Φοβερές αποκαλύψεις για την σκοτεινή ενέργεια στο σύμπαν - Τι είναι το desi

Το desi, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι ένα εργαλείο για τη διερεύνηση της φύσης της σκοτεινής ενέργειας
Φοβερές αποκαλύψεις για την σκοτεινή ενέργεια στο σύμπαν - Τι είναι το desi
2'

Η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί πλέον έναν από τους δύο κεντρικούς πυλώνες του καθιερωμένου μοντέλου της κοσμολογίας, της καλύτερης επιστημονικής περιγραφής της εξέλιξης του σύμπαντος.

Όπως αναφέρει ο Economist, στην Αριζόνα, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Kitt Peak, ένα τηλεσκόπιο έχει περάσει τρία χρόνια δημιουργώντας έναν τρισδιάστατο χάρτη του ουρανού. Εξετάζοντας το φως δεκάδων εκατομμυρίων γαλαξιών, το φασματοσκοπικό όργανο σκοτεινής ενέργειας (desi) μπορεί να έχει βρει κάτι εκπληκτικό.

Το desi, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι ένα εργαλείο για τη διερεύνηση της φύσης της σκοτεινής ενέργειας, μιας μυστηριώδους οντότητας που αντιπροσωπεύει το 68% των πάντων στο σύμπαν και η οποία σπρώχνει το διάστημα μεταξύ του σε μια απωστική εκδοχή της βαρύτητας.

Αν και δεν γνωρίζουν τι είναι, οι επιστήμονες υπέθεταν μέχρι σήμερα ότι η πυκνότητα της σκοτεινής ενέργειας είναι η ίδια από την αρχή του σύμπαντος, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Αλλά τα πρώτα αποτελέσματα του Desi δείχνουν ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να ήταν λανθασμένη. Ίσως, λένε οι επιστήμονες του desi, η πυκνότητα έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

"Είναι τόσο παράξενο", λέει ο Dragan Huterer από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος συμμετείχε στην εργασία. Αν τα ευρήματα αποδειχθούν αληθινά, αυτό θα οδηγήσει την κοσμολογία σε κρίση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή