Ψηφιακό «μπλακ άουτ»: Πώς ένα συνηθισμένο update έφερε το χάος σε όλο τον πλανήτη

Αλυσιδωτά προβλήματα προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ στα ηλεκτρονικά συστήματα λόγω της αναβάθμισης λογισμικού από την εταιρεία Crowdstrike - Τι ακριβώς συνέβη και ποια είναι η επόμενη μέρα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας
Associated Press

Παγκόσμια αναστάτωση προκλήθηκε από το ψηφιακό μπλακ άουτ που σημειώθηκε σε ψηφιακά συστήματα την Παρασκευή 19 Ιουλίου και δημιούργησε χάος από τράπεζες μέχρι και αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα προβλήματα να παραμένουν ακόμα και σήμερα, τρεις ημέρες μετά.

Ειδικοί μιλούν για τη «μεγαλύτερη κατάρρευση στην Ιστορία» καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Microsoft, σχεδόν 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows επηρεάστηκαν από το διεθνές βραχυκύκλωμα και η επιδιόρθωση τους ενδέχεται να διαρκέσει ακόμα και εβδομάδες.

Πώς φτάσαμε στη «Μπλε Οθόνη του Θανάτου»

Η «Μπλε Οθόνη του Θανάτου» (Blue Screen of Death, BSOD) είναι μια έντονη μπλε οθόνη με λευκό κείμενο που υποδεικνύει ένα σφάλμα συστήματος στα Windows. Αυτό ακριβώς συνέβη και τη «μοιραία» ημέρα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την CrowdStrike, μιας γνωστής εταιρείας κυβερνοασφάλειας, της οποίας το λογισμικό χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες και υπηρεσίες παγκοσμίως για την προστασία από χάκερ.

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση ρουτίνας του ευρέως διαδεδομένου λογισμικού που χρησιμοποιεί αποτέλεσε τη ρίζα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν σφάλματα στα μηχανήματα που προχώρησαν στην αναβάθμιση με λογισμικό Microsoft Windows.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση υποβληθεί σε επαρκείς ποιοτικούς ελέγχους προτού κυκλοφορήσει, αναφέρουν εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Οι πρώτες αναφορές για το πρόβλημα ήρθαν από την Αυστραλία και συγκεκριμένα από επιχειρήσεις που ενημέρωναν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έπειτα, τα προβλήματα επεκτάθηκαν ά σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πιο πολυσύχναστων, όπως του διεθνούς αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ, του αεροδρομίου Σίπχολ στο Άμστερνταμ και του διεθνούς αεροδρομίου του Ντένβερ.

Πάνω από 2.000 πτήσεις στις ΗΠΑ ακυρώθηκαν και τουλάχιστον 5.300 καθυστέρησαν, σύμφωνα με την FlightAware. Τα αεροδρόμια που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Ατλάντα, δέχθηκαν το πιο σκληρό «χτύπημα».

Προβλήματα σε τράπεζες και μέσα ενημέρωσης

Λόγω του ψηφιακού μπλακ άουτ που προκάλεσε η Crowdstrike , χιλιάδες ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο δεν ήταν προσωρινά διαθέσιμα την Παρασκευή. Χαρακτηριστικό του χάους είναι και το «μαύρο» που έπεσε σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως στο ABC News Australia, στο Sky News UK και στο Sky Sports News.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Έπειτα από την παγκόσμια κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων και ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο αποκατάστασης των προβλημάτων ορισμένοι ειδικοί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Ο CEO της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Quod Orbis, Martin Greenfield αναφέρει ότι οι εταιρείες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο διασυνδεδεμένο έχει γίνει ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα πληροφορικής. «Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει πώς ένα μόνο σημείο αποτυχίας μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες σε πολλούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε.

Αναμφίβολα, οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα ενισχύσουν τις ψηφιακές υποδομές του, ενώ και οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας θα είναι πρόθυμες να βοηθήσουν.
Ανεξάρτητα από αυτό, το γεγονός έδειξε σε ολόκληρο τον κλάδο ότι οι τεχνικές διαδικασίες και οι ροές εργασίας του μπορεί να έχουν περισσότερες αδυναμίες από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως.

Σχετικές ειδήσεις