Aποδομώντας τους μεγαλύτερους «tech» μύθους - Η ακτινοβολία και τα «λάθη» στη φόρτιση του κινητού

Όλοι τους έχουμε ακούσει και πολλοί από εμάς, για κάποιο διάστημα, μπορεί και να πιστεύαμε ότι ισχύουν - Αυτοί είναι οι μύθοι και αυτές οι αλήθειες για όσα «περίεργα» έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με τα κινητά μας τηλέφωνα, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και το Wi-Fi.

Aποδομώντας τους μεγαλύτερους «tech» μύθους - Η ακτινοβολία και τα «λάθη» στη φόρτιση του κινητού
Πηγή: Unsplash
7'

Η εξοικείωση με την τεχνολογία και το διαδίκτυο είναι κάτι το αυτονόητο στις μέρες μας, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμα και για κάποιον που θεωρεί τον εαυτό του «expert», υπάρχουν μερικά ερωτήματα στα οποία η απάντηση που θα δώσει, ίσως βασίζεται σε… μύθους.

Κινδυνεύει η υγεία μας από το κινητό μας τηλέφωνο; Μπορεί να υπερφορτωθεί η μπαταρία ενός smartphone; Επηρεάζει το σήμα του Wi-Fi μια... κλειστή πόρτα;

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους που έχουν κυκλοφορήσει από τον κόσμο της τεχνολογίας και εξετάζουμε κατά πόσο είναι βάσιμοι ή είναι τελείως παραπλανητικοί.

Τα κινητά και τα λάπτοπ εκπέμπουν ακτινοβολία που βλάπτει την υγεία μας

Πρόκειται ίσως για έναν από τους πιο γνωστούς μύθους. Σε όλους μας έχουν πει κάποια στιγμή ότι κρατώντας ένα τηλέφωνο κοντά στο κεφάλι μας ή τοποθετώντας ένα λάπτοπ πάνω στο σώμα μας για πολλή ώρα, μπορεί να μας προκαλέσει πρόβλημα υγείας. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι αυτή η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο. Μπορεί να ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις τεχνολογικές συσκευές δεν είναι επικίνδυνη. Πολλές συσκευές, όπως τα smartphone, χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες για την επικοινωνία, αλλά το επίπεδο που εκπέμπεται δεν είναι ανησυχητικό.

Μάλιστα, η Αμερικανική Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει επισημάνει ότι «τα δεδομένα δημόσιας υγείας δεν δείχνουν καμία συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων από τη χρήση κινητού τηλεφώνου και των προβλημάτων υγείας».

Η μπαταρία του κινητού πρέπει να εξαντληθεί για να τη φορτίσουμε

Η λογική ότι πρέπει πάντα να αποφορτίζετε πλήρως μια μπαταρία πριν τη φορτίσουμε ανήκει σε άλλη... εποχή. Πριν από χρόνια, όταν χρησιμοποιούνταν ευρέως οι μπαταρίες νικελίου-υδριδίου μετάλλου (NiMH) και νικελίου-καδμίου (NiCad), υπήρχε ένα πρόβλημα σχετικό με τη «μνήμη» της μπαταρίας: Αν η μπαταρία δεν είχε εξαντληθεί πλήρως πριν επαναφορτιστεί, θα «θυμόταν» πόσο ρεύμα είχε χρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα να φορτίσει μόνο το αντίστοιχο ποσό. Εάν αυτό επαναλαμβανόταν με την πάροδο του χρόνου, η μπαταρία δεν θα επαναφορτιζόταν πλήρως ποτέ ξανά.

Αλλά η μπαταρία ιόντων λιθίου (Li-ion) που πιθανώς βρίσκεται στο τηλέφωνο ή τον φορητό υπολογιστή μας αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα, τουλάχιστον όχι σε τόσο σοβαρή μορφή. Στην πραγματικότητα, με τις μπαταρίες Li-ion, μπορείτε να προκαλέσετε μεγαλύτερο κακό παρά καλό αφήνοντάς τις να εξαντληθούν πριν τις φορτίσετε ξανά, επειδή έχουν περιορισμένο αριθμό «κύκλων» φόρτισης (που σημαίνει πόσες φορές μπορείτε να τις αποφορτίσετε και να τις επαναφορτίσετε πλήρως) πριν οι μπαταρίες αρχίσουν να χάνουν τη συνολική τους ισχύ.

Η καλύτερη τακτική είναι να μην αφήνετε ποτέ την μπαταρία να πέσει κάτω από το 20%, και στη συνέχεια να τη φορτίζετε μέχρι περίπου το 80%, κάτι που συμβαίνει εύκολα με γρήγορη φόρτιση. Το να τη διατηρείτε συνεχώς μεταξύ 30-80%, είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η μπαταρία του κινητού μας μπορεί να υπερφορτωθεί αν το φορτίζουμε όλη τη νύχτα

Το κινητό μας είναι πλέον αρκετά «έξυπνο» ώστε να έχει επιπλέον προστασία, οπότε όταν η μπαταρία ιόντων λιθίου που διαθέτει φτάσει στο 100%, σταματά να φορτίζει, επομένως δεν ισχύει ότι θα υπερφορτωθεί. Οι ιστορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι το τηλέφωνο κάποιου έπιασε φωτιά δημιουργήθηκαν από κινητά με ελαττωματικές μπαταρίες και όχι λόγω υπερφόρτωσης.

Ο Παγκόσμιος ιστός και το Διαδίκτυο είναι oι ίδιες έννοιες

Συχνά συγχέουμε το διαδίκτυο και τον Παγκόσμιο Ιστό, αλλά είναι δύο διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα.

Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι ένα μεγάλο σύστημα δεδομένων στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω του διαδικτύου. Αντίθετα, το ίδιο το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο που αποτελείται από μικρότερα δίκτυα, τα οποία αποτελούνται από συνδεδεμένους υπολογιστές και άλλες συσκευές, όπως smartphone και tablet.

Εν ολίγοις, χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, και επομένως ένα πρόγραμμα περιήγησης, για να αποκτήσετε πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό, ο οποίος περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοποι αγορών και όλα τα άλλα δεδομένα βρίσκονται στον Παγκόσμιο Ιστό, με τέτοιες πληροφορίες να αποστέλλονται και να λαμβάνονται χρησιμοποιώντας ένα από τα δύο πρωτόκολλα μεταφοράς γνωστά ως HTTP και HTTPS.

Η ισχύς του Wi-Fi μειώνεται από τις κλειστές πόρτες

Όλοι εκνευριζόμαστε όταν βρισκόμαστε στο σπίτι και μερικές φορές η σύνδεση μας στο Wi-Fi είναι αργή ή διακόπτεται. Έτσι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε τη σύνδεση, όμως κάποιες συνήθειες μας δεν έχουν νόημα.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν μια σύνδεση Wi-Fi, όπως η παρουσία πολλών μετάλλων. Το μέταλλο μπορεί να αποδυναμώσει ή ακόμα και να μπλοκάρει τα σήματα Wi-Fi, όπως και τα κεραμικά πλακάκια, το σκυρόδεμα και κυρίως η φυσική απόσταση.

Ωστόσο, μια κλειστή ξύλινη πόρτα δεν επηρεάζει το σήμα Wi-Fi . Αυτός είναι ένας κοινός μύθος που πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν, αλλά γενικά δεν είναι αλήθεια. Είναι ιδανικό να υπάρχει μια ανοιχτή διαδρομή μεταξύ της συσκευής και του δρομολογητή αλλά η κλειστή πόρτα του δωματίου σας σίγουρα δεν μειώνει την ισχύ του σήματος σας.

Το δημόσιο Wi-Fi είναι ασφαλές

Είναι φυσικό να θέλετε να συνδέεστε στο διαδίκτυο όπου κι αν βρίσκεστε και το δημόσιο Wi-Fi συχνά σας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, η σύνδεση σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi μπορεί να είναι επικίνδυνη .

Τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι ακριβώς όπως περιγράφει ο όρος, δημόσια. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να μοιραστεί την ίδια σύνδεση με εσάς. Ενώ οι περισσότεροι δημόσιοι χρήστες Wi-Fi θέλουν απλώς να περιηγηθούν στον Ιστό όταν λείπουν από το σπίτι όπως εσείς, υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι που μπορούν να υποκλέψουν τη σύνδεσή σας για να δουν τι κάνετε ή τι δεδομένα στέλνετε και λαμβάνετε. Σημαντικές πληροφορίες, όπως κωδικοί πρόσβασης και στοιχεία κάρτας πληρωμής, είναι εκτεθειμένες σε τέτοιες περιπτώσεις

Δεν κινδυνεύω από ηλεκτρονικό έγκλημα

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο συμβαίνουν μόνο σε άλλους ανθρώπους. Αλλά στη σημερινή εποχή, αυτό δεν ισχύει πλέον.

Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να στοχοποιηθεί από έναν χάκερ, είτε μέσω επίθεσης phishing, μέσω εισβολής μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή εκβιασμού. Οι μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό και ιούς είναι επίσης ανησυχητικά συχνές, με το Statista να αναφέρει 5,5 δισεκατομμύρια επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού μόνο το 2022.

Με έναν τόσο απίστευτα υψηλό αριθμό επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα ετησίως, είναι ξεκάθαρο ότι δεν στοχοποιούνται μόνο τα πρόσωπα υψηλού προφίλ και κάποιοι «άτυχοι».

Οι τακτικές του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο γίνονται επίσης ολοένα και πιο αληθοφανείς με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να πέσει εύκολα στην παγίδα.

Όπως μέσα από κακόβουλους ιστοτόπους που φαίνονται σχεδόν πανομοιότυποι με τους πρωτότυπους και με τους κυβερνοεγκληματίες να βρίσκουν νέους τρόπους να πείσουν τα θύματα να συνεργαστούν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να παίρνετε σοβαρά την ασφάλεια στον διαδικτυακό χώρο. Τα προγράμματα προστασίας από ιούς, τα VPN και οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης μπορούν όλα να σας προστατεύσουν από κακόβουλα άτομα στο διαδίκτυο.

Σχετικές ειδήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη: Δημιουργικοί τρόποι διασκέδασης με το ChatGPT - Από παιχνίδια μέχρι ταξίδια

De-Influencers: H νέα μορφή του influencing στο TikTok που «αγκαλιάζει» η Gen Z

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες ειδικότητες της Ιατρικής απειλεί με «εξαφάνιση»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή