ΑΕΚ: Πιστή στις πράσινες πρακτικές της UEFA σε θέματα υποδομών με στόχο τα περιβαλλοντολογικά οφέλη

ΑΕΚ: Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ακολουθεί τις πράσινες πρακτικές της UEFA σε θέματα υποδομών με στόχο μακροπρόθεσμα περιβαλλοντολογικά οφέλη.

OPAP Arena ΑΕΚ
INTIME SPORTS
2'

Η ΠΑΕ ΑΕΚ, με όχημα το γήπεδο OPAP Arena ακολουθεί από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του το 2022, πράσινες πρακτικές που το καθιστούν ως ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης.

Στόχος είναι η συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης των ενεργειών του Συλλόγου στον τομέα αυτό που αφορούν τον πολύ κρίσιμο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας, με πυρήνα το νέο γήπεδο.

Οι χώροι αφορούν και τα γραφεία της ΠΑΕ αλλά και το κτίριο που στεγάζονται μεταξύ άλλων και τα δύο Μουσεία.

Μέχρι στιγμής :

  • Έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός με τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας και τον κτιριακό αυτοματισμό με λύσεις στις πολυσύνθετες, κεντρικά διαχειριζόμενες και βιώσιμες ηλεκτρολογικές και ψηφιακές υποδομές.
  • Εφαρμόζεται το σύστημα διαχείρισης κτιρίου, διασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης.
  • Χρησιμοποιείται το λογισμικό για την αποδοτική διαχείριση της ηλεκτρικής ισχύος.

Έχουν εγκατασταθεί συστήματα BMS (σύστημα διαχείρισης ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων) και KNX (αυτοματισμός φωτισμού) που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλη την εγκατάσταση ως τεχνολογίες (Green-smart technology) και στοχεύουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρική, φυσικό αέριο, καύσιμα) για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό με χρήση σύγχρονων φωτιστικών ασφαλείας και φωτιστικά led αλλά και συστήματα κατανάλωσης νερού.

  • Η ενεργειακή απόδοση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων (ορθός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, χρήση υλικών, χωροθέτηση – φυσικός φωτισμός, χρήση BMS- αυτοματισμών) το κατατάσσει μετά από τις σχετικές ενεργειακές επιθεωρήσεις, σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.
  • Tο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων (waste management) που ακολουθείται σε καθημερινή βάση (ημερήσια λειτουργία, αγώνες, events) έχει ως σκοπό την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων μέσω πρακτικών Reduce, Reuse, Recycle όπου: διαχωρίζονται (χαρτί – αλουμίνιο – πλαστικό) και συλλέγονται σε κάδους ανακύκλωσης σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.

Τα αποτελέσματα από το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του γηπέδου (ΣΠΔ) δείχνουν ξεκάθαρα τη Βιώσιμη λειτουργία του – συλλογή και ανακύκλωση περίπου 800 – 900 kg ανά αγώνα μεικτών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ενώ η μείωση της εκπομπής αερίων του διοξειδίου του άνθρακα είναι εμφανής.

Το ανθρακικό αποτύπωμα του γηπέδου / GHG, μετά την ολοκλήρωση δύο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν συνολικά για το έτος 2023 χαρακτηρίστηκε ως χαμηλό με περαιτέρω προτάσεις για ελαχιστοποίηση του.

Τέλος εξωτερικά της εγκατάστασης σε όλες τις πλευρές περιμετρικά του γηπέδου, όπως είναι γνωστό έχει πραγματοποιηθεί εκτενής δενδροφύτευση.

Σκοπός της ΠΑΕ, ακολουθώντας τις πρακτικές της UEFA, είναι η συνεχής προσπάθεια εξέλιξης και αναβάθμισης των υποδομών της για την προστασία του περιβάλλοντος και την βιωσιμότητα στον τομέα αυτό με στόχο μακροπρόθεσμα οφέλη σε κάθε επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:40ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ροδόπη