Champions League: Ο «χάρτης» της… νέας εποχής | Οι ομάδες που έχουν προκριθεί στη League Phase

Champions League: Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αλλάζει κι ήδη το παζλ της πρώτης ιστορικής σεζόν συμπληρώνεται!
Champions League
EPA/ADAM VAUGHAN
3'

Τα περισσότερα πρωταθλήματα οδεύουν στο φινάλε τους κι αρχίζουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το νέο Champions League.

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο στη χώρα μας κι ως εκ τούτου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό γύρο.

Από εκεί και πέρα, συνολικά 29 ομάδες έχουν ήδη κλείσει θέση στη League Phase (σ.σ. πρώην φάση των ομίλων). Οι 25 το έπραξαν μέσω των πρωταθλημάτων τους, δύο προκρίθηκαν από τις ευρωπαϊκές θέσεις κατάταξης κι άλλες δύο πήραν το... εισιτήριο λόγω του rebalancing που προέκυψε, λόγω των τελικών σε Champions League και Europa League.

Να θυμίσουμε ότι οι νικητές των δύο διοργανώσεων έχουν εξασφαλισμένη θέση στη διοργάνωση και με δεδομένο ότι Ρεάλ Μαδρίτης, Ντόρτμουντ και Αταλάντα, Λεβερκούζεν έχουν εξασφαλισμένες θέσεις, μέσω των πρωταθλημάτων τους, προέκυψε rebalancing, κάτι που ευνόησε τη Σαχτάρ Ντόνετσκ και την Μπενφίκα.

Η Πρωταθλήτρια Ουκρανίας είναι η ομάδα με τον καλύτερο ατομικό συντελεστή από εκείνες που επιλέγονται για την πρόκριση των πρωταθλητών (οι εγχώριοι πρωταθλητές ομοσπονδιών 11 έως 55). Όσο αφορά στην δευτεραθλήτρια Πορτογαλίας, είναι η ομάδα με τον καλύτερο ατομικό συντελεστή στα προκριματικά του Champions League.

Οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στη League Phase:

ΧΩΡΑ

ΟΜΑΔΑ/ΕΣ

Αγγλία (4)

Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άστον Βίλα

Ισπανία (4)

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Τζιρόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης

Γερμανία (4)

Λεβερκούζεν, Στουτγάρδη, Μπάγερν, Λειψία

Ιταλία (4)

Ίντερ, Μίλαν, Μπολόνια, Γιουβέντους

Γαλλία (3)

Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Μπρεστ

Ολλανδία (2)

PSV Αϊντχόφεν, Φέγενορντ

Πορτογαλία (1)

Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Βέλγιο (1)

Κλαμπ Μπριζ

Σκωτία (1)

Σέλτικ

Αυστρία (1)

Στουρμ Γκρατς

Ευρωπαϊκές θέσεις κατάταξης (2)

Αταλάντα (Ιταλία), Ντόρτμουντ (Γερμανία)

Champions League rebalancing (1)

Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

Europa League rebalancing (1)

Μπενφίκα (Πορτογαλία)

Ο νέος τρόπος διεξαγωγής του Champions League

Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με όσα ξέραμε είναι πως από τη νέα σεζον θα συμμετέχουν 36 ομάδες και όχι 32, σε έναν ενιαίο όμιλο και όχι σε ξεχωριστούς. Κάτι που σημαίνει και περισσότερους αγώνες (189 από 125).

Αυτές θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας με βάση τον συλλογικό συντελεστή τους. Το πρώτο γκρουπ θα περιλαμβάνει την κάτοχο του τίτλου και τις οκτώ πρώτες ομάδες στην κατάταξη της UEFA, ενώ τα γκρουπ 2, 3 και 4 όλες τις υπόλοιπες ομάδες, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Κάθε σύλλογος θα κληρωθεί με δύο αντιπάλους από κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ. Κάτι που σημαίνει πως θα αντιμετωπίσει οχτώ διαφορετικές ομάδες. Αυτά τα ματς θα μοιραστούν σε τέσσερα εντός έδρας και τέσσερα εκτός. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει δύο ομάδες από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, δηλαδή το ένα ματς θα είναι εντός και το άλλο εκτός έδρας. Έτσι προκύπτουν οι οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός).

Οι σύλλογοι από την ίδια χώρα δεν θα μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους στη φάση του ομίλου.

Ποιοι προκρίνονται στα νοκ άουτ παιχνίδια

Η βαθμολογία του ομίλου θα είναι ενιαία για τις 36 ομάδες, παρότι δεν παίζουν όλες μεταξύ τους. Από αυτές, οι οκτώ πρώτες στην τελική κατάταξη θα πάρουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16».

Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η ως τη 16η θέση θα τεθούν επικεφαλής ως «ισχυρές» και θα αναμετρηθούν με εκείνες που κατετάγησαν στις θέσεις 17-24 ως «αδύναμες», με τις ρεβάνς να διεξάγονται στην έδρα των πρώτων. Οι οχτώ που θα προκριθούν από τη φάση των playoffs θα προκριθούν κι αυτές στη φάση των «16».

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25-36, θα αποκλειστούν από όλες τις διοργανώσεις της UEFA (δεν θα συνεχίσουν δηλαδή στο Europa ή το Conference League).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή