E-shopping: Δέκα συμβουλές για να πραγματοποιήσουμε τις πιο ασφαλείς αγορές

Η αλήθεια είναι πως η νέα πραγματικότητα που διανύουμε, έχει φέρει τα... πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, μας βάζουν στη διαδικασία να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας και να εκσυγχρονίσουμε τις συνήθειες μας, ώστε να προσαρμοστούμε όσο καλύτερα μπορούμε στα δεδομένα της εποχής.

E-shopping: Δέκα συμβουλές για να πραγματοποιήσουμε τις πιο ασφαλείς αγορές
6'

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παρούσα κατάσταση είναι μία μεγάλη πρόκληση για όλους, όμως έχοντας για «σύμμαχό» μας την τεχνολογία, η προσαρμογή μας μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα και ομαλά.

Με άλλα λόγια, μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στο γραφείο, όμως χάρη στο διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούμε να παραμείνουμε συνεπείς στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, οι μικροί μαθητές συνεχίζουν να παρακολουθούν απερίσπαστοι τα μαθήματά τους και παρά τις υποδείξεις των ειδικών περί κοινωνικής αποστασιοποίησης, αρκούν μερικά «κλικ» για να απολαύσουμε έστω και ψηφιακά, την παρέα των κοντινών μας ανθρώπων.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν βέβαια και για τις αγορές μας, αφού με τα καταστήματα να ανοίγουν και να κλείνουν σύμφωνα με τον τρόπο που εξελίσσεται η πανδημία, είναι απαραίτητο να ανακαλύψουμε πιο σύγχρονους τρόπους αγορών, οι οποίοι θα μας επιτρέπουν να καλύπτουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί. Ωστόσο, για αρκετούς από εμάς η μέθοδος του e-shopping, δηλαδή των ηλεκτρονικών αγορών, είναι μία νέα και πολύπλοκη εμπειρία, που «κρύβει» αρκετές... παγίδες, για τους λιγότερο εξοικειωμένους.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει δέκα συμβουλές που χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν, για να πραγματοποιούμε με απόλυτη ασφάλεια τις συναλλαγές μας μέσω του διαδικτύου.

  1. Εγκαθιστούμε ένα λογισμικό προστασίας από τους ιούς

Πριν αποφασίσουμε να κατοχυρώσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και τα στοιχεία της κάρτας μας σε κάποιο ψηφιακό κατάστημα, είναι απαραίτητο να έχουμε εγκαταστήσεις στον υπολογιστή ένα antivirus λογισμικό. Τα συγκεκριμένα προγράμματα, όχι μόνο προστατεύουν τον υπολογιστή από εικονικούς «ιούς», αλλά διασφαλίζουν πως κανένα τρίτο πρόσωπο δεν θα αποκτήσει πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα που υπάρχουν στον υπολογιστή μας.

  1. Επιλέγουμε ψηφιακά καταστήματα που γνωρίζουμε

Μπορεί το διαδίκτυο να μας παρέχει μία πληθώρα επιλογών για τις αγορές μας, καλό θα ήταν όμως, να επιλέξουμε ένα ψηφιακό κατάστημα που γνωρίζουμε, έχουμε επισκεφθεί στο παρελθόν και μείναμε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες του. Ακόμη και αν η τιμή του προϊόντος που επιθυμούμε είναι υψηλότερη από ότι σε κάποιο άλλο κατάστημα που δεν γνωρίζουμε ή δεν διαθέτει φυσική έδρα, δεν πειράζει να δώσουμε λίγα παραπάνω χρήματα, για να είμαστε σίγουροι πως η αγορά θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και θα λάβουμε ακριβώς αυτό για το οποίο πληρώσαμε.

  1. Ελέγχουμε το URL της ιστοσελίδας

Ένας τρόπος για να επιβεβαιώσουμε πως πραγματοποιούμε με ασφάλεια τις αγορές μας, είναι να ελέγξουμε τη διεύθυνση, δηλαδή το URL της σελίδας. Εάν η διεύθυνση του ιστότοπου ξεκινά με τον κωδικό «https», τότε σημαίνει πως μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια τις αγορές μας.

  1. Δίνουμε έναν διαφορετικό κωδικό για την «Εγγραφή» μας

Τα περισσότερα ψηφιακά καταστήματα απαιτούν από τους χρήστες να πραγματοποιήσουν «Εγγραφή» και να δημιουργήσουν έναν προσωπικό λογαριασμό για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους. Συνήθως, αυτό που ζητούν είναι ένα username, ένα password και το email για να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των στοιχείων. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε πολύπλοκους κωδικούς που δεν σχετίζονται με προσωπικά δεδομένα (πχ. ημερομηνία γέννησης, όνομα, κωδικός κάρτας, κλπ.) και να επιλέγουμε έναν διαφορετικό για κάθε κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε σίγουροι πως ακόμη και αν προκύψει κάποια «εισβολή» σε έναν από τους λογαριασμούς μας, ο... εισβολέας δεν θα αποκτήσει πρόσβαση και σε όλους τους υπόλοιπους λογαριασμούς.

  1. Είμαστε προσεκτικοί με τα προσωπικά δεδομένα

Μπορεί η ολοκλήρωση των αγορών μας να απαιτεί τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας, όμως κανένα έγκυρο site δεν θα ζητήσει επιπλέον πληροφορίες, όπως είναι ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου. Ακριβώς για αυτό, είναι απαραίτητο να είμαστε επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που δίνουμε, αφού δεν ξέρουμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν και από ποιον.

  1. Ενημερωνόμαστε για την πορεία του λογαριασμού

Σε περίπτωση που έχουμε πραγματοποιήσει ήδη αρκετές ηλεκτρονικές αγορές, είναι σημαντικό να επικοινωνούμε τακτικά με την τράπεζα στην οποία εκδώσαμε την κάρτα, ώστε να κάνουμε ενημέρωση των τελευταίων κινήσεων και να επιβεβαιώσουμε πως δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια παράξενη συναλλαγή παρά τη θέλησή μας.

  1. Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες μεθόδους πληρωμής

Ακόμη και αν η χρεωστική κάρτα που διαθέτουμε μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές, καλό θα ήταν να το αποφύγουμε και να επιλέξουμε μία πιστωτική που μας παρέχει προστασία κατά τη διάρκεια των αγορών ή μία προπληρωμένη. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της αντικαταβολής και της πληρωμής κατά την παράδοση του «πακέτου» είναι η πιο ασφαλής μέθοδος.

  1. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε log out

Ένα ακόμη «κόλπο» για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των αγορών μας, είναι να μην παραλείπουμε να κάνουμε «log out» από το κατάστημα. Μοιάζει απίθανό όμως, ακόμη και τις φορές που ο υπολογιστής μας είναι εκτός λειτουργίας, κάποιος άγνωστος από κάποιον άλλο υπολογιστή σε κάποια μακρινή χώρα, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα μας, μέσα από αυτό το «παραθυράκι».

  1. Προσέχουμε πολύ με τις προσφορές

Το πιο κοινό «κόλπο» που χρησιμοποιούν όσοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν μέσω του διαδικτύου, είναι αυτό των προσφορών. Δημιουργώντας στους χρήστες την ψευδαίσθηση πως έχουν βρει αυτό που χρειάζονται στην πιο χαμηλή τιμή της αγοράς, προσελκύουν πελάτες και υποψήφια... θύματα. Ο μόνος τρόπος για να τους ξεσκεπάσουμε, είναι να συγκρίνουμε την τιμή που μας δίνουν, με τις τιμές των καταστημάτων που γνωρίζουμε. Σε περίπτωση που η προσφορά είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, καλό θα ήταν να την αποφύγουμε.

  1. Δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες

Πριν ολοκληρώσουμε την αγορά μας, είναι σημαντικό να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες του ψηφιακού καταστήματος που επιλέξαμε. Με άλλα λόγια, να ελέγξουμε πως μας παρέχει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, εκτός από ένα email ή μία φόρμα, πως διαθέτει φυσικό κατάστημα και αν υπάρχουν κριτικές από άλλους χρήστες για αυτό. Τέλος, εφόσον αποφασίσουμε να προχωρήσουμε, κρατάμε όλα τα στοιχεία που θα μας αποστείλει του κατάστημα, όπως την απόδειξη, το email επιβεβαίωσης της αγοράς ή τον αριθμό παραγγελίας, για να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση που προκύψει κάτι στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή