Κωνσταντινοπούλου: Η μάχη με τον καρκίνο, το παιδί και ο Μαραθώνιος
«Ο Μαραθώνιος είναι ένα πολύ απρόβλεπτο αγώνισμα», λέει στο Newsbomb.gr η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, που κατέκτησε την πρώτη θέση στις γυναίκες, κάνοντας χρόνο 2.46.00 - επίδοση που την έφερε στο Top 20 των αθλητριών στην ιστορία της αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας.
Η 26χρονη αθλήτρια του ΑΠΚ Νεάπολης όμως είναι και μια γυναίκα που έχει δώσει μάχη στη ζωή της κόντρα στον καρκίνο. Ήταν Δεκέμβριος του 2019 όταν διαγνώστηκε με μυελωειδές καρκίνο του θυρεοειδούς. Τα προβλήματα, μάλιστα, στην εγκυμοσύνη της ήταν τέτοια που της έλεγαν να κάνει αποβολή στον πέμπτο μήνα, όμως εκείνη δεν άκουσε κανέναν. Πάλεψε για το παιδί που κυοφορούσε, αγωνίστηκε κόντρα στον καρκίνο και σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, δίνει μήνυμα αισιοδοξίας.
Το περιμένατε ότι θα βγαίνατε πρώτη στον Μαραθώνιο; Ήσασταν προετοιμασμένη;
«Βάσει των προπονήσεών μου πίστευα ότι θα κάνω έναν καλό χρόνο. Βέβαια, υπολόγιζα να κάνω λίγο καλύτερο χρόνο, αλλά οι συνθήκες δεν το ευνοούσαν. Όμως, ο Μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα πολύ απρόβλεπτο. Δεν μπορείς να πεις ότι θα πας εκεί και θα είσαι στην τριάδα ή θα διεκδικήσεις την πρώτη θέση. Είναι ένα πολύ δύσκολο αγώνισμα, στο οποίο όλα ανατρέπονται. Προπονήθηκα όμως αρκετά για τον Μαραθώνιο».
Ποια είναι η καθημερινότητά σας; Πόσες ώρες απαιτούνται γι’ αυτό το επίπεδο;
«Απαιτούνται χιλιόμετρα. Καθημερινά αφήνω το παιδί μου στον παιδικό τα πρωινά και από τις 08:00 έως τις 12:00 με 12:30 τρέχω. Στη συνέχεια παίρνω το παιδί μου και το φροντίζω. Τα απογεύματα ερχόμαστε βόλτα με τον σύζυγό μου και το παιδί μας στο στάδιο και εκείνοι παίζουν ενώ εγώ κάνω προπόνηση για λίγο και μετά αλλάζουμε ρόλους».
Πώς συνδυάζεται η ζωή της μητέρας με την καθημερινότητα της αθλήτριας;
«Συνδυάζεται, αλλά πρέπει να ξέρεις τι είναι προτεραιότητα και τι όχι. Για μένα προτεραιότητα πάντα θα είναι το παιδί και η οικογένειά μου. Οπότε, ναι μεν κάνω την προπόνηση αλλά προέχει πάντα το παιδί μου. Θέλει πολύ καλό προγραμματισμό, πρέπει να έχεις φτιάξει ένα πρόγραμμα για τη μέρα σου προκειμένου να τα χωρέσεις όλα. Υπάρχουν βέβαια και μέρες που λέω έως εδώ σήμερα δεν κάνω τίποτα και δίνω ρεπό στον εαυτό μου αλλά γενικότερα μου αρέσει να ακολουθώ ένα πρόγραμμα ρουτίνας στην καθημερινότητά μου».
Σε πολύ μικρή ηλικία διαγνωστήκατε με καρκίνο, πώς ξεκίνησαν όλα; Και ποιος είναι ο αγώνας που δίνετε;
«Διαγνώστηκα με μυελωειδές καρκίνο του θυρεοειδούς. Στην εγκυμοσύνη μου είχα πάρα πολλά προβλήματα. Μου έλεγαν ότι θα έπρεπε να κάνω αποβολή στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου. Αυτό είχε κάποιες τρομερές συνέπειες, που ήταν κυρίως ψυχολογικές. Όμως, τα καταφέραμε και το παιδάκι μου γεννήθηκε υγιέστατο. Γεννήθηκε πρόωρα στους 6,5 μήνες, όμως υπήρχε άγχος που το παιδάκι μου έμεινε για αρκετό καιρό σε θερμοκοιτίδα.
Υπήρχε πρόβλημα με την υγεία μου και δεν το γνώριζα. Εμφανίστηκαν κάποια συμπτώματα και επειδή ο σύζυγός μου εργάζεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο, μου είπαν να κάνω τις εξετάσεις που απαιτούνται. Έκανα εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, καθώς η μικροβιολόγος αναγνώρισε τα συμπτώματα που είχα. Κινηθήκαμε ιδιωτικά στη συνέχεια, επειδή ο καρκινικός δείκτης ήταν πολύ αυξημένος.
Έγινε το χειρουργείο και το μόνο που με επηρεάζει στην καθημερινή μου ζωή είναι ένα χάπι που πρέπει να παίρνω για όλη μου τη ζωή. Ήταν 21 Δεκεμβρίου 2019 όταν μάθαμε για τον καρκίνο. Ο καρκίνος τώρα έχει προχωρήσει στους λεμφαδένες και είμαι πάντα σε συνεννόηση με τους γιατρούς στο Θεαγένειο για να παρακολουθείται η υγεία μου.
Σίγουρα το να ακούς μια τέτοια διάγνωση στο μυαλό σου έρχονται μόνο αρνητικές σκέψεις. Θα έλεγα ότι θέλει πολύ μεγάλη πίστη στο ότι θα τα καταφέρεις και πώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παλέψεις. Έτσι ήταν και για εμένα. Μπορεί στο πρώτο άκουσμα να μου κόπηκαν τα πόδια, αλλά μετά κοίταξα το παιδί μου και πεισματικά είπα στον εαυτό μου “θα τα καταφέρεις!”».
Σταματήσατε τον αθλητισμό για λίγο; Ποια ήταν τα βήματα που ακολουθήσατε;
«Όταν έμεινα έγκυος, σταμάτησα για λίγο τον αθλητισμό. Μέχρι που τελείωσε το χειρουργείο και ηρέμησα, σκέφτηκα να ξεκινήσω ξανά τον αθλητισμό».
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας;
«Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας ξέρουν και μόνες τους πόσο δυνατές είναι. Οπότε, εμείς απλά το θυμίζουμε κι αυτό είναι το πιο σημαντικό: Να υπάρχουν άνθρωποι δηλαδή που τους θυμίζουν πόσο δυνατές είναι».
Ποιοι είναι οι στόχοι σας από εδώ και πέρα;
«Μόλις τελείωσα τον αγώνα, ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία για μένα. Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να κάνω. Σίγουρα, πάμε για έναν ακόμη μαραθώνιο, ένα ακόμη πρωτάθλημα και έναν αγώνα την άνοιξη».
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.
Σχετικές ειδήσεις:
Μαρία Πολύζου: Μετά τον καρκίνο είμαι η καλύτερη έκδοση του εαυτού μου
Χαράλαμπος Πιτσώλης: Κέρδισα στον Μαραθώνιο, όμως μεγαλύτερη νίκη είναι η γέννηση του γιου μου