«Συναγερμός» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Πληθαίνουν οι φωνές για απεργία των παικτών
Το εξαντλητικό πρόγραμμα αγώνων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και οι αυξανόμενοι τραυματισμοί προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Το πιο λαοφιλές άθλημα του πλανήτη, το ποδόσφαιρο, βρίσκεται σε κρίση!
Οι ολοένα και μεγαλύτερες ποσοτικά αγωνιστικές υποχρεώσεις οδηγούν τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στα όρια εξάντλησης, ενώ οι σοβαροί τραυματισμοί αυξάνονται συνεχώς.
Οι αντιδράσεις έχουν κορυφωθεί τη φετινή σεζόν και το ενδεχόμενο μιας απεργίας δεν είναι πλέον και τόσο μακρινό. Κορυφαίοι παίκτες, όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Τζουντ Μπέλιγχαμ ή ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες τους για το εξαντλητικό πρόγραμμα μέσα σε μια σεζόν.
Η συζήτηση άναψε μετά την προσθήκη από την FIFA του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, το οποίο θα αποτελείται από 32 ομάδες και θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2025, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ένωση των παικτών αντιδρά έντονα, ενώ ο διεθνής μέσος της Μάντσεστερ Σίτι, Ρόδρι, ήταν ο πρώτος που άνοιξε τη συζήτηση για την πιθανότητα απεργίας. Η φωνή του ενισχύθηκε από άλλους αστέρες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως ο Τιμπό Κουρτουά της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Άλισον Μπέκερ της Λίβερπουλ.
Μάλιστα, σε ένα ατυχές παιχνίδι της μοίρας, ο Ρόδρι υπέστη τραυματισμό πρόσθιου χιαστού συνδέσμου λίγες μέρες μετά τη δήλωσή του για απεργία και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν. Γεγονός που τροφοδότησε περαιτέρω τη συζήτηση γύρω από το έντονο πρόγραμμα και την ευημερία των παικτών.
«Αν αυτή η δυναμική συνεχιστεί και οι παίκτες αποφασίσουν να χτυπήσουν τις γροθιές τους στο τραπέζι, τότε είμαστε όλοι μαζί», είπε χθες ο άσος της Λίβερπουλ και της εθνικής Γαλλίας, Ιμπραχίμα Κονατέ, όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε μια απεργία.
«Αν αύριο υπάρξει μια κίνηση που θα οδηγήσει σε κατανόηση, θα είμαι μέρος της. Και νομίζω ότι όλοι οι παίκτες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα», πρόσθεσε.
Καταγγελία από την FIFpro - «Ο κανιβαλισμός του προγράμματος αγώνων ωθεί τους παίκτες πέρα από τα όριά τους»
Και οι τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων επεκτάθηκαν σε 36 ομάδες αυτή τη σεζόν με την παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών FIFpro να δηλώνει τον Ιούλιο ότι θα υποβάλει καταγγελία στις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ σχετικά με το διεθνές ημερολόγιο αγώνων της FIFA.
Η Αγγλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό εγχώριων συνεχόμενων αγώνων, 87, μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων την περασμένη σεζόν, με τους συλλόγους της Premier League να έχουν κατά μέσο όρο τον μικρότερο χρόνο αποθεραπείας μεταξύ των αγώνων στις 67,3 ώρες.
«Είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να μην εξεταστεί», πρόσθεσε ο Κονατέ. «Ακούς κάποιες ομάδες να προτιμούν από τους παίκτες τους να μην έχουν διεθνή καθήκοντα, αλλά πρέπει να το καταλάβεις και αυτό, υπάρχουν τόσα πολλά παιχνίδια. Οι παίκτες είναι στη μισθοδοσία του συλλόγου, ακόμα κι αν οι εθνικές ομάδες είναι εξίσου σημαντικές».
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της FIFPRO, Stephane Burchkalter, δήλωσε τον Σεπτέμβριο: «Καλούμε τα κυβερνητικά όργανα του ποδοσφαίρου να παρέμβουν επειγόντως και να θεσπίσουν κανονισμούς και συλλογικές διαδικασίες που προστατεύουν την ευημερία των παικτών. Η σωματική και ψυχική ευημερία των παικτών πρέπει να είναι προτεραιότητα εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα Ο κανιβαλισμός του προγράμματος αγώνων ωθεί τους παίκτες πέρα από τα όριά τους και παραβιάζει την ιδιωτική τους ζωή».
«Μια απεργία ποδοσφαιριστών είναι πιθανή»
Ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο μιας απεργίας από τους παίκτες.
«Μια απεργία ποδοσφαιριστών είναι πιθανή. Τα συνδικάτα και τα πρωταθλήματα είναι αρκετά ενωμένα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με νέους αγώνες όπως συμβαίνει τώρα. Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ορισμένων παικτών και το οικοσύστημα της συντριπτικής πλειονότητας των παικτών. Το ρίσκο είναι λανθάνον, στενό και πολύ περισσότερο με τις υποχρεώσεις των διοργανώσεων χωρίς να σκέφτομαι τι συμβαίνει με τις επιπτώσεις της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί διαφορές στα εθνικά πρωταθλήματα μεταξύ αυτών που κερδίζουν τα περισσότερα και εκείνων που κερδίζουν τα λιγότερα και ανταγωνιστικές διαφορές που σταδιακά οδηγούν στον οικονομικό θάνατο των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου», είπε ο Τέμπας.