Πιο κοντά στον «Πόλεμο των Άστρων»: Τα μυστικά όπλα και η Επιχείρηση Olympic Defender

Η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ έχει επίσης υποδείξει ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναπτύσσει ένα πυρηνικό αντιδορυφορικό όπλο
Πιο κοντά στον «Πόλεμο των Άστρων»: Τα μυστικά όπλα και η Επιχείρηση Olympic Defender
Φωτ.: Unsplash
4'

Η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ προετοιμάζεται για πιθανές διαστημικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα με τη Ρωσία.

Ο στρατηγός Stephen N. Whiting προειδοποίησε για την αύξηση της συνεργασίας στο διάστημα μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το National Interest, αυτό περιλαμβάνει τη βοήθεια της Ρωσίας στο διαστημικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τη συνεργασία με την Κίνα σε έναν σεληνιακό πυρηνικό σταθμό. Πρόσφατα, εκτοξεύτηκε ένας ρωσικός δορυφόρος, ο Cosmos 2576, που πιστεύεται ότι είναι αντιδιαστημικό όπλο, απειλώντας δυνητικά τους δορυφόρους των ΗΠΑ.

Η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ έχει επίσης υποδείξει ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναπτύσσει ένα πυρηνικό αντιδορυφορικό όπλο. Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη διαστημική αμυντική τους ετοιμότητα, στοχεύοντας την πλήρη ετοιμότητα μάχης έως το 2027 και ενισχύουν τις συμμαχίες μέσω πρωτοβουλιών όπως η Επιχείρηση Olympic Defender.

Τι είπε ο στρατηγός

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση συνεργασίας στη διαστημική σφαίρα μεταξύ αυτών των τεσσάρων χωρών, τουλάχιστον διμερώς εντός αυτών των τεσσάρων χωρών», δήλωσε ο στρατηγός Stephen N. Whiting τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Mitchell Institute for Aerospace του Ιδρύματος Πολεμικής Αεροπορίας. Σπουδές. «Αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε έντονα».

Σύμφωνα με μια αναφορά από το περιοδικό Air & Space Forces, ο Whiting δεν είναι ο μόνος που εκφράζει ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έναν διαστημικό άξονα αυταρχικών κρατών. Στρατιωτικοί αναλυτές και άλλοι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες των τεσσάρων εθνών – συγκεκριμένα, τις προσπάθειές τους να συντονιστούν στο διάστημα.

Τον Φεβρουάριο, ένας ρωσικός πύραυλος μετέφερε τον πιο πρόσφατο ιρανικό δορυφόρο σε τροχιά. Ένα μήνα αργότερα, η Μόσχα και το Πεκίνο ανακοίνωσαν σχέδια για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην επιφάνεια της Σελήνης την επόμενη δεκαετία. Η Ρωσία έχει επίσης βοηθήσει το διαστημικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

«Μας ενδιαφέρουν πολύ αυτές οι σχέσεις», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός. «Καθώς είδαμε τη Ρωσία να αγωνίζεται στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, φαίνεται ότι έχουν πάει σε αυτές τις άλλες χώρες… αναζητώντας βοήθεια και ίσως είναι πρόθυμοι να μοιραστούν ή να συνεργαστούν περισσότερο στη διαστημική σφαίρα. Σίγουρα, αυτό είναι ανησυχητικό σε εμάς».

Τι είναι το Cosmos 2576

Τον Μάιο, η Ουάσιγκτον σημείωσε την εκτόξευση ενός ρωσικού δορυφόρου που πιστεύεται ότι είναι ένα «αντιδιαστημικό όπλο». Το Cosmos 2576 θα μπορούσε να είναι "συνεπίπεδο". Με άλλα λόγια, μπορεί να αναπτυχθεί στο ίδιο τροχιακό επίπεδο με έναν δορυφόρο απεικόνισης των ΗΠΑ, ένας από τους οποίους αναφέρεται ότι είναι ένα διαβαθμισμένο στοιχείο στρατιωτικής απεικόνισης στη σειρά Keyhole 11, σύμφωνα με το NPR.

Η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι το Κρεμλίνο μπορεί επίσης να εργάζεται σε ένα πυρηνικό αντιδορυφορικό όπλο, αν και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη.

Αν και ο Αμερικανός στρατηγός δεν σχολίασε ένα τέτοιο όπλο, το Space News ανέφερε ότι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια πυρηνική έκρηξη στο διάστημα θα μπορούσε «να παράγει ένα τεράστιο κύμα ακτινοβολίας και έναν ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό παλμό ικανό να καταστρέψει, να τυφλώσει ή να απενεργοποιήσει δορυφόρους πάνω από ευρεία περιοχή».

Η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ προετοιμάζεται τώρα για έναν πόλεμο στο διάστημα και ο Γουάιτινγκ είπε ότι στόχος είναι «η μεγιστοποίηση της πολεμικής ετοιμότητας έως το 2027».

Αυτό περιλαμβάνει την εκτέλεση δοκιμών και λειτουργιών.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις συνεργασίες τους μέσω προγραμμάτων όπως το Operation Olympic Defender, μια πολυεθνική πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και την αποτροπή εχθρικών ενεργειών στον τομέα του διαστήματος. Τα τρέχοντα μέλη της συμμαχίας περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή