Τι δουλειά έχει ο Μπιλ Γκέιτς στη Γροιλανδία; Το «κυνήγι θησαυρού» των Κροίσων ενώ λιώνουν οι πάγοι
Δισεκατομμυριούχοι χρηματοδοτούν ένα τεράστιο κυνήγι θησαυρού στη Γροιλανδία καθώς ο πάγος εξαφανίζεται και ανοίγεται ένα νέο επενδυτικό «ελντοράντο»
Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στην Αρκτική που αποτελεί πραγματικό «ελντοράντο» για ενεργειακούς πόρους και ναυτιλιακές διαδρομές. Ο βυθός κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 90 δις βαρέλια πετρελαίου -περίπου το 13% των ανεξερεύνητων πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου- και το 30% του ανεκμετάλλευτου φυσικού αερίου του πλανήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.
Η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε ορυκτούς πόρους, ενώ φιλοξενεί επίσης τεράστια αποθέματα ψαριών που είναι πολύτιμα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη επισιτιστική κρίση στον κόσμο. Οι οκτώ χώρες της Αρκτικής λοιπόν (Καναδάς, Φινλανδία, Δανία, ΗΠΑ, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ρωσία) θέλουν μερίδιο στον τεράστιο πλούτο. Δεν είναι όμως μόνο οι χώρες, αλλά και οι ιδιώτες που σπεύδουν στον Αρκτικό Ωκεανό, αναζητώντας κέρδη και ευκαιρίες.
Ανάμεσά τους μερικοί από τους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου που εσχάτως χρηματοδοτούν ένα...κυνήγι θησαυρού στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας, με ελικόπτερα, πομπούς και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Καθώς οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν με πρωτοφανή ρυθμό λόγω της κλιματικής κρίσης, πολλοί βλέπουν μία χρυσή ευκαιρία για επενδύσεις και νέες ευκαιρίες. Επενδυτές και εταιρείες εξόρυξης αναζητούν ένα θησαυροφυλάκιο πολύτιμων ορυκτών που θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια».
Απόβαση στην Αρκτική για Γκέιτς και Μπέζος
Μια ομάδα δισεκατομμυριούχων, ανάμεσά τους ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο Τζεφ Μπέζος μεταξύ άλλων, στοιχηματίζει ότι κάτω από την επιφάνεια των λόφων και των κοιλάδων στο νησί Disko της Γροιλανδίας και στη χερσόνησο Nuussuaq υπάρχουν αρκετά κρίσιμα ορυκτά για να τροφοδοτήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα. «Αναζητούμε ένα κοίτασμα που θα είναι το πρώτο ή το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα νικελίου και κοβαλτίου στον κόσμο», δήλωσε στο CNN ο Kurt House, Διευθύνων Σύμβουλος τoυ κολοσσού Kobold Metals.
Ο εξαφανιζόμενος πάγος της Αρκτικής, στη γη και τον ωκεανό «φωτίζει» μία σπάνια αντίφαση. Η Γροιλανδία μπορεί να αποτελεί το σημείο μηδέν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα μπορούσε επίσης να γίνει «σημείο μηδέν» για την προμήθεια των μετάλλων που απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση.
Η «λέσχη δισεκατομμυριούχων» υποστηρίζει οικονομικά την Kobold Metals, μια νεοφυή εταιρεία εξερεύνησης ορυκτών με έδρα την Καλιφόρνια, είπαν εκπρόσωποι της στο CNN. Η Kobold συνεργάζεται με την Bluejay Mining για να εντοπίσει σπάνια και πολύτιμα μέταλλα στη Γροιλανδία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και τεράστιων μπαταριών για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.
Οι γεωτρήσεις αρχίζουν το επόμενο καλοκαίρι
Τριάντα γεωλόγοι, γεωφυσικοί, μάγειρες, πιλότοι και μηχανικοί έχουν κατασκηνώσει στην τοποθεσία όπου οι εταιρείες αναζητούν εναγωνίως τον «θαμμένο θησαυρό». Το CNN είναι το πρώτο μέσο ενημέρωσης στον πλανήτη που παρουσίασε βίντεο με τα όσα συμβαίνουν στην απομακρυσμένη αυτή γωνιά του πλανήτη.
Τα πληρώματα παίρνουν δείγματα εδάφους, πετούν drones και ελικόπτερα με πομπούς για να μετρήσουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του υπεδάφους και να χαρτογραφήσουν τα στρώματα βράχων. Χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τα δεδομένα και να εντοπίσουν πού ακριβώς θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις ήδη από το επόμενο καλοκαίρι.
«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές στη Γροιλανδία», δήλωσε στο CNN ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bluejay Mining, Μπο Μόλερ Στένσγκαρντ. «Αλλά, σε γενικές γραμμές, οι κλιματικές αλλαγές έχουν καταστήσει την εξερεύνηση και την εξόρυξη στη Γροιλανδία πιο εύκολη και πιο προσιτή».
Η κλιματική κρίση έχει αυξήσει τις περιόδους χωρίς πάγο στη θάλασσα, γι'αυτό και οι ομάδες μπορούν να αποστέλλουν βαρύ εξοπλισμό και να διοχετεύουν μέταλλα στην παγκόσμια αγορά πιο εύκολα. Το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων γύρω από τη Γροιλανδία διευκολύνει τη βιομηχανία εξόρυξης, δημιουργώντας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Πλέον αποκαλύπτεται γη που παρέμενε θαμμένη κάτω από τον πάγο επί αιώνες έως και χιλιετίες.
Η κλιματική κρίση και το πλούσιο υπέδαφος
«Καθώς αυτή η τάση συνεχίζεται και στο μέλλον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνει προσβάσιμη περισσότερη γη και μέρος αυτής της γης μπορεί να έχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη ορυκτών», δήλωσε στο CNN ο Μάικ Σφράγκα, πρόεδρος της Επιτροπής Αρκτικής Έρευνας των ΗΠΑ.
Η Γροιλανδία θα μπορούσε να κρύβει άνθρακα, χαλκό, χρυσό, στοιχεία σπάνιων γαιών και ψευδάργυρο, σύμφωνα με τους γεωλόγους. Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει ήδη κάνει αρκετές «αξιολογήσεις πόρων σε όλη την ελεύθερη γη» και «αναγνωρίζει τις δυνατότητες της χώρας να διαφοροποιήσει την εθνική οικονομία μέσω της εξόρυξης ορυκτών».
Οι σύγχρονοι «χρυσοθήρες» λένε οτι επιδεικνύουν σεβασμό για το περιβάλλον, το οποίο είναι κεντρικό για τον πολιτισμό και τα μέσα διαβίωσης της Γροιλανδίας. «Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας υποστηρίζει την υπεύθυνη, βιώσιμη και οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη των φυσικών της πόρων ώστε να συμπεριλάβει την εξόρυξη ενός ευρέος φάσματος ορυκτών», λέει ο Σφράγκα.
Τα κρίσιμα ορυκτά που ελπίζουν να φέρουν στο φως οι αποστολές των «Κροίσων» θα δώσουν εν μέρει λύση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η κλιματική κρίση. Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να παρουσιάζει ευκαιρίες, αλλά παράλληλα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες που μελετούν την Αρκτική.
«Η μεγάλη ανησυχία για τον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής είναι ότι εξαφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες και προβλέπεται ότι θα εξαφανιστεί σε 20 έως 30 χρόνια», προειδοποιεί ο Nέιθαν Κουρτς, επιστήμονας της NASA που μελετά τον θαλάσσιο πάγο. Η Αρκτική ήταν κάποτε καλυμμένη με πάγο όλο το χρόνο, τώρα η κάλυψη θα είναι απλώς εποχιακή.
Οι νέες θαλάσσιες διαδρομές και οι γεωπολιτικές ισορροπίες
Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό, οι πάγοι θα λιώσουν μέχρι το 2040. «Έχουμε ουσιαστικά ένα νέο ωκεανό στην κορυφή του κόσμου», λένε ειδικοί από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αμυντικών Σπουδών.
Η Αρκτική αποτελεί τέλος έναν πολύτιμο μελλοντικό κόμβο μεταφορών. Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή που εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρωσίας είναι προς το παρόν αποκλεισμένη από πάγο για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αλλά θα μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικά κερδοφόρο κανάλι ναυτιλίας.
Για παράδειγμα, οι χρόνοι αποστολής και το κόστος των καυσίμων για τη μεταφορά αγαθών μεταξύ Κίνας και Ευρώπης θα μειωνόταν δραματικά εάν μπορούσαν να ταξιδέψουν μέσω της Αρκτικής αντί της τρέχουσας διαδρομής μέσω της Νότιας Ασίας και της Διώρυγας του Σουέζ.
Αυτά τα σενάρια έχουν αυξήσει εδώ και χρόνια το διεθνές ενδιαφέρον για την Αρκτική. Εκτός από τις οκτώ χώρες που έχουν εδάφη στην Αρκτική, το Αρκτικό Συμβούλιο έχει επίσης 13 παρατηρητές που μπορούν να προτείνουν έργα στην περιοχή, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα, η οποία έχει δημιουργήσει ερευνητικούς σταθμούς στην Αρκτική και επενδύει στην εξόρυξη και την ενέργεια.
Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition
Megafires: Ο πύρινος όλεθρος έφτασε και στην πόρτα μας - Πώς θα τον αντιμετωπίσουμε
Επισιτιστική κρίση: Η λύση είναι στο...διάστημα - Το κινεζικό σχέδιο που κερδίζει έδαφος διεθνώς
Έλον Μασκ: Ο αινιγματικός Κροίσος με τα χίλια πρόσωπα, την αμύθητη περιουσία και την πολυτάραχη ζωή