Μόντι: Καλεί για εκδημοκρατισμό της ηλιακής τεχνολογίας στο International Solar Festival
O Ινδός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας ανισορροπίας στις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια
Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, μίλησε στο International Solar Festival 2024, τονίζοντας την ανάγκη εκδημοκρατισμού της ηλιακής παραγωγής και της τεχνολογίας για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία (ISA), στοχεύει να προωθήσει την ηλιακή ενέργεια ως βασικό μοχλό για ένα βιώσιμο και ουδέτερο από άνθρακα μέλλον, σύμφωνα με επίσημο δελτίο τύπου της ISA.
Στην εικονική του ομιλία, ο Ινδός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας ανισορροπίας στις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο κόσμος πρέπει συλλογικά να αντιμετωπίσει την ανισορροπία στη συγκέντρωση των επενδύσεων πράσινης ενέργειας για να διασφαλίσει μια ενεργειακή μετάβαση. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας και η τεχνολογία πρέπει να εκδημοκρατιστούν για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ενδυνάμωση των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και των μικρών αναπτυσσόμενων νησιωτικών κρατών πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα και η ένταξη των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, των γυναικών και των νέων είναι ζωτικής σημασίας».
Ο Pralhad Joshi, Υπουργός Νέας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ινδίας και Πρόεδρος της Συνέλευσης ISA, επανέλαβε τη δέσμευση της Ινδίας να υποστηρίξει παγκόσμιες πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας. Παρατήρησε: «Η Ινδία, ως ιδρυτικό μέλος του ISA, δεσμεύεται να υποστηρίξει την παγκόσμια κοινότητα, ιδιαίτερα τον Παγκόσμιο Νότο, στην προώθηση ενός χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο μέλλον. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ηλίου αντανακλά το καινοτόμο πνεύμα και τη δέσμευση της Ινδίας για ένα βιώσιμο μέλλον».
Ο Δρ Ajay Mathur, Γενικός Διευθυντής του ISA, τόνισε τον ρόλο του φεστιβάλ στην προώθηση της ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Ηλίου 2024 γιορτάζει το συλλογικό ταξίδι του κόσμου προς ένα μέλλον με ηλιακή ενέργεια. Η ηλιακή ενέργεια, που αυξάνεται κατά 20% ετησίως, ενδυναμώνει τις κοινότητες, ανεβάζει τις οικονομίες και οδηγεί τον παγκόσμιο μετασχηματισμό».
Ο πρωθυπουργός του Μπουτάν Tshering Tobgay μίλησε για τον αντίκτυπο της υποστήριξης του ISA στη χώρα του. Ανέφερε δηλαδή: «Για το Μπουτάν, το Διεθνές Φεστιβάλ Ηλίου 2024 σηματοδοτεί ένα κομβικό ορόσημο στο ενιαίο ταξίδι μας προς ένα βιώσιμο μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Το φεστιβάλ είναι ένα κάλεσμα για δράση, παρέχοντας μια κρίσιμη πλατφόρμα για νέους, επιχειρήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής και κοινότητες να ενωθούμε στο κοινό μας όραμα για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας».
Ο Πρωθυπουργός του Μαυρίκιου Pravind Jugnauth επαίνεσε τα προγράμματα του ISA για την ενίσχυση των ενεργειακών αναγκών της χώρας του. Δήλωσε: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Ηλίου είναι απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας και του κοινού σκοπού. Τα προγράμματα του ISA διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον Μαυρίκιο, ένα μικρό νησιωτικό αναπτυσσόμενο κράτος στην πρώτη γραμμή της έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή».
Το φεστιβάλ παρουσίασε επίσης ομιλίες από άλλους διεθνείς εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένων των Capaya Rodriguez Gonzalez, Philip Green, Arunkoemar Hardien και Damien SYED, υπογραμμίζοντας την παγκόσμια δέσμευση για την ηλιακή ενέργεια.
Η διήμερη εκδήλωση περιελάμβανε βασικές συνεδρίες, τεχνικές συζητήσεις και παρουσιάσεις καινοτόμων λύσεων ηλιακής ενέργειας, με στόχο την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας και την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης πολιτιστικές παραστάσεις από καλλιτέχνες όπως ο AR Rahman και ο Yohani, προσθέτοντας μια εορταστική πινελιά στις εργασίες.
Η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία (ISA) είναι ένας παγκόσμιος διακυβερνητικός οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση της υιοθέτησης της ηλιακής ενέργειας για ένα μέλλον ουδέτερο από άνθρακα. Η ISA στοχεύει να ξεκλειδώσει τις ηλιακές επενδύσεις μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος τεχνολογίας και τα εμπόδια χρηματοδότησης. Με έδρα την Ινδία, η ISA συνεργάζεται με διάφορους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη προσιτών ηλιακών λύσεων, ιδιαίτερα στις Λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) και στα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη (SIDS).