους φασίστες. Πώς εμείς θα δεχόμασταν την ιστορική διάλυσή της;» αναρωτήθηκε ο Αλέκος Αλέκου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομόνοιας 29ης Μαΐου.
Έτσι, εκείνοι που δεν έσκυψαν κεφάλι -σε κάτι πολύ πιο ανώδυνο- το 2018, 70 χρόνια µετά την ίδρυση της Οµόνοιας, θεωρούν ότι είναι οι συνεχιστές της ιδέας του 1948.
Χρηματοδότης ο λαός
Επιστρέφοντας και πάλι στο σήμερα, η Ομόνοια 29 Μαΐου έχει το δικό της ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο, τον δικό της χώρο που στεγάζεται το σωματείο και η μπουτίκ και δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ σε παίχτες και προπονητές. Παράλληλα, δεν σταματούν να ονειρεύονται και το δικό τους, ιδιόκτητο γήπεδο – μια κουβέντα που είναι για το μέλλον.
Πως όμως καταφέρνει να επιβιώνει ένα σωματείο που δεν έχει ιδιοκτήτη; Η απάντηση είναι «από τα μέλη του», που είναι οι μόνοι χρηματοδότες. Αυτή τη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, ο Αλ.Αλέκου υπολογίζει ότι υπάρχουν πάνω από 600 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη. Ένα «θαύμα» για τα παιδιά της Ομόνοιας 29Μ, καθώς όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια τους, υπολόγιζαν να ακολουθήσουν περίπου 200 άτομα.
Όμως, ο κορονοϊός έχει μετατραπεί σε θηλιά για μία ομάδα που στηρίζεται στο λαό της. Τα γήπεδα στη Κύπρο, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, παραμένουν κλειστά σχεδόν ενάμισι χρόνο. Αν σκεφτεί κανείς ότι το σωματείο μάζευε κατά μέσο όρο 700-800 άτομα σε κάθε της παιχνίδι, φτάνοντας ακόμα και τα 2.000 σε κρίσιμους αγώνες, μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς. Επίσης, ο κόσμος που πήγαινε στο γήπεδο, αγόραζε και τα προϊόντα της ομάδας. Επομένως, η ζημιά ήταν τεράστια.
Πως κατάφεραν να διατηρήσουν όρθια την ομάδα και να προχωρήσουν και σε σημαντικές επενδύσεις; «Προβλέψαμε τη καταστροφή, έτσι επιβιώσαμε», δηλώνει ο Α.Ευσταθίου. Ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς έγινε με προβλέψεις για πολύ λιγότερα μέλη, ελάχιστα διαρκείας και με λίγα έσοδα από τις πωλήσεις προϊόντων. Ευτυχώς για αυτούς, τους διέψευσε η ίδια η ζωή. Οι εγγραφές κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ο κόσμος αγόρασε εκατοντάδες διαρκείας, παρότι γνώριζε ότι δεν θα πήγαινε στο γήπεδο, ενώ η δημιουργία e-shop, εκτίναξε τις πωλήσεις των ειδών της ομάδας.
Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη καμπάνια μέσω λαχειοφόρου αγοράς, έτσι ώστε να κλείσει χωρίς προβλήματα η χρονιά, αλλά και να υπάρξει ένα πλεόνασμα για του χρόνου. «Ο λαός δεν άφησε την ομάδα να καταρρεύσει μέσα σε αυτές τις συνθήκες», είπε με περηφάνια ο Α.Ευσταθίου. Όπως προσέθεσε, κατάφεραν να συγκεντρώσουν από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, σχεδόν 100.000 ευρώ.
«Το ποδόσφαιρο είναι μόνο η αφορμή»
Δεν αποτελεί κάποιο μυστικό ότι τόσο η Ομόνοια 29Μ, όσο και η «Θύρα 9», ανήκουν ιδεολογικά στην Αριστερά. Άλλωστε, το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένο.
Ο Γιάννος Κατσουρίδης, υπολογίζει ότι πέρα από τα μέλη του σωματείου, υπάρχει μια δεξαμενή 4.000-5.000 ανθρώπων που βλέπουν -τουλάχιστον- με συμπάθεια την ομάδα. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από τη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα, από όσους πηγαίνουν σποραδικά να παρακολουθήσουν παιχνίδια της ομάδας, αλλά και από εκείνους που είναι πρόθυμοι να συνδράμουν οικονομικά όταν υπάρχει ανάγκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες διαδηλώσεις που έγιναν στη Λευκωσία, με το κίνημα «Ως Δαμέ», το μπλοκ της «Θύρας 9» -που παρότι είχε σαφέστατες διαφωνίες με τους διοργανωτές, συμμετείχε στη πορεία- είχε περισσότερα από 2.000 άτομα. Ο κ.Κατσουρίδης, πιστεύει ότι αυτός ο κόσμος ψάχνει διέξοδο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη καθημερινότητα του. Πολιτική, κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική.
Με αυτό το σκεπτικό, δημιουργήθηκε το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948, που αν και οργανωτικά δεν έχει σχέση με το σωματείο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί του. Είναι ένα πολιτιστικό ίδρυμα που δεν αφορά μόνο σε εκδηλώσεις και δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, αλλά σε μια ευρύτερη αντίληψη του πολιτισμού που περιλαμβάνει δράσεις για μορφωτική, εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στη κυπριακή κοινωνία. «Κοντά μας βρίσκονται άνθρωποι που εμπνέονται από τις βασικές αρχές της Αριστεράς, αλλά που δεν ελκύονται από το ποδόσφαιρο», υπογραμμίζει ο κ.Κατσουρίδης, συμπληρώνοντας πως «Στη πραγματικότητα, ένα ποδοσφαιρικό σωματείο επεκτάθηκε σε ευρύτερα θέματα και άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές ενός κόσμου της Αριστεράς»
Έτσι, προσπαθούν να κάνουν πράξη μία ρήση που θα ακούσει κάποιος πολλές φορές συνομιλώντας με τα παιδιά που συμμετέχουν στην Ομόνοια 29ης Μαΐου. Ότι το ποδόσφαιρο είναι απλά η αφορμή…
Λαϊκή Συμμετοχή
Ένα ακόμα στοιχείο που διαφοροποιεί την Ομόνοια 29Μ, από τα υπόλοιπα σωματεία, είναι η συμμετοχή των οπαδών της σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Οι οπαδοί αναλαμβάνουν να πουλήσουν μπύρες πριν τα παιχνίδια, να γράψουν νέα μέλη, να πουλήσουν τα προϊόντα της ομάδας.
Επίσης, ήταν και αυτοί που καθάρισαν με εθελοντική δουλειά το προπονητικό κέντρο και έκαναν λειτουργικό του οίκημα του σωματείου. Επίσης, με τη δική τους εθελοντική εργασία, στήθηκαν και Μέσα Ενημέρωσης που είναι αφιερωμένα στην ομάδα.
Η φωνή του Πολύβιου Χατζηπολυκάρκου, είναι ίσως η πλέον γνώριμη ανάμεσα στους οπαδούς της Ομόνοιας 1948, καθώς πρόκειται για τη «φωνή του λαού», αφού κάνει μέσω του διαδικτυακού portal Omonoia Radio τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις στα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας – αφού στα εντός υπάρχει από τη πρώτη κιόλας σεζόν τηλεοπτική κάλυψη μετά από ενέργειες της διοίκησης.
«Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάλυψη των δραστηριοτήτων της ομάδας από τα κλασικά ΜΜΕ. Έπρεπε να φτιαχτεί κάτι να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες», είπε ο Πολύβιος. Έτσι, στην αρχή φτιάχτηκε η ιστοσελίδα OlaOmonoia και ένα χρόνο μετά, το ιντερντικό ραδιόφωνο. Στη προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε από τους οπαδούς, ο Πολύβιος μπήκε από «σπόντα», αφού ξεκίνησε να κάνει τις μεταδόσεις των αγώνων επειδή ήταν ο μόνος που ξεχώριζε τους παίχτες της ομάδας από τον αριθμό της φανέλας του.
Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη
Η επιτυχία του σωματείου, είναι κατά τον Α.Ευσταθίου και ο λόγος που αυτό δέχεται συνεχείς επιθέσεις. «Δυστυχώς και από κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς», θα συμπληρώσει. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως η Ομόνοια 29Μ βρίσκει συνέχεια εμπόδια στο διάβα της. Από τη πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας της.
Απέναντί τους βρισκόταν η σκληρή κοµµατική γραφειοκρατία του ΑΚΕΛ, που πάντα είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα διοικητικά της Οµόνοιας. Επίσης, είχαν να αντιμετωπίσουν την καχυποψία των απλών φίλων της ομάδας, που έβλεπαν το ιστορικότερο σωµατείο της Κύπρου να µην µπορεί να αντέξει τον ανταγωνισµό και τους µισητούς αντιπάλους.
Οι δυσκολίες, όμως, που είχαν να αντιμετωπίσουν δεν τελείωσαν µε την ίδρυση της ομάδας. Το 2018, έψαχναν τοπική ομοσπονδία προκειμένου να εγγραφούν και έβρισκαν παντού κλειστές πόρτες. Βλέπετε, το ποδόσφαιρο στη Κύπρο -ακόμα και το ερασιτεχνικό- ελέγχεται κατά βάση από τα δύο µεγάλα κόµµατα. Τον δεξιό ∆ΗΣΥ και το αριστερό ΑΚΕΛ. Τα στελέχη της Οµόνοιας 29ης Μαΐου δείχνουν ως υπευθύνους της αρνητικής στάσης που συνάντησαν τα δύο αυτά κόμματα. Τελικά, την πρώτη χρονιά, τους δέχτηκε η Πανσόλειος Ομοσπονδία, αποκτώντας έδρα 70 χιλιόµετρα µακριά από τη Λευκωσία.
Στη συνέχεια η ομάδα μπήκε στις εθνικές κατηγορίες, όμως οι τρικλοποδιές εναντίον της, συνεχίζονταν. Μπλέχτηκε σε μία διαμάχη για το όνομα και το «1948» στον τίτλο, την οποίο και έχασαν από τις αρμόδιες αρχές, μετά από παρέμβαση της Ομόνοιας Λευκωσίας. Το γεγονός, όμως, πως ακόμα και εκτός Κύπρου, αναφέρονται στην ομάδα ως «Ομόνοια 1948» και όχι με τον επίσημο τίτλο της «Ομόνοια 29ης Μαΐου» δείχνει ότι τα διοικητικά μέτρα εναντίον τους απέτυχαν παταγωδώς.
Οι επιθέσεις, πάντως, των επίσημων ποδοσφαιρικών αρχών κατά του νεαρού σωματείου, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και μάλιστα υπάρχουν στιγμές που λαμβάνουν χαρακτήρα πρόκλησης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αποτελεί το πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ που επέβαλε η Κυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στην ομάδα, επειδή επέλεξε κατά τη πρώτη αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος να υπάρχει τυπωμένο στις φανέλες των παιχτών πρόσωπο της Σκεύης Οδυσσέως, της οπαδού και ιδρυτικού μέλους του σωματείου που έφυγε εκείνες τις ημέρες από τη ζωή, μετά από ηρωική, αλλά άνιση μάχη με τη λευχαιμία.
Η επιβολή του προστίμου με τη γελοία επίφαση της «αλλοίωσης» της εμφάνισης, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στη κυπριακή κοινωνία. Το πρόστιμο πληρώθηκε ολόκληρο, με χρήματα που συγκέντρωσαν οι οπαδοί της ομάδας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.