Έρχεται επανάσταση στις ΑΠΕ: Εταιρεία θα αποθηκεύει μέχρι και 8.500 μεγαβατώρες
Η κατανάλωση των μεγαβατωρών από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προορίζεται για περιόδους με μικρή «προσφορά»
Έρχεται νέα επανάσταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς στο βόρειο Μέιν των ΗΠΑ, μια εταιρεία σχεδιάζει τη μεγαλύτερη «μπαταρία» που κατασκευάστηκε ποτέ, με 8.500 μεγαβατώρες αποθήκευσης.
Σκοπός του έργου είναι η «αποθήκευση» ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική, ενώ η κατανάλωσή τους θα προορίζεται για περιόδους που τόσο ο ήλιος όσο και οι άνεμοι δεν είναι ιδιαίτερα «δραστήριοι», ώστε να αποθηκεύεται η αντίστοιχη ενέργεια.
Το έργο θα αποθηκεύει και στη συνέχεια θα αποφορτίζει ενέργεια μέσω μιας νέας διαδικασίας που ονομάζεται «αντίστροφη σκουριά». Στο εσωτερικό της μπαταρίας υπάρχει σίδηρος και καθώς η μπαταρία αποθηκεύει ηλεκτρισμό, παίρνει οξυγόνο από τον αέρα μετατρέποντάς το σε σκουριά. Όταν αποφορτιστεί, το οξυγόνο απελευθερώνεται και το οξείδιο αφαιρείται, αφήνοντας τον σίδηρο και πάλι καθαρό.
Η Form Energy, η εταιρεία πίσω από το έργο, παρέλαβε πάνω από 380 εκατομμύρια δολάρια από επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Ενέργειας για έργα σε όλο τον Βόρειο Ατλαντικό. Απ’ αυτά, τα 147 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για το έργο του Μέιν.
Με ισχύ 8.500 μεγαβατώρες στη μέγιστη χωρητικότητα, η τράπεζα μπαταριών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έως και 85.000 σπίτια για 100 ώρες. Το σύστημα μπαταριών θα έχει τη μεγαλύτερη ενεργειακή χωρητικότητα από οποιοδήποτε αλλού στον κόσμο, δήλωσε ο Ματέο Τζαραμίλο, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας.
Η ποσότητα ισχύος που περιέχει θα επέτρεπε σ’ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να κάνει τον γύρο του κόσμου 1.288 φορές. Οι μπαταρίες έχουν ύψος περίπου ενός μέτρου και μέγεθος παρόμοιου μ’ ένα οικιακό πλυντήριο, σύμφωνα με το Live Science.
*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork